Ulkomaat

Tanskan prinssi Henrikille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia - oli itse toivonut pientä seremoniaa ja tuhkausta

Ulkomaat 14.2.2018 5:52 | Päivitetty 14.2.2018 14:10
STT

Tanskan prinssi Henrikille ei järjestetä valtiollisia hautajaisia, kuningashuone kertoo. Prinssi Henrik oli itse toivonut pientä seremoniaa.

Kuningashuoneen mukaan prinssi tuhkataan ja tuhkat levitetään hänen toiveidensa mukaisesti mereen sekä Fredensborgin linnan puutarhaan.

Tanskan kuningattaren Margareetan puoliso prinssi Henrik kuoli vähän ennen puoltayötä Fredensborgin linnassa, jonne hänet siirrettiin eilen sairaalasta. Vakavasti sairas prinssi halusi viettää kotona elämänsä viimeiset ajat. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Prinssillä oli hyvänlaatuinen kasvain keuhkoissa, ja alkuvuodesta hänellä todettiin myös keuhkoinfektio. Hovi kertoi viime syksynä hänen sairastavan dementiaa.

Isänsä tilan huononemisen takia kruununprinssi Frederik palasi takaisin kotiin Etelä-Koreasta, jossa hän oli vierailemassa olympialaisissa. Palatsin antaman lausunnon mukaan puoliso ja parin kaksi poikaa olivat prinssi Henrikin vierellä tämän viimeisinä hetkinä.

Vuoden 2015 lopulla uudenvuodenpuheessaan kuningatar ilmoitti, että prinssi Henrik jää eläkkeelle ja vähentää näin selvästi julkisia esiintymisiään. Tästä lähtien hän on ollut pääosin poissa julkisuudesta.

"Kolmonen en halua olla"

Ranskalaissyntyisen prinssi Henrikin koko nimi oli Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. Ranskalaiskreivi Henrik ja kruununprinsessa Margareeta avioituivat vuonna 1967. Heillä on kaksi poikaa, kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim.

Henrikiä on kuvattu luonteeltaan särmikkääksi, eikä hän välttynyt Tanskassa arvostelulta. Monet tulkitsivat Ranskassa omalla viinitilalla vietetyn ajan, puheesta kuultaneen ranskalaisen korostuksen ja elämäntyylin niin, ettei hän halunnut olla oikeasti tanskalainen.

Prinssi Henrik oli selkeästi tyytymätön titteliinsä ja rooliinsa, ja hän otti asian toistuvasti esille. Ritzaun haastattelussa hopeahääpäivänä vuonna 1992 hän toi ilmi pettymyksensä siitä, ettei hänestä tullut kuningasta silloin kun puolisosta tuli kuningatar.

Kymmenen vuotta myöhemmin haastattelussa hän sanoi tehneensä parhaansa Tanskan eteen ja saaneensa tarpeeksi arvostelusta. Kun kuningatar Margareeta oli sairaana, kuningattaren tilalle uudenvuodenjuhlassa nousi kruununprinssi Frederik, ei hän itse.

- Olen hyväksynyt sen, että olen koko elämäni kakkonen. En valita, mutta tässä menee raja. Kolmonen en halua olla, hän puuskahti BT-lehdelle.

Henrik sai loppuajat käyttää virallista titteliä prinssi, koska prinssipuolison titteliin hän oli tyytymätön.

Viime vuonna Tanskan hovi ilmoitti, että kuningatarta ja prinssi Henrikiä ei haudata vierekkäin, vaikka perinteisesti hallitsijaparit on Tanskassa haudattu samaan paikkaan. Prinssi Henrik ei hovin mukaan halua tulla haudatuksi Roskilden tuomiokirkkoon. BT-lehti kertoi tuolloin, että syynä on prinssin tyytymättömyys siihen, ettei hän ole tasavertainen kuningattaren kanssa.

Tuki suositulle Margareetalle tärkeä

Tanskalaisen historioitsijan ja hoviasiantuntijan Lars Hovbakke Sörensenin mukaan prinssi Henrik muistetaan erityisesti hänen antamastaan tuesta kuningattarelle.

- Se auttoi häntä (Margareetaa) hoitamaan työnsä ammattimaisesti ja hyvin niin, että hänestä tuli yksi nyky-Euroopan suosituimpia monarkkeja, hän arvioi uutistoimisto Ritzaulle.

Tanskan pääministeri Lars Lökke Rasmussen on kertonut ottaneensa vastaan tiedon prinssin kuolemasta erittäin surullisena. Surunvalittelunsa on esittänyt myös Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa.

MAINOS

Kommentoi

Ns. kuninkaalliset tyhjä rahareikä : joutaisivat aktiivityönhakutoimenpiteiden piiriin kuten normikansalaisetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
48
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image