Ulkomaat

Ter­ro­ris­ti­jah­ti jatkuu Belgiassa: Pariisin iskujen pääepäilty pakoillut jo neljä kuukautta

Ranskalaiset ja belgialaiset poliisit saapuivat Forestin kaupunginosaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina iltapäivällä. KUVA: EPA/LAURENT DUBRULE
Ulkomaat 17.3.2016 12:01 | Päivitetty 17.3.2016 12:19
Saara Tunturi, Reuters

Ranskalaiset ja belgialaiset poliisit saapuivat Forestin kaupunginosaan Belgian pääkaupungissa Brysselissä tiistaina iltapäivällä. Terrorisminvastaisen ratsian oli tarkoitus kohdistua hylättyyn asuntoon, mutta poliisi joutuikin tulituksen keskelle. Ratsia liittyi poliisin laajoihin ja alati jatkuviin tutkimuksiin, joissa yritetään löytää 13. marraskuuta Pariisissa tehtyihin terrori-iskuihin kytkeytyneitä henkilöitä.

Neljä poliisia haavoittui. Yksi epäilty kuoli. Hän oli 35-vuotias algerialaismies, jonka vierestä löytyi muun muassa ase ja äärijärjestö Isisin lippu.

Mies ei ollut poliisin tarkkailulistalla, mutta hänestä oli yksi merkintä, joka oli kirjattu viime vuonna tehdystä varkaudesta.

Algerialaismies asui Brysselissä laittomasti. Asunnossa oli eri tietojen mukaan myös kaksi muuta miestä. He pääsivät pakenemaan eikä heitä ole tavoitettu. Poliisi on jatkanut ratsioita tiistain ja keskiviikon jälkeen.

KUVA: EPA/LAURENT DUBRULE

Edelleenkään ei ole selvää, liittyivätkö algerialaismies ja kaksi muuta karkuun lähtenyttä Pariisin iskuihin. Poliisi teki kaksi ratsiaan liittynyttä pidätystä keskiviikkona, mutta kumpikin miehistä päästettiin myöhemmin vapaaksi eikä heitä epäillä mistään.

New York Times kirjoittaa, että Belgian syyttäjänviraston tiedottaja Eric Van Der Sijpt sanoi medialle keskiviikkona, että belgialaisviranomaiset ovat tehneet Pariisin iskujen jälkeen yli sata kotietsintää ja pidätettyinä on ollut iskuihin liittyen 58 ihmistä. Edelleen kiinniotettuna Belgiassa on 10 ihmistä, joita vastaan on nostettu useita eri syytteitä. Heidän kaikkien epäillään liittyvän Pariisin terrori-iskuihin. Heidät on otettu kiinni neljän kuukauden aikana.

Pääepäiltyä ei ole saatu kiinni

Kaikista etsinnöistä huolimatta yksi Pariisin iskujen suunnittelun pääepäillyistä, 26-vuotias Salah Abdeslam, on edelleen karussa. Etsitty syntyi Brysselissä, mutta hän on Ranskan kansalainen.

Abdeslamista tiedetään se, että iskujen jälkeen viranomaiset pysäyttivät hänet Ranskan ja Belgian rajalla, mutta häntä ei otettu tuolloin kiinni.

Kyse oli ilmeisesti siitä, ettei hänen ja hänen veljensä osallisuutta iskuihin tuolloin vielä tiedetty. Abdeslamin veli oli yksi Pariisin itsemurhapommittajista.

Miehen kanssa autossa oli tietojen mukaan myös kaksi muuta henkilöä, jotka olisi myöhemmin pidätetty. He ovat kuitenkin kiistäneet tienneensä, mitä Abdeslam oli tehnyt Pariisissa, CNN uutisoi.

Veljesten vanhemmat saapuivat Eurooppaan alun perin Marokosta. Abdeslamista on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Viranomaisten mukaan miehen vuokraama musta Volkswagen Polo -auto löytyi hylättynä Bataclan’n konserttisalin ulkopuolelta. Konserttisalissa kuoli kymmeniä ihmisiä Pariisin iskuissa.

Viranomaiset kertoivat iskujen jälkeen, että Abdeslamin epäillään ostaneen sytyttimiä ennen iskuja. Hänen epäillään olleen määrä tehdä lisää iskuja Pariisissa, mutta on mahdollista, että hän vetäytyi lopulta aikeistaan. Abdeslamin uskotaan vieneen mustalla autolla konserttisaliin iskeneet miehet.

KUVA: Aurore Belot/Pacific Press

Viranomaiset eivät ole kommentoineet sitä, onko mies mahdollisesti edelleen Belgiassa. Sitä pidetään mahdollisena. Helmikuussa uutisoitiin laajasti, että poliisi olisi tehnyt  operaation juna-asemalla Belgiassa sen jälkeen, kun nimetön ilmoittaja oli kertonut nähneensä miehen. Aiheesta kirjoitti muun muassa The Telegraph.


Etsintä ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Tällä viikolla tehty ratsia ei poliisin mukaan liittynyt Abdeslamiin.

Belgian hälytystila korkealla

Belgian pääministeri Charles Michel sanoi keskiviikkoiltana, että Belgian hälytystila pysyy toiseksi korkeimmassa luokassa terrorismin uhkaan liittyen.

Bryssel on elänyt epätietoisuuden varjossa Pariisin iskuista lähtien. Välillä koko kaupunki on ollut eristyksissä ja Belgia nostikin hetkeksi hälytystilansa korkeimpaan mahdolliseen luokkaan mahdollisten terrori-iskujen takia.

Viranomaiset uskovat, että useat nuoret Ranskan ja Belgian kansalaiset suunnittelivat Pariisin iskuja pitkään ja että suunnitelmia olisi laadittu juuri Belgiassa.

Iskujen sarjassa Ranskan pääkaupungissa kuoli 130 ihmistä ja useita loukkaantui viime marraskuussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:00
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Oulun Raitotiellä kolmen ajoneuvon onnettomuus – neljä henkilöä sairaalaan tarkistettaviksi
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image