Ulkomaat

Tosielämän velmu velhomaailma odottaa turistia Skotlannissa – taikasauvoja ja viittoja kaupan hyllyltä

Edinburghissa osataan ottaa ilo irti Potter-maineesta. Arkistokuvassa Waterstonen kirjakaupan henkilöstö valmistautuu kuudennen Potter-kirjan julkaisuun. KUVA: James Fraser/REX
Ulkomaat 16.5.2018 19:48
Ida Kannisto

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh on Harry Potter -fanille elämys. Kaupungissa voi kuluttaa päiviä kirjasarjasta tuttujen paikkojen parissa.

Korkealla kukkulalla kohoaa tunnettu maamerkki. Keskiaikainen Edinburghin linna erottuu jo kaukaa, toisin kuin sen läheisyydessä sijaitseva mystinen ja tunnelmallinen vanhakaupunki.

Victoria Streetillä sijaitseva velhokauppa Diagon House avasi ovensa viime vuonna.

Ei ole vaikea uskoa Edinburghin toimineen J.K. Rowlingin luoman velhomaailman inspiraationa ja synnyinsijana.

Edinburgh on lumoava ja tunnettu kummitustarinoistaan.

Skotlannissa on useita linnamaisia kouluja, jotka olisivat voineet toimia innoittajina Tylypahkalle. Edinburghin vanhassa kaupungissa sijaitsevaa, 1600-luvulla perustettua George Heriot’s Schoolia pidetään kuitenkin yleisesti tärkeimpänä inspiraation lähteenä Tylypahkalle.

Eräs suosituimmista kohteista Edinburghiin matkustavien Harry Potter -fanien keskuudessa on vanhankaupungin sydämessä sijaitseva kahvila Elephant House, jossa kirjailija J.K. Rowling on istunut kirjoittamassa varhaisina kirjailijavuosinaan.

Rowlingin on sanottu luoneen ensimmäisiä rivejä Harry Potterin elämästä juuri Elephant Housessa, ja kahvila itse mainostaa itseään Harry Potterin synnyinpaikaksi. Siitä onkin tullut kuuluisa nähtävyys, jonne joutuu usein jonottamaan.

Vaikka kahvila ei ole Harry Potter -teemainen, velhomaailman voi aistia Elephant Housessa vahvasti. J.K. Rowlingin perässä sinne suunnanneet ovat nimittäin jättäneet muistoja jälkeensä.

Kahvilan asiakkaiden käytössä oleva wc on täynnä kirjoihin liittyviä kirjoituksia. Seinät ovat kauttaaltaan eriväristen tekstien peitossa.

Edinburgh News -lehti kertoo, että aikaisemmin kahvila maalasi kirjoitukset peittoon, mutta on sittemmin luopunut tavasta huomattuaan sen olevan ajanhukkaa.

Velhoshakkia, kermakaljoja ja taikasauvoja, muun muassa näitä taikatarvikkeita pursuavat Edinburghin Diagon Housen hyllyt.

Aivan Elephant Housen lähettyvillä, rautaporttien takana aukeaa Greyfriars Kirkyard -hautausmaa, jonka varhaisimmat haudat ovat peräisin 1500-luvun loppupuolelta. Hautausmaan pitkän historian aikana maaperä on täyttynyt vaikuttavista monumenteista, ja hautapaikan ovat saaneet monet paikalliset kuuluisuudet.

Hautausmaata on kutsuttu erääksi maailman kummittelevimmista paikoista, ja se on toiminut inspiraation lähteenä muun muassa J.K. Rowlingille, joka on löytänyt teostensa hahmoille nimiä paikan hautakivistä.

Tarkkasilmäinen voi havaita kiviin kaiverrettujen nimien joukosta muun muassa Tom Riddlen (Tom Valedro), joka on Lordi Voldemortin syntymänimi.

Hautausmaa on inspiroinut myös monen muun hahmon nimeämistä, sillä haudoista löytyvät esimerkiksi Moody (Vauhkomieli) ja McGonagall (McGarmiwa). Hautojen löytäminen voi viedä rutkasti aikaa, mutta internet tarjoaa useita ohjeita ja karttoja suunnistamisen avuksi.

Edinburgh on mainio paikka myös tosielämän Viistokuja-kokemukselle. Mutkikas Victoria Street kaartaa alaspäin värikkäiden talojen ympäröivänä vain muutaman minuutin päässä Greyfriars Kirkyardilta ja Elephant Houselta. Kaikki kolme on siis helppo yhdistää samalle reitille.

Viininpunaiset reunukset ja kultainen Diagon House -teksti kiinnittävät katua kulkevan huomion. Astuessaan sisään mitä taianomaisempia esineitä pursuavaan puotiin, voi hetkeksi hypätä todellisuudesta taikamaailmaan.

Matka Tylypahkaan alkaa Lontoon King’s Crossin rautatieaseman laiturilta 9 ¾, jonka edessä on tavallisesti pitkä jono faneja. Merkkinä laiturista on puoliksi seinän läpi työntynyt tavarakärry. Sen vieressä sijaitsee Harry Potter -kauppa.

Kellertävät kermakaljat, violeteissa käärepapereissa kiiltelevät suklaasammakot ja värikkyydessään epäilyttävät Bertie Bottin Joka maun rakeet houkuttelevat hyllyillä. Kapeat puuportaat vievät ylempiin kerroksiin, jossa saatavilla on kaikkea, mitä voisi kuvitella löytävänsä myös Tylyahon putiikeista. 

Samalla kadulla on muitakin kiinnostavia puoteja, joiden veikeät kyltit ovat kuin suoraan Viistokujalta – kuten myös myynnissä olevat tavarat. Victoria Streetiltä voi hankkia taikasauvoja, viittoja ja muita taikavälineitä.

Kirkkaat väriset talot reunustavat Edinburghin Victoria Streetiä. Kadun varrella komeilee Harry Potter -kauppa Diagon House.

Velhokoulu Tylypahkan sijainti on herättänyt keskustelua fanien keskuudessa. Esimerkiksi Harry Potter wiki -fanisivustolla esitetään Tylypahkan sijaitsevan Skotlannin ylämailla. Tätä arvausta tukee se, että Lontoon King’s Crossin asemalta kulkee juna Skotlannin ylämailla sijaitsevaan Invernessiin.

Olipa Tylypahkan sijainnista mitä mieltä tahansa, Skotlannissa pääsee Harry Potter -elokuvissa esiintyviin Tylypahkan pikajunan maisemiin.

Fort Williamista Mallaigiin kulkeva höyryjuna on tuttu näky Harry Potter -elokuvista, samoin kuin Skotlannin ylämailla sijaitseva Glenffinnanin maasilta, joka kuuluu junan reitille.

Upeissa maisemissa puksuttavan höyryjunan voi kuvitella kaartamaan kaunista siltaa. Valokuvauksellinen miljöö on kuin tehty Tylypahkan pikajunalle.

 

Edinburgh

Mikä: Skotlannin pääkaupunki 1400-luvulta lähtien.

Asukkaita: 489 000, Skotlannin toiseksi suurin kaupunki.

Viralliset kielet: englanti, skotti ja kelttiläinen gaelin kieli.

Milloin

Edinburghissa käy turisteja ympäri vuoden, mutta varsinainen sesonki on kesäaikaan.

Tekemistä riittää kaikkina vuodenaikoina, mutta kesällä useat kulttuurifestivaalit tekevät katukuvasta tavallista vilkkaamman.

Miten

Finnair aloitti maaliskuussa suorat lennot Helsingistä Edinburghiin, kesto reilut 2,5 tuntia.

Lentokentältä kaupungin keskustaan on alle 15 kilometriä. Matka taittuu helposti bussilla, raitiovaunulla tai taksilla.

Keskusta-alueella pärjää hyvin jalkaisin, kaupungissa on myös hyvät bussiyhteydet.

Majoitu

Hostellissa parillakympillä, keskustan hotellissa alkaen 100 euroa / yö.

Majoitusta tarjoavat myös B&B-tyyppiset Guest Houset.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image