Ulkomaat

"Tämä on val­lan­ku­mous!" Katalaanit vertaavat Espanjan pääministeriä diktaattoriin

Ihmiset itsenäisyyttä kannattavien lippujen ja lauseiden kanssa Pampalonan kaupungintalon edustalla. Kataloniassa äänestetään sunnuntaina itsenäisyydestä. KUVA: JDIGES / EPA
Ulkomaat 30.9.2017 15:05
Maija Salmi

– Tämä on vallankumous! Olemme kärsineet pääministeri Mariano Rajoyn ja Espanjan diktatuurista jo liian kauan, julistavat 70-vuotiaat Maria Teresa, Lidia, Pepita ja Carmen.

Syntyperäiset katalaanieläkeläiset haluavat esiintyä ilman sukunimeä ”turvallisuussyistä”. He ovat tulleet perjantai-iltana Barcelonassa järjestettyyn itsenäisyysäänestystä puoltavaa tilaisuuteen tuhansien muiden katalaanien tapaan.

Lähes kaikilla on mukanaan Katalonian lippu tai lakana, johon on kirjoitettu ”Sí” eli ”Kyllä”.

Tilaisuudessa soittaa katalonialaisia yhtyeitä, jotka kannustavat yleisöä huutamaan itsenäisyyttä puoltavia huutoja. Ilmassa on suurta tunnetta ja hurmosta. Moni pyyhkii kyyneleitään, kun ilmoille kajahtaa Francon diktatuurin aikana sävelletty L´Estaca, jolla vaadittiin vapautumista diktatuurin ikeestä.

Myöhemmin puhujana kuullaan Katalonian aluejohtajaa Carles Puidgemontia, joka julistaa Katalonian aloittavan pian taipaleensa itsenäisenä valtiona.

Suurin osa tilaisuuteen tulleista perustelee itsenäisyyttä vain yhdellä syyllä: halulla irtautua Espanjan valtiosta, jota johtaa katalaanien vihaama pääministeri Mariano Rajoy.

Tilaisuuteen tulleet Maria Teresa, Lidia, Pepita ja Carmen vertaavat Rajoyta Espanjaa lähes 40 vuotta hallinneeseen diktaattori Francisco Francoon. Francon aikana katalaaneja vainottiin eikä katalaanin puhuminen ollut sallittua.

– Rajoy ei ole arvostanut koskaan mitään muuta kuin Kataloniasta muualle Espanjaan virtaavaa rahaa. Meidän rahamme ovat kadonneet korruptoituneiden fasistien taskuihin ja samalla meitä on vainottu, naiset sanovat kiivaasti.

Espanjan keskushallinto on ollut haluton lisäämään Katalonian itsemääräämisoikeutta ja tekemään Katalonian vaatimaa verouudistusta.

Suunnitelmissa itsenäisyysjulistus

Viimeksi vuonna 2014 Kataloniassa järjestettiin itsenäisyydestä suuntaa antava kansanäänestys, jonka itsenäisyyttä kannattavat voittivat.

Tosin äänestysprosentti jäi pieneksi, sillä itsenäisyyden vastustajat eivät vaivautuneet uurnille. Vuoden 2014 jälkeen itsenäisyysmielisten joukko on kuitenkin kasvanut.

Nyt Katalonia suunnittelee julistautuvansa itsenäiseksi yksipuolisesti, mikäli itsenäisyyttä kannattavien puoli voittaa.

Itsenäisyyttä vastustavaa katalaania tuntuu olevan mahdotonta edes löytää. Heitä on tilastojen mukaan hieman alle puolet alueen asukkaista. Tällä hetkellä itsenäisyyttä kannattavien ääni on kuitenkin voimakkaampi.

– Isäni on itsenäisyyttä vastaan. Hän muutti Kataloniaan nuorena La Castillan maakunnasta, kertoo Ravalin kaupunginosan terassilla istuva Carlos.

Carlosin mukaan hänen isänsä suunnittelee ostavansa talon rajan takaa Andorrasta, mikäli Kataloniasta tulee itsenäinen.

– Hän ajattelee, että joutuisi muualta tulleena syrjityksi itsenäisessä Kataloniassa.

Carlos kannattaa itsenäisyyttä, vaikkei osaa sanoa, mitä se käytännössä tarkoittaisi.

Itsenäisyyden vastustajat ovat kritisoineet Katalonian aluehallintoa siitä, ettei sillä ole kunnollista suunnitelmaa siitä, miten itsenäinen Katalonian valtio toimisi. Epäselvää on esimerkiksi se, voisiko Katalonia olla osa EU:ta ja euroaluetta.

Carlos ei näe vielä hämärän peitossa olevaa tulevaisuutta ongelmana.

– Kyseessä on vallankumous. Siihen kuuluu tietty epävarmuus, mutta uskon vahvaan itsenäiseen Kataloniaan, hän päättää.

Äänestyslippuja jaettiin avoimesti

– Toistaiseksi poliisi ei ole häirinnyt meitä, kertoo Barcelonan yliopiston edustalla perustetussa toimipisteessä äänestyslipukkeita jakava 19-vuotias Hector Guevara.

Espanjan keskushallinto on kieltänyt itsenäisyysäänestyksen järjestämisen perustuslain vastaisena ja määrännyt takavarikoitavaksi äänestyslippuja ja muuta siihen liittyvää materiaalia. Barcelonan yliopiston edustalla poliiseja ei kuitenkaan näy.

Yliopiston seinämään on liimattu sunnuntaina järjestettävää itsenäisyysäänestystä mainostavia julisteita.

Yhdessä julisteessa on kieltä näyttävä Espanja pääministeri Mariano Rajoy. Pääministerin kasvojen päälle on liimattu valkoinen lappu, jossa lukee ”votarem” eli katalaaniksi ”äänestämme”.

Äänestyslippuja hakevia ihmisiä saapuu tasaisena virtana Guevaran ja muiden opiskelijoiden pitämälle toimipisteelle. Kaikki paikalle tulijat kertovat äänestävänsä itsenäisyyden puolesta.

Äänestyspaikkoina toimivat esimerkiksi koulut, jotka Espanjan keskushallinto yritti määrätä suljettaviksi estääkseen äänestyksen. 

Suurin osa alueen kouluista päätti kuitenkin järjestää oppilaille ohjelmaa koko viikonlopun ajaksi estääkseen poliisien toimet.

Vanhempia on kannustettu tuomaan myös lapsia mielenosoituksiin. Muualla Espanjassa on kritisoitu katalaaneja alaikäisten käyttämisestä poliittisina pelinappuloina.

Tällä hetkellä kaikki keinot ovat katalaanien mielestä kuitenkin sallittuja, jotta äänestys pystytään järjestämään.

Kataloniassa odotetaan sunnuntaina äänestävän alueen lähes 5,3 miljoonaa äänioikeutettua. Alueella on yli 2300 äänestyspaikkaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Asun Itse Espanjassa ja on surullista katsella tuota Katalonian tilannetta. Toisin kuin itsenäisyyttä ajavat tässä ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Alueen väestöstä pienempi osa kannattaa itsenäisyyttä, mutta käyttäytyy provosoivasti. Katalonialla ei ole minkäänlaisia perusteita julistautua itsenäiseksi. Katalonia ei ole koskaan ollut itsenäinen maa. Kysymyksessä on sama asia, jos joku Suomen lääneistä ilmoittaisi hakevansa itsenäisyyttä. Katalonian aluehallinnon demagokit ovat kääntäneet ihmisiä Espanjan hallintoa vastaan. Itsenäisyysäänestys on Espanjan perustuslain artikla 155 vastainen ja laiton provokaatio.
Nämä demagokit ovat Puigemontin johdolla hajoittamassa kokonaisia perheitä ja sukulaiset ovat kääntyneet toisiaan vastaan. Jos olisi kysymys demokratiasta, niin silloinhan koko Espanjassa pitäisi järjestää kansanäänestys Katalonian tilanteesta.
Nyt nämä kansankiihottajat väittävät muuta Espanjaa fasistiseksi ja kertovat osoittavansa mieltänsä rauhanomaisesti. Näin ei kuitenkaan ole. Barcelonassa on tuhottu poliisiautoja mielenosoittajien toimesta ja nämä itsenäisyyden tavoittelijat käyttävät alaikäisiä lapsiaan kilpinä poliiseja vastaan. Onko tuossa enää mitään mieltä, sitä kannattaa miettiä.
Vaikka Katalonia on näennäisesti varakas maakunta, niin se on kuitenkin elänyt yli varojensa oman keskushallintonsa toimesta. Nyt tämä yritetään kääntää Espanjan valtion syyksi. Toivottavasti nämä kansankiihottajat joutuvat oikeuteen vastaamaan teoistansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa pitäisi myös nykykusetusmenolla läänien haluta itsenäisyyttä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaan niin on, että tuommoisella kannatusmäärällä ja itsemääräämis oikeudella, tuo alue pitäisi olla 100% itsenäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Katalaaneille. Toivon sydämmestäni että saatte äänestää tästä tärkeästä asiasta päättää itse omista asioistaan. Suomi on mennyt aivan toiseen suuntaan. On menetetty itsenäisyys ja on menetetty myös sanavapaus. Todenäköisesti myös tämä kirjoitus poistetaan koska sananvapautta ei enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image