Ulkomaat

Trump asetti teräs- ja alu­mii­ni­tul­lit – tullien tarkoitus toimia keppinä neu­vot­te­luis­sa kump­pa­ni­mai­den kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin asettamien tullien on pelätty lietsovan kauppasotaa. KUVA: MICHAEL REYNOLDS / POOL / EPA
Ulkomaat 8.3.2018 22:36 | Päivitetty 8.3.2018 23:29
STT

 

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on asettanut tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Trump määräsi odotetusti teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut.

Tullit eivät ainakaan aluksi koske kaikkia maita. Trump sanoi, että Kanada ja Meksiko saavat vapautuksen tulleista ainakin siksi aikaa, kun neuvottelut Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta Naftasta ovat kesken. Jos Naftasta saadaan neuvoteltua uusi, Yhdysvaltoja miellyttävä sopimus, Kanada ja Meksiko välttyvät tulleilta.

Trumpin mukaan tullit tulevat voimaan aikaisintaan 15 päivän kuluessa. Hän antoi ymmärtää, että Yhdysvallat harkitsee tänä siirtymäaikana vielä, voisivatko jotkin muutkin kumppanimaat saada tulleista vapautuksen.

– Aiomme katsoa, kuka kohtelee meitä reilusti ja kuka epäreilusti, hän sanoi.

– Osa siitä on sotilaallista: kuka maksaa laskut, kuka ei maksa laskuja. Tuemme armeijallamme monia rikkaita maita.

Aiemmin torstaina Trump oli tulleista puhuessaan ilmaissut tyytymättömyyttään useisiin Nato-maihin kuten Saksaan, jonka hän syytti maksavan Naton kassaan paljon pienemmän osuuden bruttokansantuotteestaan kuin Yhdysvallat. Hän on kritisoinut Yhdysvaltojen osuutta Naton budjetista vaalikampanjastaan lähtien ja tehnyt selväksi, että haluaa saada eurooppalaiset Nato-liittolaiset maksamaan enemmän.

Tullien on pelätty lietsovan kauppasotaa. EU on jo ilmoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin, mikäli Yhdysvallat asettaa EU-maille teräs- ja alumiinitullit.

Unionin on määrä julkaista lähiaikoina lista amerikkalaistuotteista, joille se on valmis asettamaan tullimaksuja. EU:n vastatoimien on väläytelty voivan kohdistua esimerkiksi bourbonviskeihin, maapähkinävoihin, appelsiinimehuun, Harley-Davidsonin moottoripyöriin ja Levi's-farkkuihin.

EK:n Häkämies: Ei kauppasotaa Trumpin kanssa

Yhdysvaltojen päätös rajoittaa teräksen ja alumiinin tuontia voi aiheuttaa vastatoimien kierteen, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa. Häkämies arvioi, että kierteeseen joudutaan, jos muut maat asettavat omia tuontirajoituksia yhdysvaltalaisille tuotteille.

Vastatoimet olisivat Häkämiehen mielestä merkittävä uhka myös Suomen viennin kasvulle.

Häkämies pitää Yhdysvaltojen päätöstä erittäin valitettavana, ja hänen mielestään EU:n on nyt puolustettava vapaakauppaa solmimalla kunnianhimoisia vapaakauppasopimuksia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Suomen vastatoimet ovat Kikyn kiristäminen, palkkojen leikkaaminen, eläkkeiden jäädyttämien ja julkisten menojen supistaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän joutuu suomikin miettimään hävittäjätarjouksia pyytäessään, ovatko kaikki mahdolliset ehdokkaat riittävän vakaita, jotta voitaisiin uskoa heidän noudattavan sopimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä vapaakauppa hyödyttää?

Ainakin kiinalainen muovirihkama on lisinyt hurjasti.
Orjatyöläiset ja luonto kärsivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Trump on impulsiivinen, hankala valtionjohtaja. Siitä huolimatta toteaisin: häntä on kohdeltu suorastaan törkeästi, media meillä ja muualla on ollut aktiivisin, jo ennenkuin hän ehti ottaa edes viran vastaan. Jos samaa tarmoa olisi käytetty muiden valtionjohtajien/poliitikkojen mustaamiseksi, ei kovin montaa enää virassaan istuisi, Trump vain jatkaa, sitä kuuluisaa savuavaa asetta ei olla tekemälläkään saatu aikaiseksi.

Seurauksista kärsivät - kuten tavallista - viattomat sivulliset, nekin, joiden mielestä demokratia toimii vaalien, eikä pienryhmien ja median huutoäänestyksen kautta, Ehkä jatkossa täytyy äänestää ne demokraattisesti sivuraiteelle, enemmistödemokratia kun näyttää edelleen säilyvän perustuslaissakin. Vai onko sitä ääriliberalismin /huutoäänestyksen hengessä jo ehditty muuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on sitten EU:n vuoro vastata! Tullit autoille, laivoille,lentokoneille,elintarvikkeille,teknologia krääsälle,sotakalutoille ym. Euroopalla on hyvät mahdollisuudet tehdä kaikkia näitä itse eikä siinä tarvita Trumpin dynastiaa eikä koko USA:ta.Parempi opetella tulemaan toimeen ilman USA:ta ja suunnata katseet EU:n omiin valtioihin ja työllistää omia kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täsmälleen. Itse olen jo vuosikausia boikotoinut kaikkia tuotteita missä lukee "Made in USA". Hyllyyn jäävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n vastatoimien on väläytelty voivan kohdistua esimerkiksi bourbonviskeihin, maapähkinävoihin, appelsiinimehuun, Harley-Davidsonin moottoripyöriin ja Levi's-farkkuihin.

Kumma, kun EU eilaittanut tuontitulleja karamelleihin. Naurettavia tuontituotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattaavat vaikuttaa äkkiseltään sattumanvaraisilta, mutta toisin kuin Trumpin tullit, EU:n vastatoimet on valikoitu siten, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa omille kansalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki näille vastatulleille on laskettu jokin arvo, joka on se taloudellinen vastine tässä alkavassa kauppasodassa.

Mutta näyttäisi siltä, että meidän päättäjät ovat esittäneet hieman Trumpmaista ratkaisua. Eli henkilökohtaisuuksiin menevää sellaista. Nuohan ovat tuollaisia amerikkalaisuuden ikoneja joihin tullit kohdistuisivat. Ei siinä mitään, olisi hyvä näyttää ettei täällä arkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan kauppa USAaan on ollut 800 000 miljoonaa epätasapainossa Euroopan eduksi. Arvatkaapa kuka vetää tässäkin pidemmän korren. Katsokaa myös EU-alueen pörssikursseja vs USA! EUta kehuvat voivat tukehtua, kun näkevät miten kurssit ovat täällä kyntäneet SAMSSA kohta kymmen vuotta, kun USAn kurssit taas ovat nousseet tasaisesti. EU kaivaa itselleen, varsinkin kansalaisilleen, kuoppaa. EU eliitillä ei rahat lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pörssikurssit ovat mikkihiirirahaa. Kurssien sahaaminen ylös ja alas heijastaa vain ennustuksia (eli arvauksia ja toiveita) tulevaisuuden menestyksen suhteen. Mikään ei ole vielä muuttunut rahaksi, eikä valttämättä muutukaan pörssikurssin odotusten mukaan. Kursseja voidaan pitää keinotekoisesti ylhäällä ja retostella kuinka hyvin menee. Vain toteutuneet dollarit puuttuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan pitää vastata kertaluokkaa kovemmilla toimilla ja pyrkiä samalla muun sivistyneen ja vähän sivistymättömänkin maailman kanssa maailmanlaajuiseen vapaakauppa-alueeseen. Siitä voittavat kaikki ja lopulta myös amerikkalaiset, kun tajuavat tulla mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA:n tässä on kuse..ttu iät ja ajat mutta nyt vihdoinkin presidentti joka panee stopin tälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista seurata kuinka EU reagoi. Jenkkilän talous on huomattavasti paremmassa asemassa kuin EU:n. Oletettavasti vanha manner nöyrtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin noin . Trump on aito mies, jämäkkä, joka pitää puolensa. Amerikan Laura Huhtasaari!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtavaa! Minä rakastan presidentti Trumpia. Vaikka en ole häntä äänestänyt, niin hän on silti minun presidentti. Osa ei asioiden tilaa vielä kaikista kulmista näe, mutta vuosien saatossa homma valkenee. Trump tuhoaa globalismin ja se tarkoittaa maailman laajuisen elitistien ringin romahtamista. Eliitti on rakentanut kuvoitaan vuosikymmenet ja siinä missä kansat köyhtyy, niin tuo hyvin pieni porukka kerää jopa triljoonien voitot. Trumpin tullit ovat vain yksi pieni osa globalistien nujertamisessa, mutta osaltaan jälleen heikentää eliittiä. Me vapautta ja ihmisyyttä rakastavat maailman kansalaiset olemme onnesta mutkalla kun 1000 vuotinen rauhan ja rehellisyyden aikakausi on alkamaisillaan. Globalismin kaatumista on ihana katsella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis eikö Trump itse muka kuulu tuohon halveksimaasi globalismin eliittiin? Ainakin Trumpin toimet on kasvattamassa muutamien "tuloja" kansalaistensa kustannuksella. Ja ne muutamat eivät varmasti ole edes koko 1 prosentti, todennäköisemmin korkeintaan 1 promille. Jos et itse ole jo miljonääriluokassa, Trumpin toimet ei auta sua edes nimellisesti, todennäköisesti olet vain maksavana osapuolena:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin toimet eliitin kaatamiseksi on semmoisia, että eliitin tulonlähteet turvataan, verotusta lasketaan ja taakkaa siirretään keskiluokalle ja köyhille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

129
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
53
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
48
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
45
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
35
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
33
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Mainitsemasi alat eivät ole pienipalkkaisten aloja, korkeintaan siivooja, en tiedä. Sunnuntait ja vuorotyöt nostavat tul... Lue lisää...
Varakas köyhä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image