Ulkomaat

Tämä tiedetään nyt Uumajan len­to­tur­mas­ta: Kone pyöri rajusti, kun se syöksyi maahan – Toinen siipi näytti olevan "pois päältä"

"Näimme, miten kone oli tullut alas vain 40–50 metrin päähän talosta. Putoamispaikalla on hyvin tiheää metsää, jossa on paljon puita", silminnäkijä sanoi KUVA: SAMUEL PETTERSSON
Ulkomaat 15.7.2019 9:33
Tanja Nuotio

Aftonbladetin mukaan kaikki yhdeksän kuollutta ruotsalaista olivat kotoisin Norrbottenista ja Västerbottenista. Ruotsin onnettomuustutkintakeskus on aloittanut työn tuhoisan onnettomuuden selvittämiseksi. Lännen Median toimittaja on matkustanut Uumajaan ja raportoi paikan päältä maanantaina.

Aftonbladet-lehti näyttää videon, jossa Uumajan turmakone pyörii lujasti samalla, kun se syöksyy kohti maata. Toinen siipi näyttää olevan "pois päältä".

– Näen, kuinka 30 sekuntia tämän jälkeen osia putoaa taivaalta, todistaja sanoo Aftonbladetin uutisessa maanantaiaamuna.

Onnettomuuspaikan lähellä asuva henkilö kertoo, kuinka hän kuuli pamauksen, kun oli puutarhassa. Hän kertoo, kuinka hän sitten ajoi puolisonsa kanssa veden yli törmäyspaikalle.

– Näimme, miten kone oli tullut alas vain 40–50 metrin päähän talosta. Putoamispaikalla on hyvin tiheää metsää, jossa on paljon puita, hän sanoo Aftonbladetille.

Pelastushenkilöstö oli nopeasti paikalla. Pelastajat havaitsivat heti, ettei kukaan aluksella ollut selviytynyt onnettomuudesta.

Koneessa oli lentäjä ja kahdeksan laskuvarjohyppääjää. Kaikki asuivat Norrbottenissa ja Västerbottenissa, ja kaikki olivat ruotsalaisia. Yhdellä on kaksoiskansalaisuus.

Mustaa laatikkoa ei ollut

Expressenin mukaan koneessa ei ollut mustaa laatikkoa, joten tutkijat tutkivat nyt kaikkia puhelimia ja Ipadeja, jotka olivat koneessa mukana, jotta vastauksia onnettomuuteen saataisiin.

SVT puolestaan kertoo maanantaiaamuna, että vielä ei voida vastata, mitä tapahtui.

– Voimme todeta, että siivet olivat jäljellä ja moottori, sanoi TT:lle Peter Swaffer, joka on Ruotsin onnettomuustutkintakeskuksen osaston johtaja.

– Lento-onnettomuuksien syitä voi olla useita, kuten tekniset ongelmat tai se, miten matkustajat istuivat. Toimitamme hylkyjä tutkimuslaitoksillemme ja etenemme askel askeleelta.

Kone putosi sunnuntaina iltapäivällä

Yhdeksää ihmistä kuljettanut lentokone putosi sunnuntaina iltapäivällä Uumajan ulkopuolella Ruotsissa. Kyseessä oli pienkone, joka kuljetti laskuvarjohyppääjiä.

Ruotsin median tietojen mukaan pienkone oli noussut Uumajan lentokentältä kello 13.33. Viranomaiset saivat hälytyksen onnettomuuspaikalle hieman kello 14 jälkeen paikallista aikaa sunnuntaina.

Kone putosi Storsandskärin saarelle Uumajanjoessa, joka on Pohjois-Ruotsin suuria jokia.

Storsandskärin saari on noin kaksi kilometriä pitkä, ja se sijaitsee Uumajan lentokentän lähellä, etelään Uumajan keskustasta.

– Jotain vaikuttaisi tapahtuneen heti lähdön jälkeen, sanoi Conny Qvarfordt pelastuslaitoksesta SVT:n mukaan.

– Näin, kuinka kone kieppui kovassa vauhdissa ja vajosi pystysuorana alas. Minusta näytti siltä kuin koneelta olisi puuttunut siipi. Näin vähän myöhemmin osia putoavan taivaalta, kertoi turman nähnyt Henrik Sahlin SVT:lle.

MAINOS

Kommentoi

Videoklipin perusteella sanoisin laskuvarjon auenneen koneen ovella, ja näyttää niin kuin pyrstö oli irronnut. Eikä tuo kone pyörinyt villisti , niin kuin juttu kertoo. Yhden kierroksen verran ennen kuin meni metsään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kone tippui väitetysti neljästä kilometristä, joten ehti siinä pyöriä useammastikin.

Juurisyystä en mitään sano, mutta kone ei ehjältä näytä (siipi, pyrstö, keula tai mitä lie irti, paha sanoa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suttuisesta videosta näyttäisi, että kone putoaisi poikittain, yksi siipi kohti taivasta ja toinen puuttuisi kokonaan. Se voi tietenkin olla optinen harha heijastuksista harmaata taustaa vasten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just siltä se minustakin näyttää. Jutussa kyllä väitetään, että siivet on tallella. Outoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pojan ottamassa videossa on molemmat siivet paikallaan eikä kone putoa kyljellään vaan nokka edellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Youtube zoomauksen perusteella väittäisin että toinen siipi ja perä olivat molemmat irronneet. Kone näytti tulevan kylki edellä alas, toisen siiven toimiessa "peräsimenä".

Nuo seikat kyllä selkeytyy kun tutkijat julkistaa esitulokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Oikeusasiamies: Poliisin virkamerkit loukkaavat kielten yhdenvertaisuutta – polis lukee pienemmällä kuin poliisi
12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

YLIMIELINEN P ORPO

Päinvastoin koko keskustelussa Orpo vakuutti paremmalla asiantuntemuksellaan. Lue lisää...
Järjen käyttö ennenk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image