Ulkomaat

Toimittajamme Etiopiassa: Presidentti Niinistö onnitteli maratonin tuplavoitosta ja rau­han­pal­kin­nos­ta – Nobel on tunnustus Etiopian rauhantyölle

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Etiopiassa. Hän on parhaillaan tapaamassa maan presidenttiä Sahle-Work Zewdeniä.
Ulkomaat 15.10.2019 11:41 | Päivitetty 16.10.2019 8:20
Marjo Oikarinen

Presidentti Sauli Niinistö vierailee parhaillaan Etiopiassa. Hän puhuu kahden päivän aikana muun muassa ilmastoseminaarissa ja naisten taloudellisen aseman vahvistamisesta.

Lännen Median uutispäällikkö Marjo Oikarinen kirjoittaa Etiopiasta.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Etiopiassa ensimmäisenä presidentti Sahle-Work Zewden presidentinpalatsissa.

Tapaamisen alkuun kunniakomppania otti presidentit vastaan Suomen kansallislaulun soidessa. Presidentit tarkastivat yhdessä komppanian ennen kuin siirtyivät sisätiloihin jatkamaan keskustelujaan.

Kyseessä on presidentti Niinistön ensimmäinen virallinen vierailu Etiopiaan. Hänen mukaansa Etiopia on luonnollinen kohde, sillä Suomella ja Etiopialla on pitkät suhteet.

Niinistö onnitteli tapaamisen alkuun pääministeri Abiy Ahmedia Nobelin rauhanpalkinnosta sekä maratonin kaksoisvoitosta Dohan yleisurheilun MM-kisoissa.

Niinistön mukaan pääministerille myönnetty Nobel on tunnustus Etiopian rauhantyölle.

Suomen presidentin seurueeseen kuuluu myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd.).

Sahle-Work Zewden on ensimmäinen naispresidentti

Sahle-Work on Etiopian ensimmäinen naispresidentti. Hän astui virkaansa viime vuonna.

Virka on seremoniallinen, mutta etiopialaiset arvelevat hänen saavan vähitellen valtaa pääministeri Abiy Ahmedin ansiosta. Abiy on nostanut naisia korkeille paikoille. Sahle-Work on maassa arvostettu tehtyään pitkän YK-uran.

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Etiopiassa muun muassa paikallisessa koulussa.

Presidentit vetäytyivät kahdenkeskisiin keskusteluihin noin tunniksi. Vierailulla allekirjoitettiin memorandum, muistio yhteistyöstä Suomen ulkoministeriön ja Etiopian talousministeriön välillä. Sillä sovittiin kansallisen vesi- ja sanitaatio-ohjelman toisesta vaiheesta.

Suomi osallistui ensimmäiseen vaiheeseen 2 miljoonalla eurolla 2017–2019. Puhdasta vettä on saatu miljoonille ihmisille maaseudulla ja 34 kaupungin vesihuolto on järjestetty.

Sahle-Work Zewde on korostanut tyttöjen koulutusta ja heidän asemansa kehittämistä. Tytöt ovat päässeet kouluun ja mukaan päätöksentekoon. Tämä voisi hillitä myös nopeaa väestönkasvua. Työ naisten voimaannuttamiseksi jatkuu edelleen.

Etiopia ottaa kaikki maahan tulevat pakolaiset vastaan

Rauha, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja muuttoliikkeen hallitseminen ovat tärkeitä asioita Etiopialle talouden vahvistamisen lisäksi. Suurin muuttoliike suuntautuu Lähi-itään Djiboutin, Jemenin ja Saudi-Arabian kautta.

Etiopia ottaa vastaan kaikki maahan tulevat pakolaiset. Kaikille järjestetään suojaa, ravintoa ja tukea.

Etiopian kokonaisvaltainen lähestymistapa on saanut kiitosta muun muassa YK:lta. Afrikkalainen vieraanvaraisuus ja ystävällisyys näkyy Addis Abebassakin kaikkialla.

Juttua muutettu 16.10 kello 8.18. Poistettu väärä tieto tiedotustilaisuudesta.

Kommentoi

Hienoa, että presidenttimme vierailee Etiopiassa, yhdessä maailman köyhimmistä maista. Se mainittakoon, että tuossa köyhyydessä kelpaa kanslle evankeliumin sanoma, sillä Mekane Yesus- kirkko on maailman nopeimmin kasvava kristillinen kirkko. Etiopiassa kylläkin kuilu rikkaitten ja köyhien välillä syvenemistään syvenee ja se johtuu ehkä suurimmaksi osaksi Kiinan sekä rikkaitten maiden suurista investoinneista Etiopiaan. Kiina on rakentanut idästä länteen suuria maanteitä ja Addis Abebaa en juuri enää tuntenut, kun seitsemän vuotta oli kulunut ensi käynnistäni siellä. Niin valtavasti tuo kaupunki on länsimaistettu esimerkiksi korkeilla rakennuksilla.
"Etiopia ottaa vastaan kaikki maahan tulevat pakolaiset. Kaikille järjestetään suojaa, ravintoa ja tukea." Tuo lause on kuitenkin kova paikka niille lukemattomille elintasopakolaisille, joita tänne Eurooppaankin on tullut pilvin pimein. Etiopilainen suoja ja ravinto on aikalailla erilainen, kuin meillä täällä länsimaissa, eikä sinulle anneta siellä sellaisia rahoja elämiseen, kuin täällä meillä vaikkapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
34
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
16
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Ravimies Lintilä palasi tuttuun työpaikkaan ja puhuu etätyön puolesta – "Laitosten siirto maakuntiin on hyödytöntä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image