Ulkomaat

Tennilä Castrosta: "Fidel ylsi su­per­saa­vu­tuk­seen"

Che Guevara (vas.) ja Fidel Castro vuonna 1960. KUVA: Toronto Star / ZUMA Wire
Ulkomaat 26.11.2016 13:01
STT, Kaleva

Fidel Castro näytti, että kansa voi syrjäyttää suurvallan tukeman johtajan, mikä nosti hänet vasemmiston sankariksi ja maailmankuuluksi, sanoo entinen vasemmiston ja SKDL:n kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä. Hän on toiminut muun muassa eduskunnan Kuuba-ystävyysryhmän puheenjohtajana.

Perjantaina 90 vuoden iässä kuolleen Castron johtama sissisota johti vuonna 1959 Yhdysvaltain tukeman sotilasdiktatuurin kaatumiseen. Hän myös pystyi tarrautumaan valtaan ja laittamaan kampoihin isolle naapurille.

– Vasemmiston näkökulmasta se oli supersaavutus, Tennilä sanoo.

Esko-Juhani Tennilä laskee Castron ansioksi onnistuneen vapautussodan ja sen, että hän onnistui parantamaan kansan elintasoa. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

– Olihan se huikea juttu, että amerikkalaiset joutuivat sietämään Fidelin johtamaa Kuubaa, vaikka olivat hallinneet sitä niin totaalisesti (aiemmin).

Kapinan onnistuminen ja sinnittely Yhdysvaltain naapurissa loivat uskoa vasemmistoon.

– Sittenhän tuli Vietnam (sota) jatkoksi ja käynnissä oli liikehdintä, ja sitä Fidel oli käynnistämässä.

Pitkä puhe olikin tavallista lyhyempi

Fidel oli iso hahmo, koska hänellä oli poikkeuksellinen karisma, Tennilä sanoo. Hän sattui 1980-luvulla kuulemaan Castron puheen torilla Kuubassa, jossa hän oli muiden kansanedustajien kanssa.

Ihmiset kuuntelivat johtajaansa aivan hievahtamatta, hän kuvailee.

– Se oli tulinen puhe! Kansa oli valmis lähtemään heti vaikka mihin barrikadille.

Castro kuoli 90 vuoden iässä. KUVA: Gregg Newton / ZUMA Wire

Tennilä tovereineen huomautti puheen päätyttyä kuubalaisisännille, että puhuipa Fidel pitkään.

– Ei, tämähän oli tavanomaista lyhyempi, he vastasivat, Tennilä nauraa.

Tennilä laskee Castron ansioksi onnistuneen vapautussodan ja sen, että hän onnistui parantamaan kansan elintasoa. Hän nostaa esille muun muassa saavutukset lukutaidon parantamisessa ja terveydenhoidon luomisessa. Castron harrastamaa opposition tukahduttamista ja yksipuoluejärjestelmää hän ei hyväksy. Hän kuitenkin katsoo, että Yhdysvaltojen painostus ajoi Castroa yksinvaltaisempaan suuntaan.

Talouden suhteen mentiin väärille urille, kun markkinataloutta ei ryhdytty tuomaan Kuubaan ajoissa.

– Monipuoluejärjestelmä ja markkinataloutta sosialistisen järjestelmän päälle. Se on ollut sosialististen kokeilujen ongelma, että ei ole lähdetty ajoissa siihen, Tennilä tiivistää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Just. "Onnistui parantamaan kansan elintasoa." Minusta näyttää ennemminkin, että Castron hallittua diktaattorin ottein vuosikymmenten ajan koko valtio saatiin pidettyä kurjana. Veikkaisin äkkiä, että ilman Castroa elintaso olisi paljon parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just , minustakin näyttää,että ainoat joilla on jotakin "elintasoa",ovat vallanpitäjät itse.Tavallinen kansa elää kurjuudessa,mutta ovat hyvin kekseliäitä ja ahkeria ihmisiä ja siksi tulevat jotenkin toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuubalaiset ku ajeli 50-luvun jenkkiautoilla - ja jos ei niitä ollu niin 60-luvun venäläisillä! EI mitään saatu aikaan! Mutta se on vasemmiston tarkoitus kai.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Castroa on arvioitu maailmalla oikeaan osuneesti niin, että hänen valtakautensa ei tuonut mitään uutta kommunistisen diktatuurin toteutukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Castron politiikka sai ihmiset pakenemaan maasta. En laskisi sitä saavutukseksi vaan epäonnistumiseksi.

Kommunismissa on sellainen pieni vika, ettei se toimi ihmisyhteisössä. Aina löytyy ihmisiä jotka alkavat käyttämään keskusvaltaista ihmisten oman älyn syrjäyttävää järjestelmää omien etujen ajamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vainot, vangitsemiiset, ihmisoikeusrikkomukset, teloitukset, karkoitukset...mitkään positiiviset asiat eivät riitä kompensoimaan tehtyä valtavaa pahuutta ja murhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistuu mieleen kuubalaisten terveyteen liittyvä uutinen joka oli tieteen kuvalehdessä 90-luvulla. Kuubalaisia vaivasi mystinen silmätulehdus jota ei saatu selville omin voimin vaan lopulta muutaman vuoden päästä piti nöyrtyä ja pyytää apua ulkomailta. Syy selvisi ja syynä oli b-vitamiinien puute.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU. tarvitsee oman vallankumouksen.
Nykyinen pankkiirien eliittikerho joka ajaa liittovaltiota tulee lakkauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image