Ulkomaat

Talibanin pant­ti­van­keu­des­ta vapautunut uskoo olleen useita va­pau­tus­yri­tyk­siä – "Välillä minusta tuntui kuin kuolema olisi ihan lähellä"

Australialainen opettaja Timothy Weeks oli yli kolme vuotta äärijärjestö Talibanin panttivankina Afganistanissa ja vapautui marraskuussa. KUVA: JEREMY PIPER
Ulkomaat 1.12.2019 18:56
Lea Peuhkuri, Reuters

Äärijärjestö Talibanin panttivankeudesta vapautunut Timothy Weeks kertoo, että toivo auttoi häntä selviytymään.

Taliban vapautti australialaisen opettajan Weeksin ja amerikkalaisen Kevin Kingin yli kolmen vuoden panttivankeuden jälkeen. Vastineeksi Taliban sai kolme komentajaansa.

Taliban kaappasi miehet Afganistanin amerikkalaisen yliopiston ulkopuolella Kabulissa elokuussa 2016.

Weeks, 50, palasi Australiaan torstaina. Hän puhui kokemuksistaan ensimmäistä kertaa julkisesti sunnuntaina. Tunteensa näyttänyt mies sanoi, että "pitkä ja vaikea koettelemus" vaikutti häneen syvästi.

– Välillä minusta tuntui kuin kuolema olisi ihan lähellä, enkä enää koskaan palaisi ja näkisi rakkaitani, Weeks sanoi Sydneyssä Reutersin mukaan.

– Mutta Jumalan tahdosta olen täällä. Olen elossa ja turvassa. Ja olen vapaa. Maailmassa ei ole mitään muuta, mitä tarvitsen.

Weeks sanoi, että hän ei koskaan luopunut toivosta.

– Jos luopuu toivosta, jäljellä ei ole juuri mitään.

Kidnappaus on ollut Afganistanissa suuri ongelma jo useita vuosia. Useimmin kaapatuksi joutuvat afganistanilaiset, ja asialla ovat lunnaita haluavat rikollisjärjestöt.

Ulkomaiden kansalaisia on kaapattu poliittisten tarkoitusperien vuoksi.

Timothy Weeks uskoo, että hänet ja toinen panttivanki yritettiin vapauttaa kuudesti.

– Meidät herätettiin kahdelta yöllä ja vietiin maanalaisiin tunneleihin. Vartijamme kertoivat, että kyseessä oli Daesh. Uskon, että silloin Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukot olivat tulossa hakemaan meitä.

Weeks kertoo, että heitä kohdeltiin "niin hyvin kuin voi olettaa". Heitä kuljetettiin paikasta toiseen ja joskus pidettiin pimeissä selleissä.

– Jotkut heistä (vartijat) olivat niin myötätuntoisia ja niin ihania ihmisiä. Ja sitten mietin, kuinka he päätyivät sellaisiksi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image