Ulkomaat

Trump antoi potkut ulkoministeri Til­ler­so­nil­le, CIA:n Pompeosta korvaaja

Rex Tillerson jättää ulkoministerin tehtävänsä. KUVA: DAI KUROKAWA / EPA
Ulkomaat 13.3.2018 14:52 | Päivitetty 13.3.2018 16:16
STT, Kaleva

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson jättää tehtävänsä, ja hänet korvaa keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo.

– Mike Pompeosta, CIA:n johtajasta, tulee uusi ulkoministerimme. Hän tulee tekemään fantastista työtä. Kiitos Rex Tillersonille hänen palveluksistaan, presidentti Donald Trump kirjoitti Twitterissä.

Pompeon korvaa nykyinen CIA:n apulaisjohtaja Gina Haspel, josta samalla tulee ensimmäinen nainen keskustiedustelupalvelun johdossa.

Washington Postin mukaan Trump pyysi Tillersonia väistymään syrjään perjantaina, minkä jälkeen ulkoministeri keskeytti Afrikan-matkansa ja palasi kotiin.

Tillerson ja Trump eivät keskustelleet asiasta ennen erottamista. Ulkoministerin esikunnan mukaan Tillerson ei itsekään tiedä syytä potkuihinsa.

– Haluan kiittää Rex Tillersonia hänen palveluksistaan. Paljon on saavutettu 14 viime kuukauden aikana. Haluan toivottaa hänelle ja hänen perheelleen hyvää jatkoa, Trump sanoi.

Trump ja Tilllerson ovat olleet napit vastakkain jo pitkään. Trumpin mukaan Tillerson on liian perinteinen ajattelussaan. Presidentti halusi vaihtaa ulkoministerin ennen kuin tulevaisuudessa häämöttävät neuvottelut Pohjois-Korean kanssa alkavat.

Tillersonin potkuista oli huhuttu jo pitkään, ja sekä Trump että Tillerson olivat kiistäneet huhut.

Tillerson edusti Trumpin hallinnossa muun muassa puolustusministeri James Mattisin kanssa niin sanottuja aikuisia, jotka pyrkivät ja toisinaan ilmeisesti onnistuivatkin hillitsemään Trumpin päättömimpiä impulsseja.

Upin Aaltola: Tillersonin potkuissa yllätti lähinnä ajoitus

Tillersonin saamat potkut Yhdysvaltojen ulkoministerin paikalta eivät tulleet suurena yllätyksenä muuten kuin ajankohdan puolesta, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltola sanoi STT:lle, että Tillersonin asettuminen eri linjoille Trumpin kanssa useissa kysymyksissä ennakoi, että ura ministeriön johdossa ei jatkuisi. Vaihtuvuus Yhdysvaltojen johdossa on ollut Trumpin kaudella suurta, mutta presidenttiä tilanne näyttää miellyttävän.

– Trump pitää siitä, että kaikki ovat vähän varpaillaan sen suhteen, että milloin joutuu epäsuosioon. Hänellä on erilaisia klikkejä Valkoisessa talossa, jotka kilpailevat keskenään.

Tillerson oli ennen ministerinpestiään tehnyt uransa öljy-yhtiö Exxon Mobilin johdossa. Aaltolan mukaan hänet laskettiin Trumpin hallinnossa "aikuisten" joukkoon.

– Hänen tehtäväkseen jäi näköjään vain ulkoministeriön saneeraus.

Ulkoministeriön resursseja on Trumpin aikana supistettu rajusti ja monia keskeisiä virkoja on yhä täyttämättä.

Linjaero ulkoministerin ja presidentin välillä tuli esille muun muassa kommenteissa koskien Britannian ja Venäjän kiistaa ex-agentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkytystä. Tillerson asettui suorapuheisesti tukemaan pääministeri Theresa Mayta ja tämän arviota, että Venäjä oli iskun takana. Valkoinen talo taas varoi syyttämästä Venäjää suoraan.

Myös Pohjois-Korean suhteen on ollut eroja. Trump on saattanut haluta omaa linjaansa kuuliaisesti seuraavat tahot hoitamaan tulevia neuvotteluja, Aaltola sanoi.

Jo viime vuonna uutisoitiin, että Tillerson olisi nimittänyt Trumpia "ääliöksi". Tillerson ei koskaan kiistänyt tietoa.

"Lojaalimpi Trumpin kannattaja"

Uudeksi ulkoministeriksi nouseva Pompeo on Aaltolan mukaan Tillersonia lojaalimpi Trumpin kannattaja.

Pompeo on tehnyt uransa tiedustelualalla, joten hän on hyvin perillä myös ulkopoliittisista asioista. Hänellä on myös ollut erimielisyyksiä Trumpin kanssa, mutta ei yhtä näkyviä kuin bisnestaustaisella Tillersonilla.

– Uusikin ulkoministeri kuuluu niin sanottujen aikuisten joukkoon, joilla on kokemusta turvallisuuteen liittyvistä asioista pitkältä ajalta.

MAINOS

Kommentoi

Tillerson sai tietää potkuistaan Trumpin twitteristä. Donaldilla ei siis riittänyt kantti ilmoittaa tästä henkilökohtaisesti. Aiemminhan "stable genius" leuhki että pitäisi tehdä älykkyystesti jotta selviää kumpi on fiksumpi. Trump ilmeisesti hävisi sen kisan...

Sekin saattoi olla kova pala kun Tillerson kritisoi Venäjää, mihin Trump ei ikinä pysty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

melkoista karusellia. Pompeokaan ei ehtiny olla CIA:n virassaan muutamaa kuukautta enempää.
Tämmösessä pyörityksessä kukaan ei ainakaan ehdi leipääntyä työhönsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entiselle sanotaan että kiitos palveluksista ja uudelle että hän tulee tekemään fantastista työtä. Mistä pirusta voi tietää tulevasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin tavallinen sanonta täällä USA:ssa, tavallaan kannustus lause.
Trump kyllä tietää kenelle kannattaa antaa potkut kun asiat alkaa takkuamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei tullut yllätyksenä. Alan foorumit ovat tienneet kertoa jo pari kuukautta sitten, että Tillerson saa kenkää keväällä ja että Trump ei ole miehen suoritukseen tyytyväinen. Trumpille kelpaa vain paras ja valitettavasti Tillerson ei jaksanut Trumpin massiivista vauhtia. Kiitos palveluksesta, mutta nyt tarvitaan enemmän energiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus rajaton energia yhdistettynä rajallisiin kykyihin on aika haitallinen yhdistelmä. Onneksi minun energiani ovat vähänlaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
17
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
15
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image