Ulkomaat

Toimittajamme Irlannissa: Asumusero kuohuttaa katolisessa Irlannissa – laki määrää neljän vuoden erillään asumista ennen lopullista avioeroa, kan­sa­nää­nes­tys pyrkii muuttamaan

Bridgetin mukaan Irlannissa ovat kovana nousukautena jääneet sosiaaliset asiat taka-alalle. Hän itse on nähnyt asumuseron ja asuntoasioiden ongelmakohdat.Etenkin naispoliitikot hoi! Tehkää asialle jotain.
Ulkomaat 23.5.2019 19:07
Markus Ahonen

Moni avioeroa hakeva asuu Irlannissa taloudellisesta pakosta ja asuntopulasta johtuen saman katon alla.

Dublin

Bridget (nimi muutettu asian arkaluonteisuuden vuoksi) on hyvin koulutettu Dublinissa asuva pätkätyöläinen. Hän siemailee kahviaan kuppilassa ja muistelee vuosikymmeniä kestänyttä avioliittoaan. Avioliitosta on useita lapsia.

Bridgetillä on uusi elämä, mutta avioliitto on Irlannin vaivalloiseksi koetun erolakien vuoksi edelleen voimassa.

Aiemmin Bridget ja miehensä asuivat saman katon alla, vaikka suhde oli loppunut jo vuosia aikaisemmin. Lopulta Bridget päätti muuttaa pois kotoa.

– Oli pakko. Olisimme kaikki henkisesti hajonneet, jos en olisi lähtenyt, Bridget kertoo.

Irlannissa virallisen avioeron saaminen edellyttää neljän vuoden asumuseroa viidestä viimeisestä vuodesta.

Lisäksi lasten huoltajuusasioiden ja omaisuuden jakamisen tulee olla selvitetty. Tilanne on siitä kaukana.

– Moni pariskunta päätyy taloudellisten syiden vuoksi asumaan pakosta saman katon alla vuosikaudet. Dublinissa on asuntokriisi eikä monella ole varaa muuttaa kodista pois. Lisäksi Irlannin oikeus on pitkään katsonut, että se joka muuttaa talosta pois, on jättänyt kodin sinne jääneelle. Se on omistusasumistilanteessa ongelma, Bridget sanoo.

Kansanäänestys perjantaina

Avioeroprosessi saattaa olla nopeutumassa. Perjantaina Irlanti äänestää europarlamenttivaalien ja paikallisvaalien yhteydessä myös avioeroon vaadittavan asumuseroajan lyhentämisestä.

Mikäli perustuslakiin tehtävä muutos menee kansanäänestyksessä läpi, asumuseropakko lyhenee neljästä vuodesta kahteen. Samassa lakimuutoksessa Irlanti tulee myös merkitsemään perustuslakiinsa ulkomaisten avioerojen hyväksymisen.

Bridget toivoo äänestyksen menevän läpi.

– Neljä vuotta on liian pitkä aika odottaa. Se on eroa hakeville ja lapsille rasittavaa fyysisesti, psyykkisesti ja taloudellisesti, sillä itse avioeroon liittyvä omaisuudenjako voidaan käydä läpi vasta tuon neljän vuoden jälkeen.

Eläminen on ollut Bridgetille taloudellisesti haastavaa.

Dublinin huippukorkeiden vuokrien takia hän lainasi velkakirjalla vanhemmiltaan rahaa pystyäkseen muuttamaan lastensa kanssa yhteisestä kodista pois ja maksamaan ensimmäisen vuoden korkean vuokran.

Nykyisessä asunnossa vuokra on matalampi, mutta edelleen korkea.

– Saadakseni asumistukea minun piti liittyä kaupungin asuntojonoon. Entiseltä puolisolta en ole saanut tukea. Ja vaikka oikeus määräisi hänet maksamaan elatusmaksuja, niitä ei tule taannehtivasti. Niin kauan kuin oikeusasiaa venytetään, mitään ei tule, Bridget kertoo.

Eroprosessi on tuonut vaikeuksia

Moni on joutunut vaikeassa talous- ja asuntotilanteessa eron myötä kodittomaksi.

– Paljon on ihmisiä, jotka ovat joutuneet olemaan ilman asuntoa. Hätämajoituksessa näkyy nykyään aivan tavallisia hyvin koulutettuja työssä käyviä ihmisiä, Bridget kertoo.

Tilanne on vaikea. Asianajajien laskuihin kuluu prosessin venyessä paljon rahaa.

– Itse olen vihdoin päässyt julkisen oikeusavun piiriin, sillä palkkatasoni jää riittävän alhaiseksi. Irlannin tulorajoihin perustuvaa sairausvakuutuskorttia sen sijaan en ole saanut, sillä minun ilmeisesti lasketaan edelleen omistavan puolet entisestä kodistani vaikka en siellä asu enkä saa siitä mitään hyötyä.

Avioero Irlannissa

Avioerosta tuli Irlannissa laillista kansanäänestyksessä vuonna 1995. Tuolloin laki meni läpi niukasti, 50,3 prosenttia äänesti sen puolesta.

Edellisessä kansanäänestyksessä vuonna 1986 avioeron saamista vastusti vielä 63,5 prosenttia.

Avioeron saaminen edellyttää lasten huoltajuuden, omaisuuden selvittämisen ja elatusmaksujen sopimisen lisäksi neljän vuoden asumuseroaikaa viimeisestä viidestä vuodesta.

Perjantaina kansanäänestyksessä otetaan kantaa, vähennetäänkö asumuseron vähimmäisaikaa kahteen vuoteen viimeisestä kolmesta vuodesta.

Vuosina 2000–2017 avioeroja pantiin vireille Irlannin oikeuksissa 68 453.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image