Ulkomaat

Trump ei pääse vielä hetkeen toteuttamaan aikeitaan – jos sittenkään

KUVA: Michael Brochstein / ZUMA Wire
Ulkomaat 10.11.2016 20:19
Virpi Niemistö

Ulkopoliittisen instituutin vierailevalla vanhemmalla tutkijalla Leo Michelillä on lohduttavia uutisia heille, jotka pelkäävät, että USA:n seuraavaksi presidentiksi valittu Donald Trump ryhtyy saman tien toteuttamaan vaalikampanjassaan lupaamiaan aikeita, kuten vaikkapa muurin rakentamista Meksikon rajalle.

– Barack Obama pysyy vallankahvassa Trumpin virkaanastujaisiin eli tammikuun 20. päivään saakka. Hän on se joka päättää, tulipa eteen vaikkapa kansainvälinen kriisi tai kotimainen luonnonkatastrofi.

Toki presidenttikauden lopussa ei uusia aloitteita enää laiteta entiseen tahtiin vireille, ja käytännön neuvoja jaetaan myös seuraajalle.

– Mahdollisimman vähän katkeruuden ryydittämänä.

Obama on vakuuttanut, että erimielisyyksistä huolimatta hän aikoo ottaa mallia omasta edeltäjästään George W. Bushista taatakseen jouhevan vallanvaihdon.

Yhdysvalloissa presidentin myötä ei mene uusiksi ainoastaan ministeriöiden johto, vaan vaihdos koskettaa myös tuhansia virkamiehiä.

Michel arvioi, että Trump on jo aloittanut oman esikuntansa kokoamisen. Jos joukossa on bisnes- ja Wall Street -taustaisia henkilöitä, he voivat vielä hyvinkin muuttaa suunnitelmiaan esimerkiksi taloudellisten taustojen tarkistamisvaateen vuoksi.

Kaiken kaikkiaan Michel uskoo, että Trump joutuu ”oikeassa elämässä” kuuntelemaan myös muiden neuvoja ja mielipiteitä, eivätkä kaikki vaalikampanjassa esillä olleet muutokset toteudu.

– Elämä Valkoisessa talossa on erilaista kuin vaalikentillä.

Esimerkiksi Obaman terveydenhuoltouudistusta ei niin vain yhden miehen voimin kaadeta, vaan siihen tarvitaan myös kongressia.

Yhteistyö muiden republikaanien kärkipoliitikkojen kanssa on Trumpille väistämätön tosiasia.

– Muun muassa John McCainia hän joutuu ainakin kuuntelemaan.

Suomen ja Yhdysvaltojen suhteisiin Michel ei ennusta lähiaikoina suuria muutoksia. Esimerkiksi Suomen ja Yhdysvaltojen välistä puolustussopimusta Michel kutsuu enemmän tekniseksi kuin poliittiseksi kysymykseksi.

Presidentin vaihtuminen tietää myös suurlähettiläiden vaihtumisia.

– Suurlähettiläiden sopimukset on kirjoitettu joka tapauksessa vain tammikuun 20. päivään saakka, olisi presidentiksi valittu kumpi tahansa ehdokkaista.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Media repii nyt kaikesta otsikoita mitä Trump tekee ja itkee. Eliitti ja media on shokissa jne. yms. Ottakaa jo itseänne niskasta kiinni ja lopettakaa ruikutus! Vaalit on pidetty ja presidentti on valittu. Suomen poliitikoille sanoisin että pulinat pois ja keskittykää siihen miten tästä eteenpäin hoidetaan asiat niin että pärjäämme ulko- ja kauppapoliittisesti uudenlaisen Usan kanssa. Mokomat nössöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpista tulee vielä hyvä presidentti maallensa. Kohentaa köyhimpien oloja ja rakennuttaa uutta tuoden uusia työpaikkoja työttömille. Jokainen presidentti ottaa - uutena - vastaan uudet tehtävät. Kellään ei ole aiempaa tietoa työstään presidenttinä. Hänhän jatkaa entistä linjaa. katsokaa vaan. Päinvastoin yrittää purkaa viimeisetkin muurit ympäriltä. Hän haluaa tuottoa ja hyvää henkeä amerikkalaista unelmakuvaa luodessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Asiantuntijat" ennustivat pörssikurssien romahdusta. No eipä sitä tullut vaan aasiassa niiattiin muutama tunti, mutta jo vuorokaudessa oltiinkin jo plussalla. Vaihtakaapa niitä "asiantuntijoita" oikeisiin asiantuntijoihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Obama on sivistynyt presidentti. Oli hienoa antaa tunnustusta edeltäjälleen vallanvaihdon sujuvuudesta.

Ehkäpä George W Bush muisti oman tulonsa valkoiseen taloon sekä Bill Clintonin ja hänen avustajajoukkonsa toiminnan. Mm. valkoisen talon tietokoneiden näppäimistöistä oli kaikista irrotettu W-kirjain. Muutakin kiusantekoa oli harrastettu.

Demokratiassa voitetaan ja hävitään - se kuuluu olennaisena osana järjestelmään. Häviö pitää rehellisesti tunnustaa, ja sitten etsiä syitä häviöön omasta itsestä eikä voittajasta. Jälkimmäinen tapa vie kohti diktatuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun sävy on todella omituinen: rauhoitellaan niitä, jotka ovat huolissaan siitä että demokraattisten vaalien voittaja alkaisi toteuttaa vaalitavoitteitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus vaalivoittajan tavoitteet ovat vaarallisia maan asukkaille, joskus maan naapureille. Esimerkiksi Turkin presidentti on viime aikoina toteuttanut aika paljon salaisia vaalitavoitteitaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta minkäs mandaatin alla tämä tutkija oikein tässä esiintyy, sillä hän viittaa kongressiin, mutta ei muista mainita, että kongressi on republikaanien hallussa. Trump laittaa kaikki aivan uusiksi ja tätä on koko maailma odottanut. He jotka tällä hetkellä pelkäävät, niin he ovat valitettavasti valtamedian valheiden pauloissa. Ei hätää kuitenkaan, sillä vain kahden vuoden kuluttua myös suomalaisten enemmistö rakastaa Trumpia. Yhdysvalloissa vastaava rakkaus-lukema tulee olemaan ennennäkemättömän suuri. Tullaan puhumaan Trumpin rakkauden vuosikymmenestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatissa republikaanien hallussa on 52 paikkaa (he menettivät 2), mutta he tarvitsisivat 60 voidakseen runnoa päätökset läpi automaattisesti. Tilannetta hankaloittaa myös se, että hyvä osa republikaaneista ei pidä Trumpista, eikä olisi halunnut tätä presidentiksi, joten Trump ei voi luottaa edes siihen, että hänellä olisi aina republikaanisenaattorit puolellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko median miettiä tuon UPIn käyttämistä asiantuntijana. Ne mokasi näiden vaalien analyyseissa niin rajusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestäni vaalien alla UPI:n analyysit olivat varsin maltillisia. Ehkä se, että naisen valinta USA:N presidentiksi on epätodennäköistä, jäi vähemmälle kerronnalle, niin kuin kaikilla muillakin analysoijilla. Sellaista kun ei voi oikein Suomessa sanoa, sillä ...., no kaikki ymmärtävät.
UPI tekee hyvää tutkimustyötä, eikä kumarra demareita, ei Sirkka-Liisa Anttilaa, eikä Kremliä tai Valkoista Taloa. Se varmaankin ärsyttää monia, ja niin pitääkin. Kun ärtyisyys lisääntyy kommentoijien piirissä, ollaan lähellä totuutta. Ja mikä esimerkiksi Kremliä enemmän risoo kuin totuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin , lähes kaikki Suomen korkeimmat vallanpitäjät ovat ilmoittaneet tukevansa ja kaveeraavansa Trumppia ,tosin vaalien jälkeen. ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käviköhän Donald Trumpille niin, että mies itse on kaikkein yllättynein valinnastaan, ja nyt on aika miettiä, mitä himputtia tässä uudessa toimessa pitäisi alkaa tehdä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni järjestelmää ravistaakseen Trumpia äänestänyt havahtui taatusti mitä tuli tehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vielä havahdu. Vasta sitten kun huomaa että järjestelmää ei kauheasti ravisteltu, mitä nyt muutama länsirannikon suurten kaupunkien akateeminen hipsteri veti yhtenä keskiviikkona lattensa väärään kurkkuun. Ja että terästehtaita ja hiilikaivoksia ei käynnistettykään uudestaan nappia painamalla ja miljoona ruutupaitaäiää ei saanutkaan töitään takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osasi tätä odottaa ja on jo valmiiksi suunnitelma. Aiemmat puheet on helppo kieltää, nimetä locker room talkiksi tai yksinkertaisesti todeta että kuulijat on ymmärtäneet täysin väärin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin, ne jotka ovat jossain ihme kuplassaan elämää tähän asti viettäneet ovat eniten yllättyneitä. Etten sanois yllätettyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image