Ulkomaat

Taifuuni Hagibis on jo aiheuttanut tuhoa ja yhden kuolonuhrin – miljoonia ihmisiä kehotetaan jättämään kotinsa

Taifuuni Hagibisin mukanaan tuomat sateet ja tuulet ovat aiheuttaneet tuhoa Tokion itäpuolella. KUVA: JIJI PRESS / EPA
Ulkomaat 12.10.2019 11:31 | Päivitetty 12.10.2019 11:34
STT

Voimakas taifuuni Hagibis lähestyy Japania. Taifuunin keskus ei ole vielä saavuttanut rannikkoa, mutta kovat tuulet ja kaatosade ovat aiheuttaneet jo yhden kuolonuhrin ja sähkökatkoksia. Uutistoimisto AFP:n mukaan yli kolmea miljoonaa ihmistä kehotetaan jättämään kotinsa ja yli 13  500 ihmistä on siirtynyt tilapäisiin suojiin.

Taifuunin odotetaan rantautuvan Japanin pääsaaren Honshun itärannikolle lauantaina alkuillasta. Hagibis on ensimmäinen Honshulle iskevä erittäin voimakkaaksi luokiteltu taifuuni vuonna 1991 aloitetun luokittelun aikana.

Voimakkuutensa lisäksi taifuuni on myös poikkeuksellisen suuri, ja sen odotetaan tuovan mukanaan erittäin voimakkaita tuulia suureen osaan Honshua. Laajoille alueille on annettu varoituksia niin voimakkaista tuulista ja voimakkaasta aallokosta kuin maanvyörymistä ja tulvistakin. Etenkin tulvien pelätään aiheuttavan suuria tuhoja.

Taifuuni vaati ensimmäisen kuolonuhrinsa Chiban alueella Tokion itäpuolella, kun myrskytuulet kaatoivat pienen kuorma-auton. Autoa kuljettanut 49-vuotias mies kuoli. Chibassa tuulet myös vaurioittivat useampia taloja ja tuhosivat yhden kodin. Viisi ihmistä joutui sairaalaan lievien vammojen takia. Yli 10  000 taloutta oli Chibassa ilman sähköä lauantaiaamuna.

Lentoliikenteen ja urheilutapahtumien aikataulut sekaisin

Japaniin iskee vuosittain keskimäärin 20 taifuunia, mutta ne aiheuttavat harvoin merkittäviä häiriöitä pääkaupungissa Tokiossa. Nyt kuitenkin myös Tokion seutu on joutumassa taifuunin reitille.

Tokioon on ennustettu vuorokauden sademääräksi noin puolta metriä. Vielä enemmän sadetta on saamassa Tokain alue Tokion länsipuolella. Puuskittaisten myrskytuulten ennakoidaan puhaltavan jopa 60 metriä sekunnissa.

Tiedossa on myös liikennekaaos. Lähes 2  000 lentoa on peruttu, joista 260 on kansainvälisiä lentoja. Myös monet luotijunayhteydet Tokiosta on peruttu, ja monet ruokakaupat ovat suljettuina. Perjantaina monen kaupan hyllyt tyhjenivät, kun japanilaiset kävivät ostamassa tarvikkeita taifuunin lähestyessä.

Autonvalmistajista esimerkiksi Toyota ja Honda ovat sulkeneet tehtaansa lauantaiksi.

Hagibis on sekoittanut myös urheilutapahtumien aikatauluja. Formula 1:n Japanin gp:n aika-ajot on jo siirretty sunnuntaille ja kaksi Japanissa pidettävien rugbyn MM-kisojen ottelua on peruttu. Vaarassa on myös sunnuntainen rugbyn MM-ottelu Japanin ja Skotlannin välillä. Ottelun peruminen veisi Skotlannin jatkomahdollisuudet, ja Skotlannin rugbyliitto on uhannut oikeustoimilla, jos ottelu perutaan.

Tokion Disneyland puolestaan on lauantaina ensimmäistä kertaa historiassaan koko päivän suljettuna taifuunin takia.

Taifuuni Faxai iski Chiban alueelle syyskuussa. Tuolloin kaksi ihmistä kuoli ja yli 36  000 kotia kärsi tuhoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tosi ongelma on myös se,että pääsaaret sijoittuvat 4- Mannerlaatan risteyskohtaan,jolloin maanjäristykset ovat lähes päivittäisiä.Miinuksena myös voidaan pitää Valaiden syöntiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image