Ulkomaat

Thaimaan luolapojat näkyvät hereillä ja virkeinä viranomaisten julkaisemalla sai­raa­la­vi­deol­la

Pojat kuljetettiin pelastusoperaation jälkeen ambulanssilla sairaalaan. KUVA: PONGMANAT TASIRI / EPA
Ulkomaat 11.7.2018 15:36 | Päivitetty 11.7.2018 22:10
STT

Thaimaan viranomaiset ovat julkaisseet videon sairaalasta, jossa 12 luolasta pelastettua jalkapalloilijapoikaa ja heidän valmentajansa ovat toipumassa koettelemuksestaan. Pojat vaikuttavat videolla olevan hereillä ja virkeinä.

Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen Facebook-sivuilla julkaistulla, eilen kuvatulla videolla on nähtävissä, kuinka rauhoittavaa ainetta saaneita poikia kuljetetaan paareihin sidottuna tunnelin läpi.

Sukeltaja: Thaimaalaispojat uinuivat paareihin sidottuina siirron aikana

Thaimaassa loukkuun jääneitä poikia auttamassa ollut sukeltaja on paljastanut uusia yksityiskohtia tiistain suuresta pelastusoperaatiosta, jossa loput 12 pojan jalkapallojoukkueesta ja heidän valmentajansa saatiin ihmisten ilmoille kilometrejä pitkän luolan syövereistä.

Thaimaan erikoisjoukkojen entinen sukeltaja sanoo, että pojat kuljetettiin Tham Luangin veden valtaaman luolan vaarallisen reitin läpi nukutettuina paareihin sidottuina. Osa oli hänen mukaansa täydessä unessa ja jotkut heiluttelivat tokkuraisesti sormiaan. Matkan varrella oli lääkäreitä, jotka tarkkailivat poikien tilaa.

Nukutettujen poikien pelastus on nähtävissä myös Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen Facebook-sivuilla julkaistulla, eilen kuvatulla videolla, jossa rauhoitettuja poikia kuljetetaan paareihin sidottuna tunnelin läpi.

Videolta on nähtävissä, kuinka pelastajat käyttävät köysiä ja taljoja paarien kuljettamiseen pitkin pelastusreittiä.

Pääministeri kiisti tajuttomuuden

Thaimaata johtavan sotilasjuntan pääministeri Prayit Chan-O-Chan kertoi tiistaina, että pojille oli annettu "lievää rauhoittavaa" pelastuksen ajaksi. Hän kuitenkin kiisti, että nuoret olisivat olleet täysin tajuttomia.

Asiaa uutistoimisto AFP:lle kommentoinut sukeltaja ei kertonut sitä, oliko myös poikien aikuinen valmentaja rauhoitettu kuljetuksen ajaksi, vai sukelsiko hän omine voimineen ulos luolasta.

12 pojan ja heidän valmentajansa pelastaminen oli jättimäinen ponnistus, joka kesti yhteensä 18 vuorokautta ja vaati noin 1 000 ihmisen ponnistelut. Pitkien valmistelujen jälkeen pojat ja valmentaja pelastettiin kolme vuorokautta kestäneessä operaatiossa, jossa heidät tuotiin luolasta erissä.

Thaimaan viranomaiset ovat julkaisseet videon sairaalasta, jossa pelastetut ovat toipumassa koettelemuksestaan. Pojat vaikuttavat videolla olevan hereillä ja virkeinä.

11-16-vuotiaiden jalkapalloilijoiden joukkue ja heidän 25-vuotias valmentajansa joutuivat tulvavesien vangiksi 23. kesäkuuta. Heidät löydettiin hengissä luolan perukoilta yhdeksän vuorokautta myöhemmin.

Valmentaja ja kolme pojista valtiottomia

Uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona, että valmentaja ja kolme joukkueen jäsentä ovat valtiottomia ihmisiä Thaimaassa.

- Kansalaisuuden saaminen on poikien suurin unelma. Heillä on aiemmin ollut vaikeuksia matkustaa peleihin Chiang Rain ulkopuolella. Heistä ei voi myöskään tulla ammattijalkapalloilijoita, jalkapalloseuran perustaja Nopparat Khanthavong kertoi uutistoimistolle.

Perustajan mukaan prosessi kansalaisuuden hankkimiseksi pojille on jo alkanut. Ennen sitä he tuskin pääsevät matkustamaan Manchester Unitedin Englannin Valioliigan peleihin, joihin heidät on kutsuttu.

Linkki juttuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Thaimaassa kaatui samaan aikaan laiva, josta todettiin lakonisesti että n. 50 ihmistä on kadoksissa. Ei ollut suuri uutinen täälläkään.

Ihmeellistä tämä uutismaailma...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt hitossa löytäkö jotain/mitään negatiivista siitä, että 13 ihmistä saatiin pelastettua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uimataidoton lapsi joutuisi taatusti paniikkiin veden alla, jossa ei edes näe eteensä, ilman vahvaa lääkitystä. Elintoimintojen tarkkailemisen kannalta on parempi kuitenkin, ettei ole täysi nukutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkkioksi siitä, että jättivät kiellot noudattamatta, pääsevät englannin matkalle. reilua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nukutettu tai lievästi rauhoitettu on eri asia kuin tajuton. Kalevan jutut alkaa olla kuin iltapäivälehdistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jättimäinen ponnistus? Mitä väliä? Kenen mittapuulla?
Oisko pitänyt jättää ponnistamatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai ne muuten olis matkaa kestäneet, en minäkään. Tarpeetonta uutisointia, suorastaan kyseenalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kai tässä lienee se että lapset on saatu terveinä maankamaralle,ei se että miten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image