Ulkomaat

Tie­to­tur­vas­kan­daa­li ravisuttaa Ruotsin hallitusta - Löfven lupasi selvityksiä

Stefan Löfven lupasi, että ulkoistusprosessista tehdään perusteellinen selvitys. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Ulkomaat 24.7.2017 17:00
Daniel Wallenius

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven astui maanantaina iltapäivällä tv-kameroiden eteen selittämään maassa meneillään olevaa tietoturvaskandaalia.

Löfven toisti tiedotustilaisuudessa sunnuntaina antamansa lausunnon, jossa hän kutsui Ruotsin kuljetushallituksen it-palveluiden ulkoistamiseen liittyvää skandaalia tapaturmaksi.

Löfven lupasi, että ulkoistusprosessista tehdään perusteellinen selvitys. Hän sanoi myös, että perustuslakivaliokunta tutkii hallituksen toiminnan asiaan liittyen.

Tietoturvaskandaali alkoi jo heinäkuun alussa, mutta Löfven kommentoi sitä nyt ensimmäisen kerran. Tiedotustilaisuuden yhteydessä kerrottiin, että tietoja ei ilmeisesti ole päätynyt vääriin käsiin.

Kaikki oppositiopuolueet ovat sanoneet, että esittävät ainakin osalle hallituksesta epäluottamusta, jos Löfven ei anna kunnollista selitystä tapahtumille. Löfven lupasi kutsua puoluejohtajat koolle huomenna.

Oppositio päättää kannastaan epäluottamusäänestykseen sen jälkeen, kun vastuulliset ministerit ovat antaneet selityksensä valiokunnille. Löfven ei halunnut kommentoida mahdollista äänestystä.

Ruotsin TV 4:n politiikan kommentaattori Ulf Kristofferson uskoo, että pahiten tutisevat infrastruktuuriministeri Anna Johanssonin ja sisäministeri Anders Ygemanin jakkarat.

Vastaava ministeri kuuli asiasta tammikuussa

Skandaalissa on kyse Ruotsin kuljetushallituksen vuonna 2015 tekemästä Iit-palveluiden ulkoistuksesta.

Jättiurakka meni kilpailutuksen jälkeen IBM:lle, joka teetti työn Itä-Eurooppaassa. Siellä tietokantoihin ja rekistereihin pääsi käsiksi useita työntekijöitä, joille ei teetetty minkäänlaisia turvallisuusselvityksiä.

Itäeurooppalaiset pääsivät katselemaan, kopioimaan ja muokkaamaan Ruotsin ajokorttirekisteriä, joka sisältää kaikkien ajokortin haltijoiden kuvat. Lisäksi heillä oli pääsy siltoja, satamia, tunneleita ja metroa koskevaan arkaluontoiseen tietoon.

Sekä Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo että kuljetushallituksen tietoturva-asiantuntijat varoittivat ulkoistuksen sisältämistä riskeistä jo syksyllä 2015. Ulkoistuspäätös kuitenkin tehtiin vielä saman vuoden joulukuussa.

Ulkoistuspäätöksestä vastannut kuljetushallituksen pääjohtaja Maria Ågren sai potkut tammikuussa 2017. Tuolloin syyksi kerrottiin hänen ja infrastruktuuriministeri Johanssonin näkemyserot.

Heinäkuun alussa kuitenkin paljastui, että Säpo oli alkanut tutkia ulkoistusprosessia jo vuonna 2016. Tuolloin tuli myös julkisuuteen, että Ågren oli tuomittu 70 000 kruunun (noin 7700 euron) sakkoihin tietovuodosta.

Viime viikolla erotettiin myös kuljetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja sen jälkeen, kun paljastui, että hän tiesi lainvastaisesta menettelystä, muttei ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

Kuljetushallituksesta vastaava ministeri Johansson kertoo kuulleensa laittomuuksista vasta tämän vuoden tammikuussa. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan sisäministeri Ygeman ja puolustusministeri Peter Hultqvist ovat tienneet niistä jo yli vuoden ajan. Löfven kertoi, että kuuli asiasta tammikuussa samaan aikaan Johanssonin kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miettikää paljon näitä sattuu pienemmässä mittakaavassa yksityisellä puolella. Ei taida kuitenkaan Ruotsi olla Suomea jäljessä näissä asioissa.. Kotimainen F-Secure pitäisi laittaa hoitamaan Suomen tietoturva, tästä saataisiin jopa maailmalla näkyvyyttä hyvässä mielessä. Itsellänikin virustorjunta ja vpn http://virustorjunta.biz/ aina päällä, joka laitteella, jotta edes jotenkin pysyisi tiedot tallessa ja netin käyttö yksityisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mahdollista suomessa, täällä kun valtion järjestelmät eivät enimmäkseen toimi ja silloin kun toimivat, kukaan ei tiedä missä data on tai missä sen pitäisi olla. Tämä on sitä nykyaikaa, kun kaikki on ulkoistettu moniportaisen alihankinta-ketjun kautta kehitysmaissa toteutettavaksi ja ylläpidettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on sama meno sillä erotuksella, että virheet pyritään pitämään visusti salassa ja vaikka mitä tapahtuisi ketään isoja kihoja ei eroteta, vaan työntekijät pistetään kärsimään ja pomo saa palkankorotuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvallisuusselvitykset eivät estä tietojen vuotoa nekään.
Ainoa tapa on evätä pääsy kriittiseen dataan, siis ei ulkoistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No työntekijäthän silloinkin niitä käsittelevät. Sama se onko ulkoinen vai sisäinen kun ihminen on kuitenkin se riski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaalaista ei sido Suomen lait, mutta suomalaisia ne sitovat. Kyse on siitä miten vastuuta kannetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Oulun merikylpylän työt voivat alkaa muutaman kuukauden päästä – tavoitteena avata ovet asiakkaille keväällä 2020
58
Oulu saa kaupunkipyörät jo ensi kesäksi: 600 polkupyörää ja 60 asemaa eri puolille kaupunkia, pyörät eivät käytössä talvella – "Selkeä panostus pyöräilyn kehittämiseen"
57
Oulun ja kuuden muun kaupungin johtajat vaativat tunnin junayhteyttä Oulusta Kokkolaan, Rovaniemelle ja Kajaaniin
35
Oulussa tullut ilmi yhä enemmän törkeitä lapseen kohdistuneita seksuaalirikoksia – "Asunnossa on useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen"
30
Oulun julkisten pyöränhuoltopisteiden pumppu petti parissa viikossa – kaikki lähetetty tehtaalle korjaukseen
24
Ministeri Berneriä hiillostettiin Trafin rekistereistä: "Julkisesta ajokorttitiedosta on tullut työkalu henkilötietojen varastamiseen"
19
Woltin kautta voi tilata lemmikeille ruokaa ja herkkuja Oulussa – sillin makuinen jäätelö koirien joulu-uutuus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Suomi se porskuttaa milloin Ruotsin vallan alla, milloin Venäjän vallan alla ja nyt Eu:n vallan alla. Lue lisää...
Kotomaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image