Ulkomaat

Toimittajamme Lontoossa: Brexitiä juhlitaan ja surraan aina per­he­rii­toi­hin saakka – "Puhevälit poikki puoleksi vuodeksi"

Brexitin kannattajien ja vastustajien välinen kuilu on yhä syvä, vaikka ero tulee todeksi ensi yönä. KUVA: (c) Petteri Kokkonen
Ulkomaat 31.1.2020 19:17
Petteri Lindholm

Näkemyserot Britannian EU-erosta aiheuttavat edelleen pahoja erimielisyyksiä, sanoo Lontoossa asuva suomalainen. Pääkaupungin pormestari tarjoaa tänään kansalaisille ”henkistä tukea”.

Toimittaja Petteri Lindholm seuraa brexit-iltaa paikan päällä Lontoossa.

"Bye bye EU, bye bye! Petturit, petturit, petturit! Hävetkää, hävetkää, hävetkää!"

"Voitte työntää brexitin hanuriinne, brexitin hanuriinne, brexitin hanuriinne!"

Näin huutavat Lontoon parlamenttitalon ympärille kokoontuneet mielenosoittajat omissa leireissään. Kyseiset huudot ovat painokelpoisimmasta päästä – huutokonsertissa kuuluu vielä paljon hävyttömämpiäkin huutoja.

Sävelet ovat peräisin jalkapallofanien lauluista, ja sanat on kehitetty vastapuolen solvaamiseksi.

"EU ei vastaa kenellekään"

Keskellä katua brexitin kannattaja yrittää sytyttää EU:n lippua huonolla menestyksellä.

– Brexit palauttaa suvereniteettimme EU:lta, joka ei vastaa kenellekään. En ole Eurooppaa vastaan, vaan liian suureksi ja kalliiksi kasvanutta EU:ta vastaan, sanoo Britannian lippuun sonnustautunut Simon Kilby.

Kilby on kotoisin rannikkokaupunki Torquaysta. Kaupunki ”meni piloille EU:n myötä”, hän sanoo.

– Meillä oli valtava kalastuslaivasto ja paljon pienteollisuutta. Nyt valtaosa teollisuudesta on kadonnut Puolaan ja kalastaminen on näivettynyt.

Tämän vuoksi Kilby sanoo kampanjoineensa brexitin puolesta vuoden 2016 kansanäänestyksestä lähtien.

"Historian synkin päivä"

Parin korttelin päässä parlamenttitalolta EU-mielisten kulkue odottaa lähtöään lyhyelle marssille.

Paikalla on muutamia satoja ihmisiä, samoin kuin brexit-leirissä. Mielenosoittajien välissä pyörii suuri joukko kuvaajia ja kansainvälisen median edustajia sekä poliiseja.

EU:n väreihin pukeutunut Madelaine Kay sanoo kuluvaa päivää Britannian historian synkimmäksi. Hän sanoo kampanjoineensa EU:ssa pysymisen puolesta vuosia.

Maansa EU-eroa vastustanut Madeleine Kay pitää päivää Britannian historian synkimpänä.

– Brexit jakaa britit kahtia EU:n kannattajiin ja vastustajiin, neljään kansakuntaan eli Englantiin, Walesiin, Skotlantiin ja Pohjois-Irlantiin sekä nuoriin ja edistyksellisiin sekä iäkkäämpiin, jotka roikkuvat kiinni vanhoissa ajoissa, Kay sanoo.

Hän tulkitsee, että kyse on ennen kaikkea nationalismin noususta. Kuinka Britannia toipuu brexitistä?

– Ei aavistustakaan, Kay vastaa.

Eropäivä on molemmille puolille helpotus

Vaikea tätä on kokea minkäänlaisena juhlapäivänä, sanoo Lontoossa 1980-luvun lopulta asti asunut Satu Cooke.

Kaupungissa järjestettäviin brexit-juhliin – tai surujuhliin – hän ei aio osallistua. Samaa sanovat useimmat lontoolaiset.

Cookella on ollut Suomen ja Britannian kaksoiskansalaisuus pian parin vuoden ajan, mutta kansanäänestyksessä hän ei vielä päässyt äänestämään.

– Itse olen sitä mieltä, että koko kansanäänestystä ei olisi pitänyt järjestää, hän sanoo.

Useimmille ihmisille eropäivä on helpotus siitä huolimatta, onko brexitin kannattaja vai vastustaja, Cooke arvelee.

– Viimeiseen kolmeen vuoteen ei ole puhuttu juuri mistään muusta kuin brexitistä. Ihmiset ovat siihen todella turhautuneita, Cooke toteaa.

Ilmapiiri on vaikuttanut viime kuukausina Cooken mukaan siltä, että EU:n kannattajatkin haluaisivat päästä EU-eron kanssa eteenpäin, koska toiveet brexitin peruuntumisesta ovat mennyttä.

Kapellimestarina Nigel Farage

Lontoossa brexitin virallistumisesta otetaan ilo irti siitä huolimatta, että käytännön vaikutukset jäävät vähäisiksi. Britannia ja EU ovat sopineet vuoden loppuun kestävästä siirtymäajasta, jolloin arki jatkuu normaalina ja osapuolet neuvottelevat suhteensa EU:n ulkopuoliselle ajalle.

– Sitä monet britit eivät muista, vaan tätä iltaa juhlitaan kuin kaikki olisi nyt valmista, sanoo iltapäivämetrossa istuva lontoolainen eläkeläismies, joka ei halua nimeään yhdistettävän "mihinkään brexitiin liittyvään”.

Britannia lakkaa olemasta EU:n jäsen keskiyöllä Brysselin aikaa eli kello 23 Britannian aikaa.

Päivä huipentuu Lontoossa Parlamentinaukiolla järjestettävään brexit-juhlaan, jossa yleisö odottaa viisareiden kääntymistä kello 23:een. Kapellimestarina toimii brexit-puolueen johtaja Nigel Farage, joka on yksi brexitin pääarkkitehdeista.

Lontoon pormestari Sadiq Khan järjestää puolestaan kaupungintalon luona illansuussa jäähyväistilaisuuden EU:lle. Khanin mediakommenttien mukaan tarjolla on lisäksi juridista apua ja ”henkistä tukea”.

Mieluummin keskustelematta kuin tapellen

Brexit on aiheuttanut pahoja riitoja ja välirikkoja jopa perheenjäsenten välillä, Satu Cooke kertoo.

– Esimerkiksi terveyskeskuslääkäri sanoi, että hänellä meni puhevälit poikki siskonsa kanssa puoleksi vuodeksi, koska toinen äänesti brexitin puolesta ja toinen vastaan.

Cooke sanoo itse olevansa niin kyllästynyt brexit-kiistelyyn, ettei hän halua enää keskustella aiheesta lainkaan.

– Jos joku ottaa brexitin esiin esimerkiksi illallisella, keskustelu muuttuu lähes aina riitelyksi. Toisilleen ventovieraat ihmiset voivat mennä nopeasti kommenteissaan hävyttömyyksiin.

Viime kuukausina keskustelu brexitistä on hiipunut, Cooke sanoo. On helpompaa välttää keskustelua kuin alkaa tapella.

Cooke uskoo, että tulevista sopimusneuvotteluista EU:n ja muiden kauppakumppanien kanssa ei juuri puhuta. Asia on liian tekninen ja monimutkainen verrattuna brexitin kyllä tai ei kysymykseen.

– Keskivertobritit, jotka eivät juuri seuraa politiikkaa, luulevat, että brexit on nyt taputeltu. Perehtyneemmät ihmiset taas ovat huolissaan, koska he tietävät, että edessä ovat todella vaikeat neuvottelut Britannian ja muiden maiden suhteista.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Osuvasti niin kuin Farage tuumasi jäähyväispuheessa - olemme eurooppalaisia, mutta emme EU-laisia. EU on politisoitunut pöhö, joka elättää tuhatpäistä byrokraattilaumaa päälliköimässä tuhatvuotisia kansoja. Turhaa utopistista byrokratiaa erilaisten kansojen kitkaksi, kun voisimme määritellä pelkän kauppaliiton säännöt. Siihen EU kaatuu seuraavan 20-vuoden aikana, ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Briteissä se toimii vielä demokratia, toisin kuin suomessa.
Demokratia irvikuva kun poliitikot EU:ssa julkisuudessa sanovat ettei ko. asiasta saa kansanäänestyksiä suorittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten vain odotellaan sitä sisällissotaa, jota meillä ennustettiin Britteihin muutaman vuoden takaisen Brexit-kansanäänestyksen jälkeen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa brexit äänet voitti, mutta Suomessa median jutut on kuin enemmistö kansasta olisi sitä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian hajoaminen näyttää jo väistämättömältä.

Voi olla, että Brittien saarilla on muutaman vuoden päästä kolme valtiota: Englanti, Skotlanti ja Irlanti. Yhdistynyttä kuningaskuntaa tai Isoa-Britanniaa ei enää olisi. Lopputulos Brexitistä olisi siis paluuta luonnolliseen valtiojakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaa EUn kannattajat, mikä siinä EUssa kiehtoo? Miksi haluat että tuolla "jossain" pieni porukka (korruptoitunut sellainen) päättää sinunkin asioistasi? Haluatko itsenäisyyttä omassa elämässäsi vai haluatko että joku muu kertoo mitä sinun kuuluu elää? Miksi itsenäisyys on nykyään kuin kirosana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että mikäkö EU:ssa kiehtoo?

Maailman suurin yhteismarkkina!

... Britannia putosi juuri sen ulkopuolelle, ulos maailmankaupan yhdestä tärkeimmästä ytimestä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:42
Kalevan koiranpentulive – katso pentujen maanantaiaamun touhuja
8:23
Saksassa koronavirustapausten määrä laskenut neljä päivää – Yhdysvalloissa koronatartunnan sai eläintarhassa elävä tiikeri
8:19
Met­sä­ko­neen polt­to­ai­ne­säi­liö syttyi pa­la­maan metsätiellä Ro­va­nie­mel­lä – Polttoainetta valui maahan, palo vahingoitti myös säiliön vetoautoa
8:00
Italia luottaa koronakriisin keskellä vahvoihin miehiin – epidemia sai sosialistin ja fasistin laittomalle lounaalle saman pöydän ääreen
7:00
Päivän leffapoiminnat: Pala kurkussa maantiellä – kirpeässä reissukomediassa hautajaiset tuovat lapsuudenystävät yhteen
7:00
Onnistuuko omavarainen elämä vailla mukavuuksia? – Omavaraiset on dokumenttien kirkkainta ydintä: se avaa havainnollisesti valtavirrasta poikkeavaa elämäntapaa
7:00
Koronaepidemia voi auttaa vähentämään myös flunssia ja turhien antibioottien käyttöä – Kädet pitäisi pestä vähintään kymmenen kertaa päivässä Tilaajille
6
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
4
Elisabeth Rehn päätti, että naisilla on oikeus käydä armeija – "Tarvitsemme yhä enemmän henkilöitä, jotka osaavat toimia uudenlaisissa kriisitilanteissa"
4
Puolustusministeriö on hyväksynyt kaikki ulkomaalaisten Suomessa tekemät kiinteistökaupat – Eniten lupahakemuksia ovat jättäneet venäläiset
3
Työvoimatarpeen tyydyttämisen osaratkaisu on, että miehet löytävät paremmin hoiva-alan ja naiset kokevat ICT-alan työtehtävät houkutteleviksi Lukijalta
3
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
3
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
3
Alkavalla viikolla Oulun seudulla puhaltaa keväinen tuulahdus, keskiviikkona voi olla jopa 10 astetta lämmintä – pääsiäistä kohden sää kylmenee

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

311 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Olisiko parempi vaihtoehto ollut olla antamatta mitään ? Ihmeellistä miten parempiosaisia lyödään kuin vierasta sikaa,ko... Lue lisää...
Sanoppa ihan suomeks...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image