Ulkomaat

Toimittajamme Etiopiassa: Presidentti Niinistö onnitteli maratonin tuplavoitosta ja rau­han­pal­kin­nos­ta – Nobel on tunnustus Etiopian rauhantyölle

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Etiopiassa. Hän on parhaillaan tapaamassa maan presidenttiä Sahle-Work Zewdeniä.
Ulkomaat 15.10.2019 11:41 | Päivitetty 16.10.2019 8:20
Marjo Oikarinen

Presidentti Sauli Niinistö vierailee parhaillaan Etiopiassa. Hän puhuu kahden päivän aikana muun muassa ilmastoseminaarissa ja naisten taloudellisen aseman vahvistamisesta.

Lännen Median uutispäällikkö Marjo Oikarinen kirjoittaa Etiopiasta.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Etiopiassa ensimmäisenä presidentti Sahle-Work Zewden presidentinpalatsissa.

Tapaamisen alkuun kunniakomppania otti presidentit vastaan Suomen kansallislaulun soidessa. Presidentit tarkastivat yhdessä komppanian ennen kuin siirtyivät sisätiloihin jatkamaan keskustelujaan.

Kyseessä on presidentti Niinistön ensimmäinen virallinen vierailu Etiopiaan. Hänen mukaansa Etiopia on luonnollinen kohde, sillä Suomella ja Etiopialla on pitkät suhteet.

Niinistö onnitteli tapaamisen alkuun pääministeri Abiy Ahmedia Nobelin rauhanpalkinnosta sekä maratonin kaksoisvoitosta Dohan yleisurheilun MM-kisoissa.

Niinistön mukaan pääministerille myönnetty Nobel on tunnustus Etiopian rauhantyölle.

Suomen presidentin seurueeseen kuuluu myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd.).

Sahle-Work Zewden on ensimmäinen naispresidentti

Sahle-Work on Etiopian ensimmäinen naispresidentti. Hän astui virkaansa viime vuonna.

Virka on seremoniallinen, mutta etiopialaiset arvelevat hänen saavan vähitellen valtaa pääministeri Abiy Ahmedin ansiosta. Abiy on nostanut naisia korkeille paikoille. Sahle-Work on maassa arvostettu tehtyään pitkän YK-uran.

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Etiopiassa muun muassa paikallisessa koulussa.

Presidentit vetäytyivät kahdenkeskisiin keskusteluihin noin tunniksi. Vierailulla allekirjoitettiin memorandum, muistio yhteistyöstä Suomen ulkoministeriön ja Etiopian talousministeriön välillä. Sillä sovittiin kansallisen vesi- ja sanitaatio-ohjelman toisesta vaiheesta.

Suomi osallistui ensimmäiseen vaiheeseen 2 miljoonalla eurolla 2017–2019. Puhdasta vettä on saatu miljoonille ihmisille maaseudulla ja 34 kaupungin vesihuolto on järjestetty.

Sahle-Work Zewde on korostanut tyttöjen koulutusta ja heidän asemansa kehittämistä. Tytöt ovat päässeet kouluun ja mukaan päätöksentekoon. Tämä voisi hillitä myös nopeaa väestönkasvua. Työ naisten voimaannuttamiseksi jatkuu edelleen.

Etiopia ottaa kaikki maahan tulevat pakolaiset vastaan

Rauha, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja muuttoliikkeen hallitseminen ovat tärkeitä asioita Etiopialle talouden vahvistamisen lisäksi. Suurin muuttoliike suuntautuu Lähi-itään Djiboutin, Jemenin ja Saudi-Arabian kautta.

Etiopia ottaa vastaan kaikki maahan tulevat pakolaiset. Kaikille järjestetään suojaa, ravintoa ja tukea.

Etiopian kokonaisvaltainen lähestymistapa on saanut kiitosta muun muassa YK:lta. Afrikkalainen vieraanvaraisuus ja ystävällisyys näkyy Addis Abebassakin kaikkialla.

Juttua muutettu 16.10 kello 8.18. Poistettu väärä tieto tiedotustilaisuudesta.

Kommentoi

Hienoa, että presidenttimme vierailee Etiopiassa, yhdessä maailman köyhimmistä maista. Se mainittakoon, että tuossa köyhyydessä kelpaa kanslle evankeliumin sanoma, sillä Mekane Yesus- kirkko on maailman nopeimmin kasvava kristillinen kirkko. Etiopiassa kylläkin kuilu rikkaitten ja köyhien välillä syvenemistään syvenee ja se johtuu ehkä suurimmaksi osaksi Kiinan sekä rikkaitten maiden suurista investoinneista Etiopiaan. Kiina on rakentanut idästä länteen suuria maanteitä ja Addis Abebaa en juuri enää tuntenut, kun seitsemän vuotta oli kulunut ensi käynnistäni siellä. Niin valtavasti tuo kaupunki on länsimaistettu esimerkiksi korkeilla rakennuksilla.
"Etiopia ottaa vastaan kaikki maahan tulevat pakolaiset. Kaikille järjestetään suojaa, ravintoa ja tukea." Tuo lause on kuitenkin kova paikka niille lukemattomille elintasopakolaisille, joita tänne Eurooppaankin on tullut pilvin pimein. Etiopilainen suoja ja ravinto on aikalailla erilainen, kuin meillä täällä länsimaissa, eikä sinulle anneta siellä sellaisia rahoja elämiseen, kuin täällä meillä vaikkapa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image