Ulkomaat

Thaimaassa äänestetty vilkkaasti vaaleissa – sotilasjuntan kannattajat vahvoilla vaikka oppositio menestyi

Äänestyspaikoille syntyi jonoa sunnuntaina Thaimaassa. KUVA: PONGMANAT TASIRI
Ulkomaat 24.3.2019 12:51
Ossi Rajala

Noin 80 prosenttia yli 51 miljoonasta äänioikeutetusta ovat olleet uutistoimisto Reutersin ennakkoarvioiden mukaan liikkeellä Thaimaan vaaleissa.

Äänestäjät valitsevat sunnuntaina 500-paikkaisen edustajainhuoneen, joka valitsee seuraavan hallituksen yhdessä senaatin kanssa, jonka hallitseva sotilasjunta nimittää kokonaan.

Thaimaa on ollut suorassa sotilaallisessa hallinnossa sen jälkeen, kun armeijan päällikkö Prayuth Chan-ocha kaatoi valitun hallituksen, joka oli sidoksissa maanpaossa olevaan entiseen pääministeriin Thaksin Shinawatraan.

Kriitikoiden mukaan uusi vaalijärjestelmä suosii sotilaallisia puolueita, koska juntalla on suuri valta senaattiin ja sitä kautta hallituksen nimittämiseen.

Useita eri puolueita

Thaimaassa on jopa kymmeniä eri puolueita. Vaalien päähuomio on siinä, kuinka paljon Thaksin Shinawatraan liittyvä Pheu Thai -puolue sekä juntan mieleinen Prayuth Chan-ochan johtama Palang Pracharat-puolueet saavat.

Palang Pracharat -puolue korostaa järjestyksen ylläpitoa, perinteisten arvojen säilyttämistä, uskollisuutta ja omistautumista hallitsijalle.

Ovensuukyselyjen mukaan Pheu Thai -puolue saisi 163 paikkaa, kun taas sotilasjunttaa kannattava puolue saisi 96 paikkaa.

Kyselyn oli Reutersin mukaan tehnyt tutkimuskeskus Super Poll ja paikallinen Thai PBS -kanava julkisti tulokset heti äänestyksen päätyttyä.

Lukemat tarkoittaisivat sitä, ettei Pheu Thai saisi tarvittavaa enemmistöä hallituksen muodostamiseen, vaikka se on suurin puolue.

Myös Palang Pracharat -puolue tarvitsee liittolaisia.

Ennakkoarvioiden mukaan hallituskuvioiden selviämiseen voi kulua viikkoja.

Toimiiko demokratia?

Monet Thaimaassa haluavat kaventaa rikkaiden ja köyhien välistä kuilua ja saada maahan toimivan demokratian.

Kriitikot epäilevät, että Thaimaa yltää korkeintaan näennäisdemokratiaan, vaikka vaalit järjestettiin.

Thaksin Shinawatraa kannattavat puolueet ovat voittaneet kaikki vaalit vuodesta 2001 lähtien. Viimeisten vuosien aikana näiden puolueiden järjestämät mielenosoitukset ovat kuitenkin herättäneet myös vastustusta.

Liikemiestaustanen Shinawatra elää nykyisin maanpaossa ulkomailla eikä ole palaamassa Thaimaahan mahdollisten korruptiosyytteiden takia.

Ennen sunnuntain äänestystä Thaimaan kuningas teki odottamattoman ja salaperäisen lausunnon, jossa hän muistutti edesmenneen isänsä vuonna 1969 tekemästä kommentista tarpeesta laittaa "hyvät ihmiset" valtaan ja estää "huonot ihmiset luomasta kaaosta".

Kuningas Maha Vajiralongkorn ei viitannut mihinkään puolueeseen sanoillaan, mutta Reutersin mukaan sosiaalisen median spekulaatioiden mukaan se oli koodattu viittaus maan poliittisiin ryhmittymiin, muun muassa monarkiaan suopeasti suhtautuvaan juntaan.

MAINOS

Kommentoi

Mielenkiintoista, että Thaimaan vaaleista kyllä kerrotaan valtamediassa, mutta kun tällä viikolla torstaina oli Hollannissa aluevaalit, niin eipä kyllä oikein riittänyt juttua valtamediaan. Olikohan syynä se, että aikaisemmin tuntematon populistipuolue ampaisi kerrasta maan suurimmaksi puolueeksi? Siis yhdet ainoat vaalit ja nollasta suurimmaksi.

Trendi on sama kaikkialla Euroopassa ja maailmalla. Ihmiset haluavat vallan takaisin itselleen eli pois globalismista kohti populismia. Popumismi on sitä, että jopa pienet kyläyhteisöt päättävät itse lähes kaikista asioistaan omilla alueillaan. Globalismi on sitä, että Bryssel päättää siitä minkä värinen aidan tolppa Pudasjärven Rimminkankaalle tulee.

Myös Thaimaa valitsee populismin eli valta palautetaan eliitiltä kansalle myös siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

179 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image