Ulkomaat

Trump aiheutti myrskyn Natossa: muistopuhe muuttui haukkumiseksi - osa val­tion­joh­ta­jis­ta naureskeli

Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg (kesk.) seisoi symbolisesti Donald Trumpin ja Angela Merkelin välissä Naton uuden päämajan avajaisseremoniassa. KUVA: STEPHANIE LECOCQ / EPA
Ulkomaat 25.5.2017 21:36
Lauri Nurmi

Röyhkeä, mutta ei enää yllättävä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ensivierailusta Naton päämajaan muodostui pelätyn ristiriitainen. Trump räksytti useimpien eurooppalaisten Nato-maiden olevan valtavia summia velkaa puolustusliitolle, eikä hän ainakaan avauspuheessaan ilmaissut sitoutumistaan Natoon.

Trumpin käytöstä voi pitää skandaalina, jos häntä edes yritetään arvioida samoilla kriteereillä kuin muita länsimaiden johtajia.

Trumpin piti lausua Naton uuden päämajan edustalla muistosanat syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhrien muistolle.

Sen Trump tekikin, mutta samalla hän rikkoi kaikki hyvän diplomatian käytössäännöt ja haukkui 22 Nato-maata siitä, että nämä eivät käytä puolustukseensa kahta prosenttia bkt:staan.

- Naton jäsenten täytyy vihdoinkin antaa rahaa reilu osuutensa ja täyttää taloudelliset sitoumuksensa. 22 maata 28 jäsenmaasta ei edelleenkään maksa, mitä niiden pitäisi maksaa ja oletetaan maksavan puolustuksestaan. Tämä ei ole oikein Yhdysvaltain kansaa ja veronmaksajia kohtaan, Trump sanoi. Hän muutti muistopuheensa sekunneissa avoimeksi poliittiseksi hyökkäykseksi esimerkiksi Saksan liittokansleria Angela Merkeliä vastaan.

Tilanteen absurdiutta lisäsi se, että Merkel oli vain hetkeä aiemmin puhunut koskettavasti Berliinin muurin murtumisesta, viitannut nuoruuteensa DDR:ssä ja kiittänyt Natoa vapausarvojen vaalimisesta.

Puhe velasta Natolle on valheellista - kyse vain suosituksesta

Naton torstaina vihityn uuden päämajan edustalla ovat rinnakkain palat Berliinin muurista ja World Trade Centerin raunioista. Berliinin muuri murtui vuonna 1989, jolloin lännestä ja Nato-leiristä viimeistään tuli kylmän sodan voittajia. Vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskut ovat kuitenkin ainoa tapahtuma, jonka seurauksena Nato on aktivoinut 5. artiklansa, joka mukaan hyökkäys yhteen jäsenmaahan on hyökkäys koko liittokuntaa vastaan.

Seremonia oli kaiketi suunniteltu siten, että Merkelin ja Trumpin peräkkäiset muistosanat olisivat vahvistaneet Naton yhtenäisyyttä.

Mitään tukea Trump ei puhuessaan Natolle ilmaissut, joten hän romutti käsikirjoituksen.

- Monet näistä maista ovat valtavia summia velkaa viime vuosilta. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Yhdysvallat kulutti puolustukseen enemmän kuin kaikki muut Nato-maat yhteensä. Jos kaikki Nato-maat olisivat kuluttaneet 2 prosenttia bkt:staan viime vuonna puolustukseen, meillä olisi ollut 119 miljardia dollaria lisää puolustukseemme, Trump vyörytti syytöksiään.

Trump jätti mainitsematta, että bkt-suhteessa on kyse Naton suosituksesta, jonka täyttämiseen jäsenmaat pyrkivät vuoteen 2024 mennessä.

Velasta puhuminen on siis valheellista.

Osa valtionjohtajista naureskeli Trumpille - Merkel seisoi kivikasvona

Manchesterin terrori-iskujen uhrien muistoksi vietettyä hiljaista hetkeä seurannut julkinen ryöpytys hämmensi valtionjohtajia. Osa heistä pyöritteli silmiään. Muutamat naureskelivat Trumpille.

Merkel seisoi eturivissä kivikasvona.

Trumpin silmissä synninpäästön saavat vain Iso-Britannia, Puola, Viro, Kreikka ja Romania. Ensi vuonna 2 prosentin bkt-kerhoon ovat liittymässä Latvia ja Liettua.

Saksan ja Kanadan kaltaiset vauraat ja vakaat Nato-maat eivät innostu ajatuksesta, että niiden puolustusbudjetin pitäisi yhtäkkiä ampua raketin lailla ylöspäin. Nato-suosituksen täyttäminen tarkoittaisi Saksan kohdalla valtavia aseinvestointeja. Euroopan talousjättiläisen puolustusbudjetti oli vuonna 2016 noin 38 miljardia euroa (1,2 prosenttia suhteessa bkt:hen).

Täyttääkseen Trumpin vaatimuksen Saksan pitäisi käyttää vuosittain noin 30 miljardia euroa lisää puolustukseensa. Eurooppalaiset Nato-maat pitävät ajatusta epärealistisena, jopa järjen vastaisena.

Saksan ja Kanadan kaltaiset maat haluavat mitata panostuksia muussakin kuin rahassa

Vastauksena Trumpille Nato-maiden valtionjohtajat valmistelevat uutta tapaa mitata kunkin jäsenmaan panostuksia.

Naton päämajassa uusista kriteereistä puhutaan kolmen C:n linjana. Iskusanat ovat raha (engl. cash), kyvykkyys (capability) ja sitoutuminen (commitment).

- Kanada on aina tunnettu maana, joka toimittaa tarvittavia suorituskykyjä Naton kansainvälisiin operaatioihin, esimerkkinä taisteluosaston johtajuus Latviassa, vaahteralehtimaan pääministeri Justin Trudeau vastasi kysymykseen ”Valkoisen talon paineesta”.

Kanada käyttää puolustukseen vain prosenttiyksikön bkt:staan, mutta Latviaan maa on sijoittanut 450 sotilasta ennaltaehkäisemään Venäjän halukkuutta uhata Baltian maita sotilaallisesti.

Norjalainen pääsihteeri Stoltenberg seisoi Trumpin ja Merkelin välissä

Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg painottaa, että sitoutuminen on muutakin kuin rahan käyttämistä asevarusteluun.

- Iso-Britannia ja Saksa ovat taisteluosastojemme johtovaltioita Virossa ja Liettuassa. Eurooppalaiset liittolaiset eivät ole astumassa esiin pelkästään investoimalla puolustukseen vaan myös toimittamalla suorituskykyjä Naton operaatioihin, Stoltenberg sanoo.

Sanavalintojen perusteella norjalainen pääsihteeri epäilee sen mielekkyyttä, että Saksa yhtäkkiä alkaisi syytää kymmeniä miljardeja euroja lisää aseisiin.

Naton uuden päämajan avajaisseremoniassa Stoltenberg seisoi symbolisesti Trumpin ja Merkelin välissä. Trumpin puheen jälkeen Stoltenbergilta vaaditaan hyvää diplomatiaa, jotta linnarauha Natossa säilyy.

Suomen kannalta on kiinnostavaa, että Baltian maat mainitaan läntisen maailman johtajien puheissa nykyään usein. Viroon on saapunut kevään kuluessa 800 brittisotilasta ja Liettuaan 450 saksalaista. Nato päätti viime kesänä sijoittaa jokaiseen Baltian maahan yli tuhannen sotilaan taisteluosaston.

Illallisella kullekin valtionpäämiehelle oli varattu 2-3 minuutin puheenvuoro. Diplomaatit pohtivat etukäteen, ymmärtääkö Trump, että Natossa johtajien illalliskeskustelut ovat luottamuksellisia.

Trumpin puolustusbudjetista vain 0,8 prosenttia on kohdistumassa toimintaan Euroopassa

Trumpin hallinto ja muut Nato-johtajat yrittävät varmasti selittää muistopuheen sisältöä parhain päin. Trump ei kaiketi ole edes ymmärtänyt Naton luonnetta, sillä hän vaatii järjestön keskittyvän terrorismin vastaiseen taisteluun ja puhuu tuhansien ihmisten virtaamisesta Nato-maihin.

Terrorismin torjunta kuuluu ennen kaikkea poliisiviranomaisille. Nato on sotilasliitto.¬

Yhdysvaltain puolustusbudjetti ylittää 600 miljardin dollarin rajan siksi, että maa haluaa toimia kaikkialla maailmassa. Eurooppalaisille riittää usein oman maanosan puolustaminen, mikä on syytä pitää mielessä puolustusbudjetteja vertailtaessa.

Ensi vuodelle Trump esittää 4,8 miljardin dollarin rahoitusta Yhdysvaltain toiminnalle Euroopassa. Se olisi 0,8 prosenttia maan koko puolustusbudjetista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Liki täydellinen tilanne- ja tyylitajuttomuus tuskin auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Trumpin tapauksessa nämä puutteet eivät ole edes pahimmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan eurooppalaista rahoitusta kaivataan ja "Nato yhteensopivia" puolustustarvikkeita, lentokoneita ja aseita puolestaan valmistaa ja myypi USAn aseteollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpön löpöt. Mä Tuollaista väitettä voisi odottaa Trumpilta, mutta ei täällä. Usassa ollut kymmeniä presidenttejä, joita ei ole valittu toiselle kierrokselle.
Edellinen tällainen on, read my lips, H.W. Bush

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on oikeassa ja suoraselkäinen kaveri. Muut maat ja johtajat elävät virtuaalimaailmassa yli varojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän tuokin logiikka oikein pelaa? Nimimerkki väittää, että Trump on oikeassa ja että muut maat ja johtajat elävät yli varojen. Kuitenkin Trump kehottaa heitä elämään entistä enemmän yli varojen. Esimerkiksi Trumpin kehotus tarkoittaisi Saksalle lisää menoja noin 30 miljardia euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos NATO halutaan pitää kasassa ja luotettavana niin ne lupaukset pitää kaikkien Nato-maiden täyttää mitä asiakirjoissa on päätetty.
Ei me USA:n veronmaksajat niitä haluta maksella, Trump on oikeassa ja täyttää vaalilupauksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

trumpin aanestajat myos odottavat kivihiili kaivosten uudelleen avautumista ja kodak filmien jalleensyntymista. suurin osa meista USAn veronmaksajista voi pahoin pelkasta ajatuksesta etta vapaan maailman ohjakset on taman miehenkokoisen taaperon kasissa. he didn't win that bigly.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittää amerikkalaisten puolesta, että heillä on "johtaja", joka on niin pihalla asioista kuin vain voi olla, eikä piittaa myös pätkääkään muusta kuin oman egon kiillotuksesta ja rahallisten etuuksien kähmimisestä lähipiirilleen. Jälkimmäinen on toki aina ollut kuvassa, mutta nyt se on niin röyhkeää, että alkaa jo kuvottamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin kannattaisi maksaa jättimäiset velkansa ensin YK:lle ennen kiukuttelee natomaksuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein että on ripittänyt kavereita.Muutoinkin eurooppalainen puolustus on ihan lapsellista.Pitää pyytää Natoa apuun.Niin avutonta ja lapsellista puolustuspolitiikkaa ja sitten vielä ..ei makseta yhteiseen kassaan sitä mitä luvataan.Tällaistahan se eu politiikka on aina ollut.Ei pidetä lupauksista kinni ja talous on kuralla....ja sitten itketään.Säälittävää politiikkaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys ei ole johonkin maksamisesta, vaan siitä, paljonko puolustukseen käytetään rahaa. Naton suositus on 2% BKT:stä ja sillä selvä. Trump ja kirjoittaja eivät ymmärrä, mistä puhuvat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei haluta toimia sen suosituksen mukaisesti, mistä on yhdessä sovittu sitten pitää lähteä aktiivisesti ajamaan muutosta suositukseen. Ei tuollainen sooloilu kuitenkaan ole oiken ja reilua niitä kohtaan jotka hoitavat asiansa sovitusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Donald the dump tulee tekemään historia olemalla eka jota ei valita toiselle kaudelleen, jos jatkaa tällä linjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa. Ei Jimmy Carteriakaan valittu toiselle kaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Trung olisi mikä hyvänsä, niin on kamalaa lukea "uutista" joka on täynnä toimittajan mielipidettä ja asennetta. Halveksii lukijaa, koska mielipiteet syötetäänn jutussa. Erittäin huonoa uutisointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä tämä Nato-teinareiden inkutus että Nato maksaisi meille 50 miljoonaa voidaan kuopata. 2% bruttokansantuotteesta on miljardeja. Siis joka vuosi pitäisi maksaa valtava rahamäärä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi käyttää jo nyt (laskentatavasta riippuen) käytännössä sen 2% bkt:sta puolustukseen, joten puolustusmenot ei lisääntyisi juuri ollenkaan Naton myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On huomattava, että hän edustaa Yhdysvaltoja ja noin puolta sen kansalaisia. Media Yhdysvaltojen ulkopuolella suhtautuu häneen negatiivisesti, mutta kotimaassaan on myös paljon häntä kannattavaa mediaa. Turha on tilanteelle naureskella. Vaikka poikkeavat puheet ja näkökulmat saattavat tuntua naurettavilta, ei ole mitään syytä vähätellä niitä. Pitää ottaa vakavasti niin kauan kuin hän saa olla vallassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä median ajojahti Trumpia kohtaan vaan saa ihmiset hänen puolelleen. Ihan asiaa puhui!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun mielipide on kääntynytt Trumpin puolelle. Se on oikeassa monessa asiassa ja tärkein on tämä hallitsematon maahanmuutto ja terrorismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image