Ulkomaat

Trump antoi potkut kahdelle vir­ka­ri­ko­soi­keu­den­käyn­nin todistajalle - "Sai lähteä, koska hän kertoi totuuden"

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi, että hänet on kutsuttu kotiin asemapaikastaan. Republikaaneja tukeva Sondland oli yksi keskeisistä virkarikosoikeudenkäynnin todistajista.
Ulkomaat 8.2.2020 9:11
STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on erottanut hallinnostaan jo ainakin kaksi virkamiestä, jotka todistivat presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä.

Trump erotti perjantaina Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuusneuvostoon kuuluneen everstiluutnantin Alexander Vindmanin.

Vain muutamaa tuntia myöhemmin Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi lausunnossaan, että presidentti on kutsunut hänet kotiin.

Turvamiehet saattoivat Vindmanin ulos Valkoisesta talosta, ja hänen lakimiehensä kutsui elettä kostoksi.

–  Vindman sai lähteä, koska hän kertoi totuuden, lakimies David Pressman sanoi.

Vindman oli kansallisen turvallisuusneuvoston Euroopan-asioiden johtaja. Hän oli paikalla, kun presidentti Trump soitti kohutun puhelun Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille. Samainen puhelinkeskustelu johti virkasyytteiden nostoon kongressissa.

Trump pyysi puhelussa Zelenskyiä käynnistämään tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenistä ja tämän pojasta Hunterista, joka toimi ukrainalaisen Burisma-kaasuyhtiön hallituksessa.

Kaasuyhtiötä on epäilty korruptiosta, mutta Hunter Bidenin toiminnasta ei ole löytynyt epäselvyyksiä.

Yhdysvaltain republikaanienemmistöinen senaatti vapautti Trumpin odotetusti virkarikossyytteistä aiemmin tällä viikolla. Äänestys meni odotetusti lähes puoluerajojen mukaisesti, ja Trumpin viraltapanon puolesta äänesti vain yksi republikaani. Viraltapanoon olisi tarvittu kahden kolmasosan enemmistö.

EU-lähettiläs antoi raskauttavia lausuntoja

Gordon Sondland kuului virkarikostutkinnan avaintodistajiin, ja hän antoi raskauttavia lausuntoja tutkinnan avoimessa kuulemisessa kongressin valiokunnassa marraskuussa.

Sondland kertoi Yhdysvaltojen pyrkineen vaihtokauppoihin, jossa Ukrainan presidentti olisi kutsuttu Valkoiseen taloon vastineena siitä, että Bidenistä ja tämän pojan toimista ukrainalaisessa kaasuyhtiössä avataan tutkinta Ukrainassa.

Sondland sanoi myös uskovansa, että Trump piti Ukrainan sotilasapua jäissä painostaakseen maata avaamaan tutkinnan. Hän ei saanut asiaan suoraa ohjeistusta Trumpilta, vaan teki päätelmät itse perustuen siihen, että sotilasapu oli ollut jäissä niin pitkään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Yhdysvallat on oikeudellisissa kriisissä. Istuva presidentti halveksii oikeutta, ajaa omaa etuaan ja aliarvioi äänestäjiä. Maailmantalous reagoi voimakkaasti. Täytyy kiristää kukkaron nauhoja viipymättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump hajottaa ja hallitsee. Marraskuussa äänestetään Yhdysvalloissa muutoksesta, muutos astuu voimaan tammikuussa 2021. Ennätykselliset henkilöstövaihdokset siirtyvät historiaan Trump'in perässä. Maailmantalous kärsii koronasta muutokseen saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moraalisesti syyllinen Donald yrittää rimpuilla irti syytteistä pelastaakseen uransa. Samaan aikaan hänen määräämänään lentää "collateral-murder" sotilaslennokki Teledyne RQ-4A Global Hawk Liettuan ja Kaliningradin rajaa viistäen 16 km korkeudella scannailemassa "riistaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko on hieman epäselvä. Kuka tietää kenestäkään mitään ja kuka puhuu totta. Jokainen ajaa omaa etuaan ja todennäköisesti Soundland ajoi omaa etuaan. Tässä on hyvä syyttää, kun ei joudu vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos olet minua vastaan vaikkakin puhuisit totta, menetät työpaikkasi".

Häikäilemättömyys huipussaan. Meillä tämä olisi laiton irtisanominen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole sama systeemi kuin Suomessa jossa työntekijöistä ei pääse eroon kirveelläkään ja jos pääseekin niin kovat maksut joutuu maksamaan.
Täysin yleistä poistaa epätoivotut
työntekijät jotka työskentelevät sinua vastaan kuulopuhein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa on paremmat tuet työntekijöitä kohtaan ja siellä tuetaan varmaa työpaikkaa. Siellä ajatellaan, että työntekijä joka voi hyvin niin on myös kannattava yritykselle. Täällä Suomessa ei ajatella sitä vaan, että miten saadaan työntekijästä kaikki irti. Suomessa työehtoja on koko ajan huononnettu. Nykyään saa työllistää vaikka hautaan saakka sopimuksia jatkamalla. Työntekijöitäkin voidaan potkia tuosta vain pois vedoten taloudellisiin tilanteisiin. Kukaan ei uskalla lähteä oikeuteen työnantajaa vastaan kun häviää varmasti siinä. Nyt vasta oli uutisissa, että työntekijä meni oikeuteen sen takia, kun sopimuksia vaan jatkettiin vuosi kausia ja ei vakinaistettu työtä. Työntekijä hävisi tämän oikeuden käynnin ja jäi maksajaksi. Joten siinä joka kirjoitit ettei työntekijöistä pääse eroon. Työntekijöitä voi suomessa käyttää orjien tapaan ja hyppyyttää miten haluaa. Kiky ja muut paikallissopimusehdot antoivat tällä valtaa, mitä hallitus viime kaudella toi työmarkkinoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on helppo irtisanoa työntekijät. Kukaan ei reagoi, kaikki pitävät kiinni omista eduistaan ja puhtaasta pärstästään.

USA:ssa Trump'in toiminta närästää ihmisiä. Marraskuu tuo muutoksen, kirjoitettu laki saa arvon takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos poliittiseen virkaan nimittämäsi henkilö on juuri todistanut sinua vastaan, katsoisitko, puolin tai toisin, että viranhoidon kannalta välttämätöntä luottamusta on enää olemassa?

No etpä tietenkään.

Tietenkin virkasuhde päätetään.

Mm HS jätti mainitsematta, että armeijan palveluksessa olevan, poliittisen virkanimityksensä nyt menettänyt henkilö, jatkaa edelleen armeijan palveluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Trump olisi puheessaan pyytänyt Ukrainan presidenttiä puuttumaan todennäköiseen korruptioon ja nepotismiin entisen varapresidentti Joe Bidenin ja poikansa Hunterin toimissa ei se mielestäni ole rangaistava teko. Eihän tulevien vaalien kilpakumppani voi olla lain ulkopuolella jos istuva presidentti hyvin todennäköisin syin ilmaisee huolensa Yhdysvaltain veronmaksajien rahojen päätymiestä vääriin käsiin. Onhan hyvin epäilyttävää että Hunter Biden saa kallispalkkaisen hallintoneuvostopaikan korruption riivaamassa yrityksessä samaan aikaan kun varapresidentti isänsä hoitaa Ukrainan asioita. Ei minustakaan Trumpin käytös kiitosta ansaitse kaikin puolin mutta hän on tässäkin kuten muussakin toimissaan ajanut ensisijaisesti maansa etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo jossain mättää kun Bidenin poika sai kuukaudessa palkkaa $50,000 (ilman koulutusta/kielitaitoa) ja isänsä hoiti Ukrainan asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään mätää ole hommassa. Ajatteleppa, kun suomessa maksetaan miljoonia johtajalle, joka ei saa muuta aikaan kuin potkii työntekijöitä pois ja alentaa työehtospimukset. Onhan suomessakin hallituksessa ja muissa viroissa henkilöitä, joilla ei ole alaan koulutusta ja saavat korkeaa palkkaa. Milloin myös suomen etujen ja virkamies tehtäviin kohdettettaisiin työkokemusen sekä koulutuksen vaatimat asiat. Hallistuksen henkilöt saisivat tällöin tes kuuluvaa palkkaa. Jos alaan ei koulutusta niin -10% palkasta ja ei ikälisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutusta jäi uupumaan se, että Trump erotti myös Vindmanin veljen. Meno on ihan sama kuin itänaapurissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta everstiluutnantti siirrettiin vain muihin tehtäviin ja oli Obama kauden valintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää nähdä kolikon toiselle puolelle. Demokraatit USA:ssa ovat näyttäneet kuinka häikäilettömiä heiden toimintansa on niin se ei eroa yhtään rebublikaaneista. Toisaalta he ovat jopa toimineet pahemmin. Obamaa itse arvostin hyvin paljon, mutta menetin arvostuksen kyseistä ihmistä kohtaan koska toiminta oli ala-arvoista ja todella röyhkeää. Tässä nähdään, että kolikolla on kääntö puoli ja demokraatit ihan samanlailla ovat eläimiä ja toimivat oman edun mukaan. He eivät ajattele muita ja toimivat omien järjestöjen etuja. Trump toimii ja sanoo mitä ajattelee eikä pidä sitä pimennossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on ollut ennenkaikkea liikemies, mutta toki jos sinä kerran sen tiedät paremmin, niin varmaan sitten tositeevee oli hänen työnsä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei se kerro mitään ihmisen kyvyistä mitä on ennen tehnyt. Onhan suomessakin kaupan kassoilta monet päättäviin tahoihin tullut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2 virkamiestä oli liian rehellistä amerikan kansalle niin sen takia trump antoi potkut heille.kyllä amerikalla on surkea pressa kautta-aikojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vika ei ole vain presidentissä vaan koko puolueessa. Kun Trump tuli ensimmäisen kerran esiintymiseen vapauttamispäätöksen jälkeen niin porukka nousi seisomaan ja taputti pitkät aplodit. Tuli mieleen itänaapurissa generalissimus joka sai "myrskyisiä aplodeja" ja "pitkään kestäneitä voimakkaita suosionosoituksia" jne. Niinpä presidentin lakimiehet ja republikaanien senaattorit ja Edustajahuoneen republikaanit nousivat ylös läpyttämään hurmoksessa. Vaikka kaikki tiesivät että vapauttaminen tuli vain koska kongressille ei annettu dokumentteja ja estettiin todistajia kuten Bolton ja vain presidentin oma puolue pelasti enemmistöllään. Muutoin olisi virka lähtenyt todennäköisesti.

Henkilökultti on huipussaan ja sitä pitää yllä uskollinen puolue. Tai käy kuten nyt Vindmanille jonka veli sai samassa yhteydessä potkut vaikka ei todistajana edes ollut, myös perheenjäsentä rankaistiin.
Käsittämätöntä touhua, sais marraskuussa vaihtua toisen presidentin hallintaan koko kahtiajaettu valtio. Koskaan ei maa ole noin riitainen ollut kuin nyt. Kolmessa vuodessa demokratiasta yksinvaltaan, näin sen näen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image