Ulkomaat

Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta

Miespari juhlisti avioliittoaan suudelmalla Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa perjantaina. KUVA: RITCHIE B. TONGO
Ulkomaat 24.5.2019 11:30
Seppo Ylönen, Reuters

Taiwanin saarella elettiin perjantaina historiallisia hetkiä, kun 160 samaa sukupuolta olevaa paria antoi avioliittolupauksen. Missään muussa Aasian kolkassa homoliitot eivät ole olleet sallittuja.

Taiwanin parlamentti hyväksyi viime viikolla lain, joka avasi tien samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Taiwanilla oli käyty vuosien ajan kiivasta keskustelua homoliitoista. Konservatiiviset ryhmät vastustivat ankarasti uudistusta ja väittivät, että se on kansan tahdon vastainen.

Taiwanin hallitseva Demokraattinen edistyspuolue ajoi lainmuutosta. Taiwanin naispresidentti Tsai Ing-wen allekirjoitti lain, vaikka se mutkistaa hänen uudelleenvalintaansa ensi vuonna.

Perjantaina tunnelma oli korkealla Taiwanin homoyhteisössä, kun avioituneet parit askelsivat sateenkaaren väriselle matolle Taipein keskustan puistossa.

– Toivon että Taiwanin demokratialla ja ihmisoikeuksilla on aaltovaikutus Aasian muihin maihin, sanoi aktivisti Chi Chia-wei, joka toi samaa sukupuolta olevien avioliiton Taiwanin perustuslakituomioistuimen käsittelyyn vuonna 2017.

Ero Manner-Kiinaan on suuri

Perustuslakituomioistuin linjasi, että esteitä samaa sukupuolta olevien liitoille ei ole. Tämä johti lopulta uuden lain hyväksymiseen.

Manner-Kiinassa, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, ei homoliittoja hyväksytä.

Sama tilanne on Hongkongissa, joka palasi osaksi Kiinaa vuonna 1997 Britannian siirtomaakauden jälkeen. Hongkongissa on kuitenkin yhä oma parlamentti ja oma lainsäädäntö.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen salliminen kertoo, että Taiwan on Itä-Aasian vapaamielisimpiä alueita. Ero Manner-Kiinaan on suurin.

– Kerran ajattelin, että samaa sukupuolta olevien avioliiton salliminen Taiwanilla vaikuttaisi Kiinan hallitukseen, niin että se ottaisi huomioon vetoomuksemme, eräs kiinalainen kirjoitti Weibo-mikroblogisivustossa.

– Mutta sitten huomasin, että Taiwanilta tullut shokki teki hallituksesta entistä pelokkaamman ja se voimisti kurinpalautusta.

MAINOS

Kommentoi

Viesti poistettu

Jos haluaa kyseistä valheellista propaganda mainosta uskoa niin siitä vaan. Ei kuitenkaan kannata osallistua valheiden levittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
10:46
Limingantullin Alko remontoidaan erikoismyymäläksi – valikoima kasvaa 1800 eri tuotteeseen, niistä alkoholittomia on 50
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image