Ulkomaat

Taiwan teki historiaa Aasiassa sallimalla homoliitot – Manner-Kiinassa ei merkkejä sallivammasta linjasta

Miespari juhlisti avioliittoaan suudelmalla Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa perjantaina. KUVA: RITCHIE B. TONGO
Ulkomaat 24.5.2019 11:30
Seppo Ylönen, Reuters

Taiwanin saarella elettiin perjantaina historiallisia hetkiä, kun 160 samaa sukupuolta olevaa paria antoi avioliittolupauksen. Missään muussa Aasian kolkassa homoliitot eivät ole olleet sallittuja.

Taiwanin parlamentti hyväksyi viime viikolla lain, joka avasi tien samaa sukupuolta olevien avioliitoille.

Taiwanilla oli käyty vuosien ajan kiivasta keskustelua homoliitoista. Konservatiiviset ryhmät vastustivat ankarasti uudistusta ja väittivät, että se on kansan tahdon vastainen.

Taiwanin hallitseva Demokraattinen edistyspuolue ajoi lainmuutosta. Taiwanin naispresidentti Tsai Ing-wen allekirjoitti lain, vaikka se mutkistaa hänen uudelleenvalintaansa ensi vuonna.

Perjantaina tunnelma oli korkealla Taiwanin homoyhteisössä, kun avioituneet parit askelsivat sateenkaaren väriselle matolle Taipein keskustan puistossa.

– Toivon että Taiwanin demokratialla ja ihmisoikeuksilla on aaltovaikutus Aasian muihin maihin, sanoi aktivisti Chi Chia-wei, joka toi samaa sukupuolta olevien avioliiton Taiwanin perustuslakituomioistuimen käsittelyyn vuonna 2017.

Ero Manner-Kiinaan on suuri

Perustuslakituomioistuin linjasi, että esteitä samaa sukupuolta olevien liitoille ei ole. Tämä johti lopulta uuden lain hyväksymiseen.

Manner-Kiinassa, joka pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, ei homoliittoja hyväksytä.

Sama tilanne on Hongkongissa, joka palasi osaksi Kiinaa vuonna 1997 Britannian siirtomaakauden jälkeen. Hongkongissa on kuitenkin yhä oma parlamentti ja oma lainsäädäntö.

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen salliminen kertoo, että Taiwan on Itä-Aasian vapaamielisimpiä alueita. Ero Manner-Kiinaan on suurin.

– Kerran ajattelin, että samaa sukupuolta olevien avioliiton salliminen Taiwanilla vaikuttaisi Kiinan hallitukseen, niin että se ottaisi huomioon vetoomuksemme, eräs kiinalainen kirjoitti Weibo-mikroblogisivustossa.

– Mutta sitten huomasin, että Taiwanilta tullut shokki teki hallituksesta entistä pelokkaamman ja se voimisti kurinpalautusta.

MAINOS

Kommentoi

Viesti poistettu

Jos haluaa kyseistä valheellista propaganda mainosta uskoa niin siitä vaan. Ei kuitenkaan kannata osallistua valheiden levittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
18
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
15
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
8
Suviseurat tuo runsaasti liikennettä Oulun alueelle – liikenne saattaa jonoutua, ruuhkaa odotetaan muun muassa keskiviikolle ja torstaille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image