Ulkomaat

Trump aikoo julistaa hätätilan rajamuurin vuoksi – Meksikon muuria ra­ken­net­tai­siin isolta osin so­ti­las­bud­je­tis­ta

Presidentti Donald Trump aikoo julistaa kansallisen hätätilan Yhdysvaltoihin. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 15.2.2019 9:44
Lea Peuhkuri, Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julistaa tänään kansallisen hätätilan, jotta hän saa rahoituksen Meksikon vastaiselle rajamuurille ilman kongressin hyväksyntää.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja CNN.

Valkoisen talon virkamiehen mukaan Trump aikoo perjantaina allekirjoittaa budjettisopimuksen, jonka kongressin neuvottelijat ovat saaneet aikaan. Trumpin suostuminen sopimukseen välttää sen, että hallinto olisi jäänyt jälleen ilman rahaa.

Joulukuussa alkoi ennätysmäiset 35 päivää kestänyt hallinnon osittainen sulku, joka jätti sadattuhannet työntekijät ilman palkkaa. Silloinkin syynä oli rajamuurin rahoitus.

Uudessa budjettisovussa rajan aitaan luvataan 1,375 miljardia dollaria. Alkuperäisesti Trump vaati 5,7 miljardia dollaria.

Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen Trump aikoo julistaa hätätilan, jotta hän saa yhteensä 8 miljardia dollaria rajamuuria varten.

CNN:n mukaan Trumpin liikkeestä seuraa todennäköisesti Yhdysvalloissa perustuslaillinen kiista siitä, ylittääkö presidentti valtuutensa. Rajamuuri oli Trumpin kampanjalupaus.

Demokraatit vienevät asian oikeuteen.

Demokraattisenaattori Chuck Schumer syytti Trumpia "presidentillisen vallan törkeästä väärinkäytöstä".

Senaatin enemmistöjohtaja republikaani Mitch McConnell sanoi tukevansa Trumpia päätöstä hätätilasta. Aiemmin McConnellin kerrottiin varoittaneen Trumpia, että hätätilan julistaminen voisi jakaa senaatin republikaanit.

Valkoisen talon virkamiehen mukaan Trump aikoo ottaa muurinsa varoja enimmäkseen puolustusministeriön sotilasrakennusbudjetista, mikä vaatii hätätilan julistamisen. Sillä Trump kattaa 3,5 miljardia dollaria muurista.

Miljardeja dollareita tulisi myös puolustus- ja valtionvarainministeriöiden huumeiden vastaisista ohjelmista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Valitettavasti "military-industrial-complex" pyrkii kaikin toimin estämään rauhan edistyksen, ja se aiheuttaa vakavan ristiriidan hallinnon ja Pentagonin välille. Federal reserven kredithuijaus on tulossa matkansa päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää kyllä rankentaisin muurin Meksikon puolelle ja Meksikon valtion henkilökunta ja huumepoliisit sinne sillain että olisi 2 muuria . Pahimmat väsyy yrittään kun edessä on tuplamuuri . Sitten rankentaisin Meksikon puolelle hotellin ja ruokapaikan. Sopisin että rajaa siirretään Meksikon suuntaan ja Meksiko maksaa kuluista myös itse . Jos tulee aseiden kanssa yli siirretään heti Meksikoon. Mutta sitä ihmettelen että kun ampuvat toisiaan siis ihmiset niin miksei niitä käärmeitä joita siellä on . Kun päästään käärmeistä saadaan ihmisille tilaa asua . God bless.Toivoisin ettei noita NS.palestiinahuiveja enää nähdä sotilailla ,on ne niin pahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Trump rakentaa hienon muurin, ettei tarvitse pettyä tämän väännön jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman vanhin 5-vuotias on saanut itkupotkuraivarin ja julistaa hätätilan.

Asia viedään oikeuteen ja siellä käsittely kestää valituksineen pari vuotta. Sitten ollaankin jo vuodessa 2021 ja presidentti on vaihtunut.

Muuria ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvon Usa:n presidentin olisi hyvä ottaa mallia Suomen ja Venäjän rajasta. Se ei "vuoda". Miksi? Olisiko valvonta, molemmin puolin , ehdottoman tiukkaa ja korruptoitumatonta? Epäilen ,Meksikon puolelta ainakin ,tulevan "painetta" lahjontaan - jotta huumeet pääsee Usa:n puolelle?
Täällä pohjolassa aseistetut partiot riittää eikä aitoja tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kauhee rikollisuus . Varastav at niin taidollisesti ettei poliisikaan tajua mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan George W. Bush ja Bill Clinton rakennuttivat jo melkein 1000 km muuria pahimpiin rajanylityspaikkoihin. Tämä ei silti kunnolla riittänyt. Nyt Trump pyrkii paikkaamaan tuon vajauksen. Siitäpä demokraatit nostivat kovan äläkän. Miksi vasta nyt? Miksi ei aiemmin? No, koska aiemmat presidentit eivät olleet trumpeja.

Pitäisi ehkä miettiä myös, kuka hyötyy laittomista maahantulijoista ja sitä myötä pimeästä halpatyövoimasta, rikollisuudesta ja huumekaupasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään kaikkialla vaalilupaukset eivät ole vain sanahelinää ja oma kansa ja isänmaa tulee ennen muita. Saapa nähdä milloin Suomessa nähtäisiin vastaavaa. Tuntuu kaukaiselta, mutta onhan tässä viime vuosina tapahtunut meilläkin muutoksia, joissa oman kansan ja isänmaan hyvinvointia on uhrattu ainoastaan eliitin tavoitteiden saavuttamiseksi. Niin kauan kuin suomalainen pui nyrkkiään vain taskussa, voi nykymeno jatkua. Lopulta täyttyy mitta juroimmallakin jörrikällä ja tavalliselta takaavalta, joita tässä maassa taitaa olla kuitenkin suurin osa. Sitten alkaa kuohunta ja muutos. No ehkä ei ihan heti kuitenkaan meillä. Muiden pitää jälleen näyttää esimerkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraatit ovat niitä jotka pitäisi haastaa amerikoissa oikeuteen. Ilman heitä muuri olisi jo rakennettu, ja epätoivotut henkilöt olisivat pysyneet meksikon puolella. Tälläkin hetkellä meksikosta virtaa usa:n puolelle huumeita yli sadan kilon päivänopeudella. Muuri estäisi sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump todellakin on paras presidentti ikinä. Yhdysvaltojen kansa äänesti Trumpin valtaan ensisijaisesti rajamuurin vuoksi joka oli Trump näyttävin vaalilupaus. Pitäiskö Trumpin nyt sitten tehdä kuten kaikki muut poliitikot ja petää lupaus kansalle? Trump on täysin erilainen poliitikko kuin kukaan muu ja hän todellakin pitää lupauksensa kansalleen.

Me emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa Suomessa, että joku poliitikko taistelisi tarvittaessa vaikka vimmatusti sen puolesta mitä lupasi. Yleensä emme kuule näistä poliitikoista neljään vuoteen mitään. Vaalikeväänä taas aktivoituvat uusien lupausten kanssa ja sitten neljä vuotta radiohiljaisuutta kunnes seuraava vaalikevät saapuu.

Trump tervehdyttää koko maailman näyttämällä esimerkkiä siitä miten lupaukset pidetään ja kun muuri on valmis, niin Yhdysvaltojen rikollisuus saattaa tipahtaa jopa 90% ja kun koko maailma tämän näkee, niin siihen loppuu rikollisten "avoimet ovet". Rikollisuus todellakin torjutaan maiden rajoilla ja se joka oman velvollisuuden jättää hoitamatta ja päästää rikolliset maahan, niin sellaiset tulee äänestää vallasta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin,että lisään jotain tähän puheenvuoroon mutta huomasin,että ei tarvitsekaan koska siinähän on kaikki mitä tarvitsee ollakin ja niinpä päätin,että en lisää ja päätin,että muut saavat lisätä jos on asiantuntemusta.Mutta luulenpa,että sitä asiatuntemusta on niin harvoilla jotenka suurempia lisäyksiä ei enää tule.
On mahdollista,että Yhdysvaltain presdentti itse kysyy muurari-insinööreiltä miten muuri toteutetaan mutta ilmeisesti ei kysy koska hän tietää,että muurari-insinöörit osaavat rakentaa muurin ilman hänen neuvojaankin tai sitten osapuolet puhuvat neuvonpidossa aivan muista asioista niinkuin amerkkalaisilla on usein tapa eli he puhuvat vain arkipäiväisistä asioista kuten esim. jonninjoutavista asioista joihin kuuluu esim. autossa istuminen ja ruuhkassa jonottaminen ja purukumin pureminen.
Tosiasiassa he tulevat keskustelemaan ihan asian vierestä samalla tavalla niinkuin sanomalehtien keskustelupalstoilla on tapana keskustella puuttumatta varsinaiseen otsikon viittaamaan ajatukseen.
Ilmeisesti on käymässä niin,että kyseinen muuri(meksikon-) on niin itsestään selvä asia,että se voidaan toteuttaa vaikka talkootöinä mutta ei sen enempää koska asiantuntemus ei riitä kaikilla eikä muillakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkuserkku on asunut Yhdysvalloissa 50 vuotta ja omistaa siellä ison omakotitalon , kalliin auton ja paljon muuta , saa omalla työllään siellä hankkimaa eläkettä mutta ei ole koskaan hakenut USA:n kansalaisuutta ja nyt häntä on varoitettu epävirallisesti hallinnossa ulkomaalais- asioitten parissa työskentelevien tuttujensa taholta poistumasta maasta koska takaisin pääsy ei ole ollenkaan varma asia leveää amerikan englantia puhuvalle ja enää huonosti suomea puhuvalle suomalaisellekaan nykyisen ulkomaalaispolitiikan vallitessa . Suomessa vierailu tarkoittaisi mahdollisesti kerjäläisen tasolle pudottautumista ylemmän keskiluokan tasolta rajan sulkeuduttua häneltä . Oli kiihkeä äänioikeudeton Trumpin kannattaja paikallisissa Rebublikaaneissa siellä mutta ei enää .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosaa taasen ei ole mitään perää sillä hänellä on ”green card” joten rajat on auki joka suuntaan mutta maasta ei voi olla kauempaa pois kun 6 kuukautta ja täytyy käydä jälleen USA:ssa. Itsekkin asuin täällä 20 vuotta ennenkuin hain USA:n kansallisuuden mutta parempi näin. Tämä laki on ollut voimassa jo iät ja ajat joten Trump ei ole muuttanut mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole fake news , ainakin hän uskoo asian olevan noin , mahtaneeko asiaa sotkea että on asunut välillä Torontossa Kanadan puolella ollessaan siellä töissä mutta viimevuosina vain Floridassa . Kuinkahan tämän " green card " :n pitävyys ja tulkintaohjeistus mahtaa olla , ettei vain olisi jostain syystä väliinputoajia jonkinlaisen emäsian kokoisen porsaanreiän takia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoi heti tuon edellisen kirjoituksen jälkeen epäilyttää ettei lentolippujen osto suju , ettei vain siellä Amerikassa ole siirrytty Dollareista Rupliin ja poistettu lopulta koko Dollarit käytöstä ja jäljelle on jäänyt vain arvotonta rahaa sukanvarteen ja aarrearkunlinen nurkkaan lisäksi kun täällä kävi sukanvarteen säästetyilleMarkoille sillä tavalla siirryttäissä Euroihin . Tai sitten pikkuserkulle on tullut muuten maksuvaikeuksia . Pitäköön selityksensä kun on senverran kaukana .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image