Ulkomaat

Taiwanin presidentin uu­del­leen­va­lin­ta johtaa siihen, että Kiina jatkaa painostustaan

Presidentti Tsai Ing-Wenin kannattajat juhlivat vaalivoittoa Taipein kaduilla viikonloppuna. KUVA: HOW HWEE YOUNG
Ulkomaat 12.1.2020 20:40
Daniel Wallenius

Taiwanin vaalitulos osoittaa, että Kiina nousi vaalien tärkeimmäksi teemaksi. Presidentti Tsai Ing-wenin uudelleenvalinta tarkoittaa sitä, että jääkausi saaren Kiina-suhteissa jatkuu.

Taiwanin viikonloppuisissa presidentinvaaleissa kyse ei ollut siitä, valitaanko maata johtamaan liberaali vai konservatiivi. Vaaleissa käytännössä määriteltiin Taiwanin suhde Kiinaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Kiinan nousua vaalien ykkösteemaksi tukee useampikin seikka. Istuvan presidentin Tsai Ing-Wenin suosio matoi vielä keväällä pohjamudissa. Konservatiivisen ja Kiina-mielisen Kuomintangin Han Kuo-yu johti lähes kaikkia gallupeita.

Sitten alkoivat Hongkongin mielenosoitukset, ja Tsai painotti, että Hongkongissa käytössä oleva yhden maan ja kahden järjestelmän malli ei tule Taiwaniin. Se nosti hänet ennakkosuosikiksi.

Äänestysaktiivisuus nousi 8,6 prosenttia edellisistä vaaleista. Sen lisäksi yli 5 000 ulkomailla asuvaa Taiwanilaista lensi kotimaahansa äänestämään. Se on noin kaksi kertaa enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Tämän lisäksi Tsain DPP-puolue sai enemmistön maan parlamenttiin, vaikka hävisikin paikkoja. Ennakkoon tätä ei pidetty läheskään kirkossa kuulutettuna, sillä esimerkiksi puolueen talouslinjaukset ovat olleet epäsuosittuja.

Monimutkainen suhde

Taiwanin ja Kiinan suhde on hyvin monimutkainen. Ne ovat eläneet käytännössä erillisinä valtioina 1940-luvulta saakka.

Manner-Kiina on koko tämän ajan katsonut Taiwanin olevan yksi maakunnistaan, Taiwanissa asia puolestaan nähtiin niin, että saarelle paennut Kiinan tasavallan hallitus hallitsee Taiwanin lisäksi myös Manner-Kiinaa.

Siinä, missä Kiinan kanta näyttää olevan kiveen hakattu, vuodet ovat muuttaneet Taiwania. Kun se siirtyi 1980-luvun lopulla kohti demokratiaa, myös yhden Kiinan politiikasta poikkeavat näkemykset saivat jalansijaa. Vuosi vuodelta yhä suurempi osuus saaren asukkaista on elänyt vain aikana, jolloin Kiina ja Taiwan ovat olleet eri hallinnon alla.

Taiwanissa kiinalaisen identiteetin rinnalle on syntynyt oma, taiwanilainen identiteetti. Siihen kuuluvat olennaisena osana demokratia ja ihmisoikeudet, joista Kiinassa vain haaveillaan. Siitä taiwanilaiset ovat ylpeitä, eivätkä he halua luopua siitä.

Vapauden kaipuu voitti seurausten pelon

Vierailin Taiwanissa lokakuussa 2019, ja jututin useita paikallisia. Useaan kertaan sotilaallisella voimankäytöllä uhkaillut Kiina pelotti ihmisiä. Siksi taiwanilaiseksi itsensä tunteville äänestäjille oli tarjolla näissä vaaleissa vain huonoja vaihtoehtoja.

KMT:n äänestäminen olisi taannut sen, että Kiina-suhteet lämpenevät ja voimankäytön uhka väistyy. Toisaalta se olisi ajanut Taiwania entistä enemmän Kiinan syliin.

Kiina teki kaikkensa, ettei Tsai tulisi valituksi uudestaan. Työkalupakista löytyi valeuutisia, kiinalaisturistien määrän rajoittamista sekä Taiwanin liittolaisten ostamista Kiinan puolelle.

Tätä politiikkaa Kiina tulee jatkamaan niin kauan, kun Tsai on vallassa, ja se tiedetään Taiwanissa. Näissä vaaleissa vapauden kaipuu voitti kuitenkin seurausten pelon.

MAINOS

Kommentoi

Saanen olla eri mieltä. Kiinan painostus Taiwania kohtaan nimenomaan ei jatku. Painostus oli näissä vaaleissa lähes olematonta verrattuna aikaisempaan. Ja tiedättekö mikä on syy? Syy on sama kuin miksi Kiina ei voi yhtään mitään HongKongin aina vain kasvaville mellakoille. Arvasit oikein, se on jälleen se Trump eikä se ole edes salaisuus. Trump kertoi koko maailman kuullen twitterissään, että Kiinan ei tule puuttua voimakeinoin HongKongin tilanteeseen tai muutoin Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasopimus vaikeutuu. Kiinan kommunistit ovat jo valmiiksi talousromahduksen partaalla ja Trump on rampauttanut kummunistit täysin.

Kiinassa tulee käymään samoin kuin Iranissa eli oma kansa nousee äärivasemmistolaista tyrannihallintoa vastaan. Parhaillaan on Teheranin kadut täyttyneet ihmisistä jotka vaativat hallinnon eroa. Sama kohtalo odottaa kommunisteja Pekingissa ja Kiina ei ahdistele enää yhtään ketään tässä maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään ei yhdistä kansaa tehokkaammin kun voimakas ulkoinen vihollinen. Kiinan painostus ja teot Hong Kongissa kääntyvät sitä itseään vastaan Taiwanissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image