Ulkomaat

Tässä on 400 000 dollaria maksava lentäjän kypärä - Suomelle tarjolla oleva F-35 on erittäin kallis ja monimutkainen hävittäjä

F-35 on viidennen sukupolven hävittäjäkone, ja koelentäjä Alan Norman kutsuu päähinettään kolmannen sukupolven kypäräksi. KUVA: Mikko Pulliainen
Ulkomaat 6.4.2017 20:33
Mikko Pulliainen

– Tämä on suhteellisen edistynyt osa hävittäjälentäjän varustusta.

F-35 -pilotti, majuri Morten ”Dolby” Hanche vaikuttaa sangen vaatimattomalta siihen nähden, että hän pitelee käsissään 400 000 dollarin arvosta norjalaisten veronmaksajien rahaa.

Arizonan osavaltiossa sijaitsevan Yhdysvaltain ilmavoimien Luken tukikohdan 62. hävittäjälentolaivueeseen kuuluvalla Hanchella on nimittäin varsin poikkeuksellinen kypärä.

Jo hinta nostattaa kulmakarvoja, mutta kypärään kannattaa tutustua myös tarkemmin, sillä siihen kiteytyy hyvin, miksi F-35 on niin monimutkainen lentokone.

– Tämä kypärä korvaa vanhempien hävittäjien HUD-näytön, eli kypärä näyttää esimerkiksi lentokorkeuden, -nopeuden sekä informaation mahdollisista vihollisista, selittää Hanche, ensimmäinen F-35:tä lentänyt norjalainen.

Kypärän yläosaan on sijoitettu projektori, joka heijastaa tietoa suoraan kypärän sisempään visiiriin. Ulompi visiiri suojaa lentäjää esimerkiksi heittoistuinhypyn aikana.

Samoin kypärässä on paljon elekroniikkaa sekä magneettikenttiin perustuva järjestelmä, joka kertoo hävittäjälle reaaliaikaisesti kypärän asennon. Toisin sanoen visiiriin heijastettava tieto muuttuu sen mukaan, mihin lentäjä katsoo.

HUD-näyttöön heijastetaan lentäjän tarvitsemaa dataa. Tämä perinteinen ratkaisu löytyy Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -simulaattorista. KUVA: None

Eikä siinä vielä kaikki.

Kypärässä on muutakin: valoa kaappaava ja vahvistava kamera, joka toimii yönäkölaitteena. Kamera seuraa myös infrapunasäteilyä, siis heijastuvaa lämpöä, joten se on liitetty koneen ohjusvaroitusjärjestelmään. Ja jos pilotti kääntää päänsä alaspäin, hän näkee ikäänkuin lentokoneen pohjan läpi.

Ei siis ihme, että kypärä tulee kalliiksi. Majuri Hanchelle se on luonnollinen työkalu.

– Jos oikein keskityn, huomaan miten kypärä eroaa perinteisestä HUD-näytöstä, mutta arkipäivän lentämisessä en edes ajattele asiaa.

Norjalaisten ja yhdysvaltalaisten F-35 -pilottien lisäksi 56. hävittäjälentolaivue kouluttaa italialaisia lentäjiä. Tyyppikoulutuksen kesto on kolmesta kuuteen kuukautta. KUVA: Mikko Pulliainen

Periaatteessa F-35:n perusidea on yksinkertainen: yhdistetään kaikista koneen eri sensoreista (tutka, infrapunakamerat jne.) tuleva tieto, ja esitetään se koneen lentäjälle saumattomana kokonaisuutena. Sitten tieto jaetaan vielä muille koneille, joten mitä hävittäjäparven yksikin F-35 näkee, sen näkevät kaikki.

Tätä sensorifuusioksi kutsuttua periaatetta sovelletaan toki monessa muussakin hävittäjäkoneessa, mutta F-35:ssä se on viety pisimmälle, joten ei ihmekään, että Lockheed Martinin insinöörit ovat käytännön toteutusta rakentaessaan hieman raapineet päätään.

Ilmailussa ei ole aivan tavatonta, että vaikeankin kehitysvaiheen tuloksena syntyy varsin mainio lentokone. Tätä taustaa vasten F-35:ttä on lyöty julkisuudessa ehkä turhankin voimakkaasti.

Koneen ohjelmistoissa on noin kahdeksan miljoonaa riviä koodia, ja koko kehitysohjelma on kaikkine vastoinkäymisineen maksanut arviolta 400 miljardia dollaria.

Budjetti- ja aikataulumyöhästelyjen syyt ovat välillä olleet jopa surkuhupaisia: vuosi sitten koneen tutkassa havaittiin ohjelmistovika, jonka vuoksi lentäjät joutuivat välillä buuttaamaan koko tutkajärjestelmän kesken lennon.

Majuri Hanche kertoo olevansa koneeseen tähän mennessä tyytyväinen.

– Tilannetietoisuuden ylläpitäminen on helppoa. Minun ei tarvitse käyttää ilmassa aikaani säätämällä tutkaa katsomaan tuonne ja infrapunakameraa tänne, vaan kone tekee sen puolestani. Kun koulutamme täällä lentäjiä, voimme ottaa sisään aiemmin ainoastaan ilmasta maahan -sodankäyntiä harjoitelleen lentäjän, ja lyhyen muuntokurssin jälkeen he jo kouluttavat muita ilmasta ilmaan -tehtäviin. Väittäisin, että tämä ei olisi onnistunut [Hanchen edellisessä koneessa] F-16:ssa.

– Ja kun tämä yhdistetään siihen, että vihollisen on vaikeaa havaita konetta, niin F-35 -lentäjillä on suuri etu puolellaan.

Kuinka lähelle toista konetta F-35 pääsee salaa?

– Paljon lähemmäksi kuin F-16.

Mitä se tarkoittaa?

– Se tarkoittaa, että paljon lähemmäksi.

Ilmailussa ei ole aivan tavatonta, että vaikeankin kehitysvaiheen tuloksena syntyy varsin mainio lentokone. Tätä taustaa vasten F-35:ttä on lyöty julkisuudessa ehkä turhankin voimakkaasti.

Toisaalta odotukset ovat kovia: valmistaja Lockheed Martin aikoo valmistaa yli 3000 koneyksilöä (”tavallinen” F-35A, pieniltä lentotukialuksilta operoiva, lyhyeen nousuun ja pystysuoraan laskuun pystyvä F-35B sekä suurten tukialusten versio F-35C).

Kehitysohjelman johtaja kenraaliluutnantti Christopher Bogdan vakuutti viime viikolla suomalaismedialle, että ohjelma on nyt ”aika hyvin” raiteillaan, ja että kehitysvaiheesta siirrytään täyteen operatiiviseen toimintaan vuoden 2018 alussa. Pian on siis näytön paikka.

– Lentäjät muuttuvat teknikoista taktikoiksi, luonnehtii Lockheed Martinin F-35 -ohjelman pääkoelentäjä Alan Norman yhtiön F-35 tehtaalla Texasin Ft. Worthissa. Norman kuvaa oikeastaan myös ilmasodan yleisempää kehityssuuntaa: hävittäjistä tehdään mahdollisimman helppoja lentää, jotta pilotit pystyvät paremmin keskittymään itse asiaan.

Alan Norman esittelee lämpökamerajärjestelmää, jonka avulla lentäjä pysyy selvillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu. KUVA: Mikko Pulliainen

Lentämistä tietokoneen varassa

Kuten moni muukin sotilas- ja siviilikone, F-35 on täysin tietokoneohjattu: ohjaussauvasta ei kulje ohjainpinnoille yhtään vaijeria, työntötankoa tai sensellaista, vaan kaikki ohjainkäskyt välitetään sähköisesti.

– Tietokone muuttaa lento-ominaisuuksia tilanteen mukaan. Esimerkiksi pienillä lentonopeuksilla kone tuntuu hieman raskaammalta, joten se tuntuu luontaiselta [perinteisiin koneisiin tottuneille] lentäjille, Norman selittää.

Kuten Suomen toinenkin amerikkalainen hävittäjäkandidaatti F/A-18 Super Hornet, myös F-35 pystyy lentämään 50 asteen kohtauskulmalla eli käytännössä nokka rajusti pystyssä.

– Siinä asennossa koneen siivet eivät oikeastaan enää kehitä tarpeeksi nostovoimaa, joten perinteinen lentokone lähtisi käsistä.

Koneessa ei ole koko rungon kiertävää laajaa hydraulijärjestelmää, vaan ohjainpintoja liikuttavat itsenäiset hydrauliikkayksiköt, jotka saavat käskynsä sähköisesti.
F-35:n ulkomuoto on suunniteltu niin, että se näkyisi tutkassa ja muissa sensoreissa mahdollisimman vähän.

 
56. hävittäjälentolaivueen missio on vaatimattomasti "Koulutamme maailman parhaat F-35 sekä F-16 -lentäjät". Ensimmäinen F-35 saapui Luken tukikohtaan vuonna 2014. KUVA: None

Niinpä esimerkiksi moottorin suihkuputki on ikäänkuin piilossa koneen pyrstön sisällä, että sieltä purkautuva kaasu ei olisi kovin helpolla havaittavissa lämpökameroiden avulla.

Vastaavasti tietokoneiden kehittämä lämpö johdetaan polttoainejärjestelmään ja puretaan moottorin kautta sen sijaan, että koko koko kone säteilisi lämpöenergiaa.
Kone pystyy kuljettamaan rajoitetun asekuorman rungon sisällä, mikä pienentää sekin tutkaprofiilia.

Tällä hetkellä sisäiseen kuormaan kuuluvat ilmasta ilmaan -taisteluun tarkoitetut AMRAAM-ohjukset, sekä laser- ja GPS-ohjautuvat (JDAM) pommit.

Rungon sisällä ovat elektroniset häirintälaitteet ja tutka sekä erilaiset muut sensorit. Rungossa on esimerkiksi kuusi ikkunaa lämpökameroille, joiden avulla lentäjä saa 360 asteen kuvan ympäristön lentokoneista, ohjuksista ja muista kohteista.

Tilannekuvaa välitetään muille lähialueen F-35 -koneille salatun datalinkin kautta, ja muuhun tiedonvälitykseen koneessa on Naton käyttämä Link-16 -järjestelmä.

Muodollisesti F-35 olisi Suomelle mitä sopivin hävittäjävalinta. Sitä on tarkoitus valmistaa suuri määrä, joten yksikkökustannusten voisi olettaa pysyvän kurissa. Tuotantolinja on tarkoitus pitää käynnissä 2030-luvun lopulle asti, eli huolto- ja kehitystoimintakin pyörinee kunnolla 2050-luvulle asti, etenkin kun lähialueella sekä Norja että Tanska ovat päätyneet samaan konetyyppiin.

Talven kestosta ei kokemusta

Toisaalta on hyvä, että hankintapäätöstä ei tehdä ennen vuotta 2021. Norjalaiset myöntävät, että vielä ei tiedetä kuinka F-35 selviää pohjoismaisessa talvessa, Yhdysvalloissa tehty pakkastestaus kun ei vastaa vuonomaan ilmastoa.

Joka tapauksessa norjalaisten koneita joudutaan muokkaamaan ainakin sen verran, että niihin lisätään jarruvarjot.

Moottoriöljyt ovat vaarassa jähmettyä pakkasella, jolloin koneen moottorin käynnistäminen voi olla hankalaa. Ongelma korjataan tekemällä öljyputkista halkaisijaltaan suurempia.

Ensimmäiset Norjan tilaamista 52 F-35 -koneesta saapuvat kotimaahansa kuluvan vuoden marraskuussa, ja ne korvaavat maan vanhentuvan F-16 -kaluston todennäköisesti vuoteen 2023 mennessä.

Kenraali Bogdan tosin jo myönsi, että moottoriöljyt ovat vaarassa jähmettyä pakkasella, jolloin koneen moottorin käynnistäminen voi olla hankalaa. Ongelma korjataan tekemällä öljyputkista halkaisijaltaan suurempia.

Huoltoupseeri, majuri Bjørn Tommy Eigeland saapui Arizonaan vuonna 2015 valmistelemaan Norjan ilmavoimien kalustomuutosta. Yhteensä Norja on tilannut 52 F-35 -konetta. KUVA: Mikko Pulliainen

Samoin lopullista ohjelmistoversiota ei ole koneisiin vielä ladattu, vaan norjalaiset lentävät ikäänkuin F-35:n betaversiolla.

- Ohjelmistotuki tehdään pääasiassa Yhdysvaltain puolella, mutta norjalaisia on siinä mukana, kertoo Luken lentotukikohdan norjalaisten huoltoupseeri, majuri Bjørn Tommy Eigeland.

- Jos ohjelmisto pettää, se yleensä ladataan koneeseen uudelleen. Lisäksi koneiden elinkaarella on aikataulutettuja ohjelmistopäivityksiä, ja niiden välissä eräänlaisia service pack -tyyppisiä päivityksiä.

Norjalaiset eivät myöskään tiedä, miten F-35 toimii ulkoisen aselastin kanssa, sillä tämä ominaisuus on Yhdysvalloissakin vasta koelentojen asteella. Uutta ovat myös koneen pinnoitukseen käytettävät materiaalit, joiden on tarkoitus minimoida rungosta heijastuvaa tutkakaikua.

- Toki se lisää tekemiseen yhden uuden asian, mutta luulisin että tämä Arizonan auringonpaahde sekä helle ovat materiaaleille vaikeampia, Eigeland pohtii.

Rantakelit ovat haitaksi myös norjalaisten F-35 -pilottien koulutuksessa.

- Pitää lentää paljon simulaattorilla, jotta lentäjät tottuisivat Norjan kehnoon säähän. Täällä kun säätä ei oikeastaan ole, majuri Hanche virnistää.

- Mittarilähestymisiä [kehnon näkyvyyden vuoksi] ei Luken tukikohdassa juuri tehdä. Itse olen lentänyt niitä täällä ehkä kaksi.

Lännen Media osallistui matkalle, jossa suomalaiset toimittajat tutustuivat molempien Suomelle ehdolla olevien yhdysvaltalaisten hävittäjien valmistukseen sekä tapasivat lentäjiä, jotka niillä lentävät.

Aiemmassa jutussa kerrottiin F-18 Super Hornetista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Köyhällä ei ole varaa halpaan. Siinä ehkä seuraaja horneteille. Onhan se tietty mukava kun panostetaan maanpuolustukseen, verovarat hyvään tarkoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-35 on aivan armoton kalkkuna. Jos halutaan maailman paras hävittäjä, niin sitten Rafale. Jos säästetään, niin Gripen on ihan kelvollinen. Eurofighter soveltuu meille huonosti, ja Jenkkien tarjokkaat ovat ihan kuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku Ladan kaltainen Suomen uuden koneen pitää olla. Sellainen, joka toimii vaikka Siperian huippupakkasissa ja lämmitys pelaa. Mitä muuta suomalainen lentäjä tarvitsee? Muuten, tuollainen älykypärä päässä olisi kiva ajella Oulun motarilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa on virheellistä tietoa kustannuksista. Koneen tuotekehitys maksaa/on maksanut 55 mrd$. 3000:n koneen valmistus tulee maksamaan sen 400 mrd, siis keskimäärin reilut 100 miljoonaa per kone. Eniten valmistettava ja yksinkertaisin A-versio on edullisin, alle 100 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus alkaa: ""että hän pitelee käsissään 400 000 dollarin arvosta norjalaisten veronmaksajien rahaa""". Lainaus loppuu. Toivottavasti tuossa ei koskaan lue; suomalaisten veronmaksajien rahaa! Parempiakin kohteita toki löytyy kuin tämä raivoisasti lobattu suurvallan tarpeisiin tehty kone. On se kumma kun joidenkin mielestä se on kuin tehty pienelle Suomelle? Olisiko ruattalainen peremmin tehty pienen maan tarpeisiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep se on siis kone ja Suomeen noita ei tule ensimmäistäkään. Nyt saa luvan loppua tuo monikansallisen aseteollisuuden ylläpito. Jos jollakin rahaa on, niin mikäs siinä, mutta verorahoilla noita lentäviä peltipurkkeja ei osteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ostettaisiin Super Hornetteja alkuun.
Myöhemmin F35 hävittäjiä kun hinta on tullut alas ja laatu parantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mustallamerellä Venäjän kehittämä uusi laitteisto osoitti kykenevänsä tekemään NATO,n sotalaivojen elektroniset järjestelmät toimintakyvyttömiksi. Noitten tapahtumien vuoksi USA-navy kutsuu mm. lentotukialuksensa kotiin telakoille järjestelmämuutoksia varten. Aluksiin asennetaan tiettävästi valokuitu tiedonsiirtojärjestelmät, joita ei voi häiritä tai tuhota ainakaan helposti EMP (elektromagnetic pulse) laitteilla tai aseilla. Hävittäjissä on kuitenkin paljon muuta elektroniikkaa mihin EMP puraisee.
Kypärän hinta kertoo kuinka totaalisen järjetöntä aseitten ja asejärjestemien kehittäminen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kenen joukoissa olette olen puolueeton sen takia kun kummallakin puolella on sukulaisia ja vieraissa valloissa on sukulaisia ja tuttuja ja verisiteet on vahvat avioliittokin on tuonut omat tutut vaikka se eroon on johtanut ja vaikea on asettua kenenkään puolelle kun meistä kukaan ei ole virheetön sen tiedän varmasti ja toiset ei älyä centin vertaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maksoi vain noin 5 mirjardia euroa, joka räävittiin kasaan monikansallisin voimin. Ja tuollaiseen räppänään pistetään surutta 400 miljardia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei ole ahneudella rajaa. On kypärälle keksitty rikollisen kallis hinta. Pysytään erossa tälläisestä leikistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tässä on 400 000 dollaria maksava lentäjän kypärä - Suomelle tarjolla oleva F-35 on erittäin kallis ja monimutkainen hävittäjä"

Niin, kyllä tappamiseen rahaa löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
16
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Oulun-junassa tapahtunutta mystistä pamausta tutkitaan – Otkes selvittää, törmäsikö juna johonkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image