Ulkomaat

The New York Times: Yhdysvallat on asentanut Venäjän sähköverkkoon hait­taoh­jel­mia

Presidentti Trumpin mukaan artikkeli on valetta. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 16.6.2019 13:30
Kaleva

The New York Timesin mukaan Yhdysvallat ovat asentaneet Venäjän verkkoon haittaohjelmia. 

Lehti haastatteli hallinnon nykyisiä ja entisiä virkamiehiä, joiden mukaan haittaohjelmat on asennettu varoituksena Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja osoituksena Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon voimasta. Haastatellut virkamiehet halusivat pysyä nimettöminä. 

Virkamiesten mukaan Yhdysvallat on tehnyt tiedustelutoimia Venäjän sähköverkossa jo vuodesta 2012, mutta nyt maan toimet ovat muuttuneet aggressiivisemmiksi ja "mahdollisesti lamauttaviksi". 

Artikkelin mukaan haittaohjelmista vastaavat Pentagonina tunnetun Yhdysvaltojen puolustusministeriön alaiset virastot, jotka ovat saaneet kongressilta lisävaltuuksia sen jälkeen, kun Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin paljastui.

Presidentti Trumpin tviittien mukaan artikkelissa esitetyt väitteet ovat valetta: 

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.  

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Joku tais testata haitta ohjelmaansa Argentiinassa,näyttikö usa mahtiaan vai Putin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki on nykyään trumpin syytä, eikö vois välillä syyttä sitä vanhaa synti pukkia eli putinia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo vielä mitään mutta ko nuo kah..elit kantavat salkuissaan maailman tuhoavia nappeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NYT, cnn, WP aivan selvästi Trumpin analyysi oikea näistä firmoista. Meillä myös muutama tähän joukkoon kuuluva sylttytehdas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleeko TeknoTerrorista uusi hybridisodan muoto ja mediasodan muoto? Vaatiiko se Troijan hevosia kohteessa tai kohteen kyttääjässä? Voiko vastustajan tärkeitä logistisia toimia hackeroida tai krackeroida ilman riskiä? Vesi, energia ja tuotannon tekijöiden terrori voisi estää tai aiheuttaa kylmiä ja kuumia sotia . Palvelunestohyökkäyset ovat alkusoittoa ja arkipäivää , joista ei enään aina uutisoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajamittainen, yhteiskunnan perustoimintoja koskeva, välillisesti ihmisiä uhkaava laaja cyberhyökkäys hiljalleen katsotaan aseelliseen iskuun rinnastettavaksi toimeksi. Laajamittaisen sodan aloittamisessa sitten harkintaa käytetään enemmänkin.

Mutta, kuten moni on kommentoinut, mihin niitä haittaohjelmia Venäjällä muka vielä tarvitaan...? Venäjänmaalla välillä siitä paikalla olevasta (tai olemattomasta) ulkomaalaisesta tehdään välillä syyllinen... Kolaripaikalla - tai muuallakin. Tshernobylistähän jo aiemmin väitettiin, että kyse olisi CIA:n toimittaman haittaohjelman aiheuttama räjähdys. Vielä kun ydinlaitoksesta ehkä löytäisi sen ohjelmoitavan koneen, johon olisi voitu vaikuttaa... Aika analogista laitetta? No, sittemmin kyse on ollut CIA-agentista! Joka varmaan ensin olisi yrittänyt koetta Sosnovyi Borissa (siellä kai reaktorin tuhonnut testi olisi aiottu tehdä ensin, mutta se kiellettiin). Jos CIA noin helposti pääsisi NL:n ydinaseohjelmiin tekemään kaikenlaista, se vasta noloa NL:lle olisikin.

New York Times viittasi USA:n sisäisiin lähteisiin. Totuus lienee, että maailman parhaita cyberrikollisia löytyy Venäjältä, ja GRU on todistetusti murtautunut kaikenlaisiin tietoihin USA:ssa. Nyt on mahdollisesti ylitetty jokin paha, kriittinen raja. Uutinen voi olla myös NYT:lle syötetty, paikkansa pitämätön tieto. Eipä mitään, NL/Venäjä on tehnyt itse vakoilussa ja verkossa kaikenlaista. Sitten on NSA/Echelon/GCHQ, jotka kylmän sodan aikana seurasivat valtavasti itäblokin menoa, jotta viime kädessä olisinsaatu tieto, kohdistuuko länteen hyökkäysuhkaa. Sittemmin noiden järjestelmien kohdalla mietittiin, että osa tarvetta katosi, mitäs näillä nyt tehdään. Terrorismintorjunta oli yksi uusi tarve. Idässä vakoilu/cybersodankäyntiresursseista ei ole luovuttu. Eikä pihistelty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Harrisburgissa täytyi ikkunat sulkea
Voi Suomessa aina huoletta kulkea
Harrisburg on jossain toisella planeetalla
Ei sellaista voi sattua
Koivun ja tähden alla

Voiko täydellisyyttä olla olemassa missään muodossa
Totta toki muun muassa Olkiluodossa
Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri
On täydellisiä
Joka nippeli ja rööri

Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

On erehtymättömyyttä meillä melko valikoima
On UKK, YYA sekä Imatran Voima
Ei mikään vaara meidän kuvioihin mahdu
Jollei sitten Kiinassa
Suomi-Ilmiöitä tapahdu

Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

Uraani halkeaa
Ja tuottaa lamppuun valkeaa
Mutta millään muilla mailla
Kuin Suomella se ei oo riskiä vailla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen on varmasti uutisankka. Trumpin puheet voi suodattaa huoletta talouspaperin läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajalta jäi artikkelin relevantti sisältö kokonaan kertomatta. USAn tiedusteluorganisaatiot ovat hakkeroineet venäläisiä järjestelmiä tiedustelutietoa kerätessään ja he eivät ole kertoneet asiasta presidentti Trumpille koska kukaan ei luota siihen että Trump ei kerro kaikesta yksityiskohtaisesta USAn tiedustelutiedosta suoraan venäläisille, kuten teki aikaisemmin valkoisen talon tapaamisessaan Lavrovin kanssa. Pointti on siis että USAn tiedusteluorganisaatiot pitävät Trumpia joko täysin idioottina tai sitten Venäjän agenttina, häneen ei luota edes oma turvallisuusorganisaatio. Trumpin twiitit osoittavat puolestaan miten hädissään hän on pelätessään menettävänsä Venäjän tuen 2020-vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa... sähköverkkoonko vain? Kovasti tievotusvälineet ovat meuhkanneet, että Venäjä sekaantuu USA:n asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhentuva tekniikka ja ohjelmat aiheuttaa rapistumisen ja mahdollistaa hackeroinnin. Onkohan takavuosien black-outit olleet teknoterroria?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin keväällä viikon Petroskoissa ja siellä oli sinä aikana 6 pitkää sähkökatkosta. Pisin liki 8 tuntia. Ei siellä Venäjällä todellakaan tarvita haittaohjelmia sähkönjakelun keskeyttämiseksi. Se onnistuu heiltä ihan omasta takaa. Tosin jos Pietarin - Moskovan kulissikeskustoissa sähköt katkeaa vaikkapa 8 tunniksi, niin oligarkit saattavat hermostua vallanpitäjille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pahalla .. mutta samaa tekee venäjä, ruotsi, norja, kiina, saksa, ranska, jne jne kaikki maat toisilleen jos joku on niin tyhmä että jättää strategiset järjestelmät avoimeksi.

Ainoa maa joka ei tuota harrasta on suomi, koska meillä ei ole kykyä tai edes lakia joka mahdollistaisi edes vastatiedustelun. Lisäksi meidän verkkoja ei tarvitse hakkeroida kun ne omistaa ulkomaalaiset ja energiatuotanto on venäjän voimaloiden varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

50
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
41
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
27
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
15
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
14
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
13
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image