Ulkomaat

Tiukempia pääs­tö­ta­voit­tei­ta, hii­li­mur­ros­tu­kea ja tulleja – Komissio iskee tänään pöytään massiivisen ym­pä­ris­tö­pa­ket­tin­sa

Komission tänään esiteltävä vihreän kehityksen ohjelma esittää tiukempia päästötavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseen. Vahvasti hiilivoimaan tukeutuville maille esitetään kestävän siirtymän rahastoa. KUVA: FRIEDEMANN VOGEL
Ulkomaat 11.12.2019 10:49
Jami Jokinen

Ursula von der Leyen esittelee vihreä kehityksen ohjelman ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. Ilmastolaista odotetaan päätöstä jo muutaman kuukauden päästä.

Keskustelu EU:n ympäristöpolitiikasta saa tänään uutta puhtia, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittelee uuden vihreän kehityksen ohjelman.

Monet ohjelman pääkohdat ovat olleet jo tiedossa, mutta nyt komission lopullinen esitys tuodaan pöytään ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. Parlamentti keskustelee aiheesta iltapäivällä.

Ilmasto on von der Leyenin komission ykkösteema, ja komissio on luvannut lakiesityksiä jo kautensa ensimmäisten kuukausien aikana.

Ohjelmasta onkin luvassa varsin kunnianhimoinen. Päästötavoitteiden lisäksi siinä on mukana esityksiä siitä, miten niihin päästään.

Rahan avulla sopuun päästötavoitteista

Jäsenmaat ovat yrittäneet päästä sopuun hiilineutraalia EU:ta koskevasta tavoitteesta vuodelle 2050. Suomen puheenjohtajakaudella asia on jumittanut Unkarin, Tsekin ja Puolan vastustukseen erityisesti maiden hiiliteollisuuden vuoksi.

Vihreän kehityksen ohjelmassa vuoden 2050 tavoite esitetään tästä huolimatta kirjattavaksi lakiin. Ennakkotietojen mukaan tavoitteena olisi saada lakipäätös jo ensi maaliskuussa.

Hiilimaat on tarkoitus taivuttaa mukaan rahalla. Ohjelma esittelee oikeudenmukaisen siirtymän rahaston, joka avaisi murroksen tukemiseen 35 miljardin taloudelliset tuet.

Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič arvioi viime viikolla Lännen Medialle, että rahaston avulla vuoden 2050 tavoitteesta saadaan lopulta sopu.

Lyhen aikavälin päästötavoite voi olla vaikeampi pala. Tänään esiteltävä ohjelma tulee esittämään vuoden 2030 tavoitteen kiristämistä 40 prosentista 50 tai mahdollisesti 55 prosenttiin.

Hiilitullit voivat olla isoin asia

Ohjelman mahdollisesti merkittävin ja samalla jopa globaaleja ulottuvuuksia sisältävä kokonaisuus on esitys hiilitulleista. Asia sisältyy myös Suomen hallituksen ohjelmaan.

EU:n rajalla maksettavat tullit määräytyisivät kasvihuonekaasupäästöjen perusteella. Tulleilla olisi tarkoitus suojata eurooppalaista teollisuutta tiukentuvan ja kustannuksia nostavan ympäristöpolitiikan vaikutuksilta.

Tähän mennessä tarkkoja tietoja siitä, millaisia tuotteita tulli koskisi ja miten tullit määriteltäisiin, ei ole.

Hiilitullien toivotaan lisäävän esimerkiksi Aasian maiden kiinnostusta päästöjensä vähentämiseen. Seurauksena voi kuitenkin olla myös kauppasota, sillä esimerkiksi Kiina on jo varoittanut, että hiilitullit vaikeuttaisivat kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja.

Mukana myös saasteet, elonkirjo ja maatalous

Vihreän kehityksen ohjelma esittää myös muutoksia esimerkiksi energiaverotukseen, keinoja tehostaa kiertotaloutta ja liikenteen vähäpäästöisyyttä sekä vähentää ilman ja vesien saastumista.

Euroopan investointipankin rahoituksesta jopa puolet suunnattaisiin jatkossa ilmastoinvestointeihin.

Ehdotuksia on tulossa myös maatalouteen ja sen ympäristövaikutusten vähentämiseen.

Komissio esittää myös esimerkiksi laivaliikenteen saamista osaksi EU:n päästökauppaa sekä lentoliikenteen ilmaisten päästöoikeuksien leikkaamista.

Myös luonnonvarojen säästöön ja biodiversiteettikatoon keskittyviä toimia on luvassa. Niihin tartutaan todennäköisesti uuden biodiversiteetti- ja metsästrategioiden avulla.

MAINOS

Kommentoi

Kenenkähän taskuihin nämä hiili ja ilmasto hysteria veroilla kerätyt tulot menee tai minne lie taivaan tuuliin ne käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppa kurjistaa itsensä totaalisesti. Ainoa oikea keino säästää luontoa, hillitä ilmastonmuutosta ja estää saastumista on aloittaa maailman väestömäärän kasvun rajoittaminen ja asettaa tavoite noin kahteen miljardiin. Mikään muu keino ei pidemmän päälle auta mitään koska mihinkään täysin hiilineutraaliin, ympäristöä säästävään ja saasteettomaan elintapaan ei voi päästä jos väestö vain kasvaa. Matemaattinen mahdottomuus. Milloin tämä haihattelu loppuu ja keskitytään oikean ongelman ratkaisemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästöt eivät vähene veroilla. Hiiliveroilla pitäisi ensisijassa rakentaa uusiutuvaa energiaa jolla korvataan saastuttavaa energiantuotantoa. Liikenteen osalta kehitys on jo alkanut koska seuraavan vuosikymmenen aikana liikenteeseen tulee miljoonia sähkö- ja vetyautoja.

Suomessa pitäisi vähentää kaukolämpöä koska kaukolämpö saastuttaa aina. Turpeen poltto on tyhmää ja puusta kannattaa jalostaa vientituotteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eliitin rahat ovat loppuneet ja kuten aina ennenkin, niin lisärahat haetaan kansalta. Tuo hiili-hössötys on maailman suurinta huuhaata ja johan sen huomaa valitusta uutiskuvastakin, että eliitti ei saa mitään onnistumaan. Siinä kuvassa on ydinvoimalaitos joka nimenomaan ei aiheuta "hiilidioksidipäästöjä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilitulleja, tukea hiilestä pois siirtymiseen, energiaveron uudistamista ympäristöä ajatellen... Tämähän alkaa kuulostaa hyvältä ilmastopolitiikalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääseekö nyt koko EU täysimääräisesti osalliseksi tästä ilmastorahastuksesta? Mahtaa siinä kiinalaisilla ja intialaisilla puntti tutista, kun EU läväyttää uhkavaatimuksensa pöytään. Siinäpä valitsevat nöyrästi tottelemisen tai tuhoutumisen kansakuntien joukosta. Kyllä EU:lla on voimaa ja nyt sitä käytetään. Mikäli EU pyyhkäisee Kiinan ja Intian pois kartalta, niin ilmastokäyrät kokevat konkreettisen nykäyksen jo pelkästään kiinalasten ja intialaisten lentolomamatkojen loppuessa. Tilastojen valossa nämä maat ovat jo täpärästi ohittaneet suomalaisten aiheuttamat lentoliikenteen päästöt. Ja mikä kaikkein kauheinta, nämä ovat tehneet sen ilman ilmastoahdistusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
11:42
Facebookissa julkaistusta sähköpostista tutkintapyyntö Limingassa – Kunnanhallituksen jäsenen epäillään luovuttaneen sähköpostin ulkopuoliselle
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image