Ulkomaat

Trump erotti kansallisen tur­val­li­suu­den neu­vo­nan­ta­jan­sa John Boltonin – Trump: "Hän ei ole nähnyt sotaa, josta ei pitäisi"

John Bolton on ollut Donald Trumpin kansallisesta turvallisuudesta vastaava neuvonantaja. Nyt hänet on erotettu tehtävästään. KUVA: JIM LO SCALZO / EPA
Ulkomaat 10.9.2019 19:39 | Päivitetty 10.9.2019 21:50
STT, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa John Boltonin. Trump kertoi asiasta Twitterissä ja sanoi samalla, että ilmoittaa Boltonin korvaajasta ensi viikolla.

Trump kertoo, että on ollut voimakkaasti eri mieltä monista Boltonin ehdotuksista ja pyysi tältä eroilmoitusta. Hän kertoi ilmoittaneensa asiasta Boltonille edellisenä iltana.

Bolton kertoi tviitissä tarjoutuneensa eroamaan maanantai-iltana paikallista aikaa. Hänen mukaansa presidentti halusi palata asiaan seuraavana päivänä.

Jännitteet Boltonin ja Trumpin välillä ovat lisääntyneet viime kuukausina arvioi New York Times. Aggressiivista ulkopolitiikkaa kannattava Bolton on suhtautunut epäilyksellä Yhdysvaltain perinteisiin vihollismaihin Pohjois-Koreaan ja Iraniin, joiden kanssa Trump on pyrkinyt lähentymään.

Trump muun muassa tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin Korean niemimaan demilitarisoidulla vyöhykkeellä kesällä. Presidentti myös perui Irania vastaan suunnitellun ilmaiskun, jota valmisteltiin kostona yhdysvaltalaisen lennokin alas ampumiselle Iranin edustalla.

Oliko Afganistan lopullinen niitti?

Boltonia pidetään monissa piireissä jopa sotahaukkana. Trump itse on tiettävästi vitsaillut hänestä sanomalla, ettei "John ole nähnyt sotaa, josta ei pitäisi".

Boltonin tiedettiin ajaneen presidenttiä nykyistä tiukempiin otteisiin muun muassa suhteessa Pohjois-Koreaan ja Venäjään, joiden kanssa Trump puolestaan pyrkii keskustelemaan.

Boltonin mukaan presidentti Barack Obaman aikana aloitetut Venäjä-pakotteet ovat olleet aivan liian heikkoja.

– Venäjä pitäisi saada kärsimään kipua, hän totesi Fox-kanavan haastattelussa vuonna 2016.

Ex-neuvonantajaa pidetään myös Yhdysvaltojen kovan Iran-linjan pääarkkitehtina, ja hän on vaatinut muun muassa sotilaallisia iskuja maahan. Presidentti puolestaan ilmoitti vastikään olevansa valmis tapaamaan Iranin johtoa.

Viimeisin ja mahdollisesti ratkaiseva erimielisyys presidentin kanssa koski Afganistania.

New York Timesin mukaan Bolton pyrki kiivaasti saamaan presidentin perumaan suunnitelmansa rauhansopimuksesta Taliban-liikkeen kanssa. Sopimus peruttiin, mutta prosessi jätti tiettävästi kaunaa erityisesti Boltonin ja ulkoministeri Mike Pompeon välille.

Pompeota pidetään yhtenä Trumpin uskollisimmista tukijoista.

YK-kriitikko ja epäkohteliaana pidetty diplomaatti

Taustaltaan Bolton on republikaanipoliitikko ja liikemies, joka on työskennellyt monenlaisissa tehtävissä Yhdysvaltojen hallinnossa. Lisäksi hän on toiminut myös uutiskanava Foxin kommentaattorina.

Boltonia pidetään biologisten ja kemiallisten aseiden rajoittamista edistäneiden sopimusten jarrumiehenä.

Esimerkiksi vuoden 2001 Geneven kongressissa hän sanoi, että biologisten aseiden rajoittamiseen liittyvät tarkastukset vaarantaisivat Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden.

Neuvottelijana Boltonia on kuvattu muun muassa epäkohteliaaksi ja epädiplomaattiseksi. Toisaalta tämän sanotaan toisinaan tuoneen myös tuloksia.

Bolton on ollut pitkään myös avoin YK-kriitikko. Tämän sanotaan juontavan juurensa näkemykseen, jonka mukaan kansainväliset yhteisöt vaarantavat Yhdysvaltojen itsenäisyyden.

Viime vuonna Bolton kritisoi voimakkaasti myös kansainvälistä rikostuomioistuinta väittäen senkin uhkaavan Yhdysvaltojen suvereniteettiä.

Jo kolmas varsinainen turvallisuusneuvonantaja

Bolton oli kolmas ja toistaiseksi pitkäikäisin virassa toiminut henkilö Trumpin hallinnon aikana.

Trump nimitti Boltonin huhtikuussa 2018, jolloin hän korvasi niin ikään kovan linjan miehenä tunnetun Herbert Raymond McMasterin.

Boltonista leivottiin presidentinvaalien alla myös ulkoministeriä. Brittiläisen The Independent -lehden lähteen mukaan valinta kaatui kuitenkin viiksiin, jotka eivät ole Trumpin mieleen.

MAINOS

Kommentoi

Kun muistetaan että Trumpin isännöimään Diili-formaatiin kuuluu hakijan erottaminen joka viikko, tämä Washington-erikoiskausi alkoi siihen nähden hieman vaisusti. Tahti on kuitenkin parantunut loppua kohden kun Trump on taas löytänyt tutun sävelen. Käsikirjoittaja Bannonin erottaminen oli ehkä yllättävin käänne, muut ovat kuuluneet peliin, ja sottahaukaksi kuvatun Boltonin erottamista voi pitää jopa oikeana. Trumpin päätöksethät ovat sääntöjen mukaan aina oikeita, riippumatta siitä kuinka impulsiivinen se kulloinkin onkaan.

Ikävää tässä sirkuksessa on se että Trumpin ja Valkoisen talon ailahteleva politiikka pelaa samalla Venäjän pussiin, taloudessa ennustettavuutta ei juuri ole, ja korkopoliikasta on syöty pelivara jota tarvittaisiin taantumassa elvyttämiseen, samalla kun kauppasota lisää sellaisen todennäköisyyttä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa on Donaldilla
John, mennä saa
Viiksiä on Boltonilla
jotain, harmittaa
Asiaa on Donaldilla
John, mennä saa
Ovi käypi neuvojilla
ovet, paukahtaa!
Asiaa on Donaldilla
John, mennä saa
Tuuria, jo Ruhanilla
siel ovet' aukeaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellinen erottamisen syy löytyy jutun viimeisestä lauseesta. Kaikki muu on hämäystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin lähihistoriassa Trump on ainoa Yhdysvaltojen presidentti joka ei ole aloittanut sotia. Obama riehui ohjukset tanassa. Bush pudotti pommia pommin perään. Clintonin ohjukset sinkoilivat sinne sun tänne. Vanhemman Bushin panssarit vyöryivät pitkin aavikkoa. Aina pitää katsoa mitä kädet tekee eikä sitä mitä suu puhuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bolton kieltäytyi mielistelemästä Venäjää ja Trump taas ei juuri muuta teekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:09
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
20:50
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
20:46
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
20:21
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA:n viranomaisten mukaan mikään ei viittaa alasampumiseen
20:15
Kolumni: Kobe Bryantin äärimmäinen kilpailuvietti on koripallolegendan perintö nuoremmille sukupolville
20:11
Tukkirekasta irtosi puita, perässä ajanut henkilöauto vahingoittui – Viitostien liikenne poikki raivaustöiden vuoksi Kemijärvellä
20:01
Peliaikaa hakeva lainapelaaja Kärpistä on nykyään harvinainen vieras Mestis-peleissä – Harri Aho vastaa, voisiko yhteistyökuvioita pohtiva Kärpät pyörittää Oulussa omaa Mestis-joukkuetta Tilaajille
138
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
86
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
80
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
36
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
24
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
21
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
19
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Satakunnan ja Uudenmaan maakunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image