Ulkomaat

Täh­ti­to­dis­ta­ja: Trump vaati Ukrainalta vas­ta­pal­ve­lus­ta vierailusta Valkoiseen taloon

Diplomaatti Gordon Sondland toimii Yhdysvaltain EU-suurlähettiläänä. Hän asettui todistajan paikalle komitean eteen hyväntuulisena. KUVA: ERIK S. LESSER
Ulkomaat 20.11.2019 21:51
Ilkka Timonen, Lea Peuhkuri, Reuters

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland oli aiemmin kertonut tapahtumista eri versioita.

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland sanoi keskiviikkona edustajainhuoneen tiedustelukomitean julkisessa kuulemisessa, että presidentti Donald Trump määräsi hänet ja muut painostamaan Ukrainaa tutkimaan Trumpin poliittista vastustajaa. Sondland on keskeinen todistaja Trumpin virkarikostutkinnassa.

Sondland sanoi, että hän työskenteli vastentahtoisesti yhdessä Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin kanssa Ukrainaan liittyvissä asioissa "presidentin määräysten mukaan".

Sondlandin mukaan Giulianin yritykset saada Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tutkimaan Trumpin poliittisia vastustajia oli "vastapalvelus" siitä, että Ukrainan johtaja pääsi vierailulle Valkoiseen taloon.

Suurlähettilään mukaan Giuliani halusi Ukrainan aloittavan korruptiotutkinnan ukrainalaisesta kaasufirmasta Burismasta, jossa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin poika toimi isänsä ollessa Yhdysvaltain varapresidentti.

Sondland on rikas hotelliyrittäjä ja hän on lahjoittanut suuria summia Trumpin vaalikampanjaan. Hänen mukaansa ulkoministeri Mike Pompeo oli tietoinen suunnitelmasta ja "kannatti täysin" heidän toimiaan Ukrainassa.

Trump pyysi kahta tutkimusta

Komitean tutkimus keskittyy heinäkuun 25. päivä käytyyn puhelinkeskusteluun, jossa Trump pyysi Ukrainan presidenttiä aloittamaan kaksi tutkimusta. Toisessa keskityttäisiin Bidenin poikaan, toisessa oli kyse salaliittoteoriasta, jonka mukaan Ukraina, ei Venäjä, olisi ollut takana vaikutusyrityksissä vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan.

Tiedustelukomitean puheenjohtajan Adam Schiffin mukaan Sondlandin todistus osoittaa, että Trump asetti henkilökohtaisen ja poliittisen etunsa Yhdysvaltain edun edelle.

Sondland on kertonut kaksi eri versiota tapahtumista, joten häneltä kysyttiin keskiviikkona tiukasti, kumpi on oikea versio.

Sondland muutti lausuntoaan

Sondland oli tärkeässä osassa, kun Trump yritti saada Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Bidenistä. Sondland sanoo, että hän ei alussa ymmärtänyt, että kohde oli entinen varapresidentti Biden.

Toisin kuin monet muut Trumpin lähipiiriin kuuluvat, Sondland on tehnyt yhteistyötä virkarikostutkinnassa.

Viime kuussa Sondland todisti suljettujen ovien takana, että hän ei nähnyt yhteyttä Trumpin tutkintakehotuksen ja Ukrainalta sotilasavun epäämisen välillä.

Joitakin viikkoja myöhemmin Sondland kuitenkin täydensi todistustaan kongressille. Sen mukaan hän muisti kertoneensa Ukrainan presidentin hallinnolle, että se ei todennäköisesti saisi 391 miljoonan dollarin sotilasapua, jos se ei julkisesti sitoutuisi Biden-tutkintaan.

Sondland ei myöskään kertonut kongressille puhelinkeskustelusta, jonka hän puhui Trumpin kanssa ollessaan kiovalaisessa ravintolassa heinäkuussa. Tästä kertoi toinen todistaja, ja puhelun uskotaan olevan yksi kysymysten kohde tänään keskiviikkona.

Sondland oli kertonut Trumpille tuolloin, että Zelenskyi ryhtyisi tutkimaan Trumpin ajamaa asiaa.

MAINOS

Kommentoi

Niinistö antoi hyviä palveluksia USA,lle järjestämällä perustuslain vastaiseti NATO "isäntämaasopimuksen" toteutumisen luompumalla tilapäisesti ylipäällikön oikeuksistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eduskuntahan voisi milloin tahansa avata tutkimuksen tästä "perustuslain vastaisuudesta". Onhan meillä vasemmistohallituskin. Ongelma taitaa olla se, että sopimuksella on laaja poliittinen kannatus vasemmistoliiton perimmäisiä taistolaisia lukuunottamatta. Isäntämaasopimus ei ole valtiosopimus. Oikeuskansleri on tutkinut sopimuksen hyväksymisestä tehdyt valitukset ja todennut ne aiheettomiksi. Tyytykää siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä muistaa, että Victoria Nuland sekaantui Maidanin verilöylyyn esittämällä USA,n haluamia henkilöitä uuteen halltukseen. Victorian kuuluista sanat "fuck the EU" on tallessa youtuben jutussa, missä Victorian puhelu onnistuttiin nauhoittamaan tutkivien toimittajien toimesta. USA/ Victoria sekaantuivat selvästi Ukrainen vallankaappaukseen, mistä seurasi tuhansia kuolonuhreja, Krimin palautus Äiti-Venäjän huomaan ja Itä Ukrainan separatisti sota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan kansa on useammissa vapaissa vaaleissaan kertonut, että se haluaa irtautua vanhasta korruptoituneesta Neuvostoliitosta periytyvästä järjestelmästä kohti oikeusvaltiota, mielipiteenvapautta ja demokratiaa. Eli se haluaa tavoitella sellaista elämää, jota me suomalaiset ja valtaosa eurooppalaisista elämme. En ymmärrä, mikä tässä tavoittelussa on noin vastenmielistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koville se ottaakin, kun IMF on jo onnistunut saattamaan kredit-lainapolitiikallaan läntisen Ukrainan monikansallisten korpporaatioitten hallintaan. Mm. Hunter Biden on saanut huippuviran ukrainalaisessa energiayhtiössä, niin kuin Trumpin vävykin. Ukrainalaiset haluaisivat kaikki oligarkit ulos maasta, ja siinä sivussa verenimijä IMF,n. Toisaalta USA,lla on noin 14% IMF,n äänivallasta, kun Suomella ei ole merkittävää sanan valtaa pankkikorpporaatiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sondland sanoi yksiselitteisesti Trumpin sanoneen "En halua yhtään mitään".

Sondlandin puhelu tapahtui 9.9. Samana päivänä presidentin hallinnon tietoon oli tullut ilmiantajan lausunto. Oli siis edullista antaa juonen paljastuttua tällainen lausunto "en halua yhtään mitään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulusteluissa on republikaaniedustaja Nunesin taholta ilmaistu useampaankin kertaan toive kuulustella Bidenin poikaa Burisma-yhtiöön liittyen. Tähän olisi ollut hyvät mahdollisuudet ennen vuoden 2018 kongressin täytevaaleja, kun republikaaneilla oli enemmistö edustajainhuoneessa. Mutta mitään tällaisia kuulemisia ei järjestetty. Kiinnostus poika-Bideniin alkoi vasta isän käynnistettyä vaalikamppailunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraattien ”tähti” todistaja toi vesiperän heille ja loppupeleissä lausunnoillaan lähinnä auttoi Trumppia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälaisia vastapalveluksia suomalaiset on antaneen valkoiseentaloon pääsyn ehdoksi. Rukousaamisisethan on asia erikseen, niitähän ei Trumpin oikeudenkäyntiin todisteeksi tarvita.
Ihmettelen ettei yhtään suomalaista vielä ole kutsuttu
todistamaan puolesta eikä
vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on lähes uskomatonta miten valtamedia voi erottaa todistuksesta pienen siivun ja vääntää ja kääntää sitä niin paljon, että kuin se näyttäisi Trumpille epäedulliselta. Jos jotain, niin Sondlandin todistus oli viimeinen niitti nimenomaan eliitin (vasemmisto demokraattien) arkkuun. Sondland nimenomaisesti sanoi (Twitterissa ja Facebookissa tuhansittain videoita tästä) että hän ei nähnyt eikä kuullut Trumpin vaativan yhtään mitään Ukrainalta. Sondland sanoi yksiselitteisesti Trumpin sanoneen "En halua yhtään mitään". Siis luottaako valtamedia some-aikakautena siihen, että meistä kukaan ei itse katso noita videoita?

Tässä virkarikos-sirkuksessa on tullut enemmän todisteita Bidenin korruptiosta kuin Trumpin. Ajatelkaa mikä ironia. Yksikään todistaja ei ole todistanut Trumpin tehneen mitään väärää, mutta Bidenia vastaan on todistettu jo kahdesti. Tämä on täysi farssi ottaen huomioon, että todistajat ovat demokraattien itsensä kutsumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus kääntyy ja vääntyy perusputinisti-trumpetisteilta ihan yhtä notkeasti kuin esikuviltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tai kuka on perusputinisti-trumpetisti ja miten tähän kerhoon pääsee (kriteerit ym.)? Ja jos ei halua kuulua tuohon porukaan, mitä tulee sanoa ja etenkin, mitä ei saa sanoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tämä on täysi farssi ottaen huomioon, että todistajat ovat demokraattien itsensä kutsumia."

Ei. Esimerkiksi tiistaina esiintyneet Volker ja Morrison olivat nimenomaan republikaanien todistajia. Heidän viestinsä oli linjassa Sondlandin kanssa. Ja mikään ei estä kutsumasta presidentin lakimiestä ja kansliapäällikköä todistamaan. Itse asiassa edustajainhuone ottaisi varmaan heidän todistuksensa mielihyvin vastaan, mutta heidän pääsynsä on blokattu Valkoisen Talon taholta. Kannattaa seurata myös valtamediaa, jotta faktat tulee edes jotenkin kohdalleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image