Ulkomaat

Trump esitti Iranille kovasanaisen uhkauksen – "Sota olisi Iranin loppu"

Donald Trump on ottanut Iranin ykkösvastustajakseen. KUVA: Olivier Douliery / POOL
Ulkomaat 20.5.2019 9:41
Seppo Ylönen, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti sunnuntaina tähän saakka kovasanaisimman uhkauksen Iranille.

Trump tviittasi golf-klubiltaan Virgian Sterlingistä, että "jos Iran haluaa taistella, se on virallinen loppu Iranille. Älkää enää koskaan toistamiseen uhatko Yhdysvaltoja".

Trump ei täsmentänyt, mitä hän tarkoitti kirjoituksillaan. Viime viikolla kerrottiin iskuista saudiarabialaisia öljytankkereita ja Saudi-Arabian öljynporausasemia kohtaan. Saudi-Arabia on Trumpin hallinnon tärkeä liittolainen Lähi-idässä.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat arvelivat, että Iran olisi ollut iskujen takana. Jemenin huhtikapinalliset ottivat vastuun lennokki-iskuista öljyntuotantolaitoksiin.

Sunnuntaina ammuttiin rakettiin Irakin pääkaupungin Bagdadin tarkoin vartioidulle "vihreälle vyöhykkeelle" lähelle Yhdysvaltojen suurlähetystöä.

Iran: Me emme pelkää

Yhdysvallat sanoi pitävänsä Irania vastuullisena iskuihin, jos Iranin tukemat sotilasjoukot hyökkäävät Yhdysvaltojen joukkoja tai rakennuksia vastaan.

Iran kiisti väitteet osallisuudesta iskuihin. Se on kaikissa käänteissä kieltänyt haluavansa sotaa Yhdysvaltoja vastaan, mutta maat ovat kiistelleet viime aikoina kovasanaisesti Yhdysvaltojen pakotteista, jotka ovat raunioittaneet Iranin talouden.

Kenraalimajuri Hossein Salami sanoi uutistoimisto Tasnimille, että Iran on tarvittaessa valmis taistelemaan ja että "ero meidän ja heidän välillä on, että he pelkäävät sotaa eikä heillä ole tahtoa siihen".

Iranin kerrotaan viestittäneen Libanonin Hizhollah-järjestölle, Jemenin hutheille ja muille Lähi-idän liittolaisilleen varautumaan myös sotilaalliseen konfliktiin.

Iranin öljynvienti tähtäimessä

Trump irrottautui vuosi sitten Iranin ydinsopimuksesta ja määräsi uudelleen Iranin taloussaarron. Sitä on kiristetty asteittain ja painostettu myös muiden länsimaiden yrityksiä luopumaan kauppasuhteista Iranin kanssa. Trumpin hallinto yrittää estää eritoten Iranin öljynviennin, joka on maan tärkein tulonlähde.

Vuoden 2015 sopimus rajoitti Iranin kykyä kehitellä ydinaseita. Vastineeksi Iranin taloussaarto lopetettiin suurelta osin. Sopimuksen allekirjoittajia olivat Yhdysvallat (presidentti Barack Obama), Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa.

Muut maat ovat yrittäneet pelastaa sopimuksen, mutta Trumpin päätös näyttää kuoliniskulta sille.

Haukka neuvonantajana

Yhdysvaltain koventuneen linjan takana nähdään Trumpin haukkamainen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton, jolla oli tärkeä rooli jo vuonna 2003, kun George W. Bush määräsi Yhdysvallat hyökkäämään Saddam Husseinin hallitsemaan Irakiin.

Vuonna 2015 Bolton kirjoitti New York Timesiin artikkelin, joka oli otsikoitu "Pysäyttääksesi Iranin pommin, pommita Irania".

Toisaalta presidentti Donald Trump on tullut kuuluisaksi siitä, että hän kirjoittaa asioita, jotka hätkähdyttävät maailmaa, mutta hetkeä myöhemmin tyynnyttelee.

Viime viikolla kiersi huhuja siitä, että Trump olisi hyväksymässä 120 000 amerikkalaissotilaan lähettämisen Lähi-itään. Trump sanoi, ettei hän halua sotaa Iranin kanssa mutta että jos siihen joudutaan, hän lähettää "pirun paljon enemmän" kuin 120 000.

MAINOS

Kommentoi

Tieteen tekijöillä, Trumpilla ja USA:n ministereillä sekä heidän avustajillaan on haasteita kun he yrittävät ratkaista Lähi-Idän ydinasevarusteluun liittyvät ongelmat. Ongelmat ovat valtavia ja todellisia, sillä islamististen valtioiden, esim. Iran, saadessa ydinaseen käyttöönsä, he eivät yltiöpäisyydessään epäröi käyttää sitä. Kuka keksii ongelmaan ratkaisun/keinon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iranilaiset ovat hankalia neuvottelukumppaneita, heidän poliittinen toimintansa perustuu islamistisiin periaatteisiin. Iran on islamistisen vallankumouksen - Persian Shahin vallasta syöksemisen jälkeen - aina uhannut länsimaisia demokratioita, eikä Iranin poliittiseen/islamistisen johtoon voi luottaa koskaan. He ovat arvaamattomia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeudella USA on koko ajan IRANin ja IRAKin kimpussa ?? Kuten hyvin jo tiedämme Zbigniew Brzezinskin "the grand chessboard", shakkilautateoria, "seitsemän Lähi Idän maan hallinta viidessä vuodessa", ei ole toteutunut suunnitelulla tavalla. Kansakuntien puolustustahto ja kyky on vahvistunut, ja saanut tukea sosialistisilta hallituksilta. Siitä huolimatta USA,n aloittamat sotatoimet ovat tuottaneet miljoonia ruumiita, sotilaita ja siviilejä. Mittavat ympäristö- ja infrastruktuurituhot, maaston ydinsaasteet ja syntyneitten epämuodostumat on nähtävissä joka puolella. Zbigniew Brzezinski on kuollut, mutta hänen maailmanvalloitusunelma elää poliittisen siionismin aivoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa on kuin se koulun iso poika joka häuriköi ja terrorisoi koko koulun muita oppilaita. Siinä vain tulee sekin aika että mitta täyttyy ja muut kokoaa ison porukan ja panee ison häirikköpojan kuriin. Joko uhalla tai selsaunan avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tuokin kiista ja sodalla uhkailu voitaisiin kieputella Venäjän ja Putinin syyksi. Kyllä siihen vielä keinot löytyvät ja jos ei löydy niin voihan sitä vain yksinkertaisesti väittää ilman perusteluja että Putinin syytä kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin poliitikka perustuu uhkailuun, uhoamiseen ja pakotteisiin. Tuohonko muun maailman tulee alistua. Trump ei ymmäärrä, jotta taistelu voidaan voittaa, mutta sota hävitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaista USA: n ulkomaanpoliikka on ollut jo useamman presidentin osalta, ei plkästään Trumpin . Iran ei ole hyökänyt mihinkään valtioon 200 vuoteen. USA:n osalta näin ei voi sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ajattelee Iranin geopoliittista merkitystä ja väkimäärää tuskin edes Israel haluaa tällä hetkellä laajamittaista konfliktia , Euroopan valtioista puhumattakaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii mennee. Ku pittää puolustaa sitä kuuluisaa epämääräistä kansallista intressiä niin koko maailma on vihollinen. Taitaa ne pelätä ommaa varjuaki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun päivässä vuotaa yli 1000 elintaso turistia ja siihen päälle vielä rikollisia sekä huumeiden välittäjiä niin loppuhan tälle pitää panna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Modernit Mainilan laukaukset tulevat ensimmäisinä mieleen näistä "hyökkäyksistä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian joudutaan apostolin kyytiin. Öljy loppuu muualta kuin Persia Iranista ja Venezuelasta , jotka olleet paitsiossa. Öljy moottorit kielletään ja tuuli sekä aurinkolämpö oikkuineen pistää ekosähköily autot ja teknologian ennen näkemättömän kukoistukseen tai koetukseen. Mitenhän ilmastonsuojelulle ja muka säätelylle käy, uusi tietotekniikan kaltainen läpimurto vai nettifloppi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
10:01
Suomussalmella poltetaan maanantaina metsää kymmenen hehtaarin alueella – poltosta nouseva savu voi näkyä kauas
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
19
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
8
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image