Ulkomaat

Tiedemies Stephen Hawking on kuollut – "Tavoitteeni on yk­sin­ker­tai­nen. Se on ymmärtää täysin maa­il­man­kaik­keus"

Stephen Hawking oli yksi maailman tunnetuimmista fyysikoista. KUVA: STEFAN ZAKLIN / EPA
Ulkomaat 14.3.2018 6:04 | Päivitetty 14.3.2018 7:51
STT, Kaleva

Britannialainen tutkija, fyysikko Stephen Hawking on kuollut, kertoo perheen tiedottaja. Hawking oli kuollessaan 76-vuotias. Hawkingin lapset sanovat tiedotteen välityksellä olevansa todella surullisia isänsä kuolemasta. 

Hawking on yksi maailman tunnetuimmista fyysikoista. Hawking ansioitui mustien aukkojen tutkijana, ja aukosta lähtevä säteily kantaa hänen nimeään.

Hawking oli myös suosittu luennoitsija ja tieteen yleistajuistaja. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja kuten Ajan lyhyt historia ja Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa.

- Tavoitteeni on yksinkertainen. Se on ymmärtää täysin maailmankaikkeus, miksi se on sellainen kuin se on ja miksi se ylipäänsä on olemassa, kuuluu eräs Hawkingin tunnetuista lausahduksista.

Vakava sairaus ei estänyt pitkän uran luomista

Tunnettu tiedemies sairasti ALS-tautia, joka aiheutti hänelle lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden. Hän viesti pyörätuoliinsa liitetyllä puhesyntetisaattorilla. Hermoja rappeuttava sairaus todettiin Hawkingilla jo 21-vuotiaana. Tuolloin hänelle annettiin vain vähän elinaikaa, mutta Hawking eli ja työskenteli täysipainoisesti vielä vuosikymmeniä.

- Koska mikä tahansa päivä voi olla viimeiseni, pyrin saamaan joka hetkestä kaiken irti, Hawking sanoi muutamia vuosia sitten julkaistussa dokumenttielokuvassa.

Vuonna 1974 Hawkingista tuli 32-vuotiaana legendaarisen Royal Society -tiedeakatemian nuorin jäsen, ja viittä vuotta myöhemmin hänet valittiin Cambridgen yliopiston matematiikan professoriksi. Virkaa piti aikanaan hallussaan muun muassa Isaac Newton.

Vuonna 1988 Hawkingista tuli maailmankuulu, kun hän julkaisi huippusuosion saavuttaneen teoksen Ajan lyhyt historia.

Hawking meni opiskeluaikanaan naimisiin Jane Wilden kanssa, jonka kanssa hän sai myös kolme lasta. Pari erosi noin 30 vuotta kestäneen avioliiton jälkeen vuonna 1995, minkä jälkeen Hawking meni naimisiin entisen hoitajansa Elaine Masonin kanssa.

"Tähti sammui kosmoksessa" – tiedemaailma herkistyi fyysikon poismenosta

Näin 76-vuotiaana kuollutta fyysikko Stephen Hawkingia on luonnehdittu muistoviesteissä:

– Hänen teoriansa avasivat mahdollisuuksien universumin, joita me ja maailma tutkimme. (Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa Twitterissä.)

– Stephen Hawking muistetaan hänen uskomattomasta panoksestaan tieteelle. Hän teki monimutkaisista teorioista ja konsepteista paremmin ymmärrettäviä suurelle yleisölle. (Microsoft-johtaja Satya Nadella.)

– Olemme menettäneet kolossaalisen mielen ja hienon sielun. (Tietojenkäsittelytieteilijä, world wide webin kehittäjä Tim Berners-Lee.)

– Tähti sammui juuri kosmoksessa. Olemme menettäneet upean ihmisen. (Kosmologi ja teoreettinen fyysikko Lawrence Krauss Twitterissä.)

– Hän oli upea tieteentekijä ja erityislaatuinen mies, jonka työ ja perintö elää edelleen useita vuosia. Hänen rohkeutensa ja periksiantamattomuutensa ja lahjakkuutensa ja huumorinsa inspiroivat ihmisiä ympäri maailmaa. (Hawkingin lapset Lucy, Robert ja Tim isästään tämän kuolemasta kertoneessa tiedotteessa.)

– Hän sanoi kerran, ettei universumi olisi kummoinen, ellei se olisi koti ihmisille, joita rakastaa. Ikävöimme häntä ikuisesti. (Hawkingin lapset tiedotteessa.)

Hawkingin periksiantamaton työskentely hämmästytti hänen kollegoitaan jo vuosia:

– Kun tapasin hänet ensimmäistä kertaa, uskoin, että hän ei elä riittävän kauan saadakseen valmiiksi väitöskirjansa. (Kollega Martin Rees Hawkingin nuorena saamasta ALS-diagnoosista.)

– Kun Stephen menetti käsiensä hallinnan eikä enää kyennyt kirjoittamaan yhtälöitään paperille, hän vastasi siihen opettelemalla hallitsemaan monimutkaisia kokonaisuuksia ja muotoja päässään erittäin nopeasti. Tämä sai hänet oivaltamaan ratkaisuja, joita kukaan muu ei ollut keksinyt, enkä usko, että hänkään olisi kyennyt siihen ilman tätä taitoaan. (Amerikkalainen teoreettisen fysiikan professori Kip Thorne Hawkingin sitkeydestä sairauden edetessä.)

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Ymmärtää täysin maailmankaikkeus." Lienee jäänyt urakka kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli vähän nurkan takaa, että hänellä oli lapsia. Simpsoneissa oli joskus hyvä jakso Stephenista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ajattelee, ett hän sairasti als:ia, niin on uskomatonta, ett eli noinkin pitkän elämän. Tiedemaailma menetti yhden suurimmista tähdistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän oli niin viisas, jotta 'tiesi' senkin, että Jumalaa ei ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon Hawkingin "kerrointa" fyysikkona on nostanut hänen fyysinen sairautensa? Fyysikoista mm. Teller, joka oli mukana atomipommiprojektissa ennusti ilman CO2:n tuhoavan elämän maapallolla ja hänen ennusteiden mukaan meitä ei enää ole olemassa.
Hawking puhuu vakavista asioista kuten väestönkasvusta, joka tahtoo jäädä taka-alalle monesta höpästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hawking on kyllä sitkeydessään ja periksiantamattomuudessaan inspiroiva ihminen. Esimerkiksi meille kaikille, jotka valitamme turhanpäiväisyyksistä. Uskoisin että hän sai kaikista vaikeuksistaan huolimatta elää mielenkiintoisen ja rikkaan elämän, samalla maailmalle paljon antaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Universiumi on niin hienosäädetty, että parhaimmatkin tiedemiehet vain tutkivat ja selvittelevät Luojan luomaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

R.I.P. Stephen. Mies osoitti että ihminen voi olla suuri ajattelija ja tutkija vaikka ruumis ei kaikkeen pystyisikään. Opetus meille kaikille on että älkää koskaan aliarvioiko ihmisten älyllisiä kykyjä ulkoisten kykyjen perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Hawking haave on toteutunut siinä mielessä, että kun tietoisuus palaa takaisin ei-fysikaaliselle puolelle 76-vuoden fysikaalisen keskittymisen jälkeen, niin nyt hänen tietoisuus jälleen näkee kaiken ja tietää kaiken. Hawking oli upea ihminen ja hänet tullaan muistamaan läpi vuosisatojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomaton mies! Elämänhalu ja intensiivinen tutkiminen vie läpi harmaan kivenkin.
Suuri Kiitos elämäntyöstäsi tieteen eteen 🌷
Ja osanottomme suruun 🥀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt hänkin pääsee näkemään sen onko Jumalaa olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä olen aina ihmetellyt miksi näitä viisaita ei politikot kuuntele? Ja miksi politikot päättää asioista joihin eivät ole päteviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisaat eivät anna poliitikoille rahaa ja kunniaa jota nämä niin haluavat. Viisaat eivät ole yleensä ahneita, toisin kuin politiikot. Viisaat eivät myöskään korota itseänsä jalustalle, toisin kuin politiikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politikot haluaa tehdä päätöksiä joilla saa kannatusta ja vaaleissa tulee uudelleen valituksi. Politikot on populisteja. Siksi. Siksi ne ei kuuntele viisaita!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image