Ulkomaat

Tähdet ja avaruus: Vieraskappale aurinkokunnan ulkopuolelta yllätti – pitkulainen ja ehkä me­tal­li­pin­tai­nen

Taiteilijan näkemys erikoisen muotoisesta Oumuamua-asteroidista, joka on kulkenut Linnunradalla satojen miljoonien vuosien ajan. Tällaista muotoa ei ole löydetty yhdeltäkään luonnolliselta aurinkokunnan kappaleelta. KUVA: ESO/M. Kornmesser / HANDOUT / EPA
Ulkomaat 21.11.2017 14:13
Kaleva

Ensimmäisestä löydetystä aurinkokunnan ulkopuolelta saapuneesta asteroidista on paljastunut erikoisia ominaisuuksia. Maanantaina julkaistujen havaintojen perusteella se on pitkulainen ja kenties metallipintainen. 

Tomas Kohout Helsingin yliopistosta kommentoi Tähdet ja avaruus -lehdelle: "Mielestäni outoa on, että näkyvän ja lähi-infrapunan aallonpituuksien välillä kappaleen kirkkaus kaksinkertaistuu. Kokoa ei tunneta, joten emme varmuudella pysty sanomaan, oliko se pieni ja kirkas vai suurempi ja tummempi pinnaltaan."

Kappale löytyi lokakuussa havaijilaisella Pan-STARRS 1 -teleskoopilla ja nousi pian julkisuuteen erikoisen ratansa vuoksi. Kohteelle annettiin havaijinkielinen nimi Oumuamua, joka tarkoittaa "kaikkein ensimmäistä tiedustelijaa". 

ESOn VLT-teleskoopilla otetun valokäyrän perusteella pääteltiin, että kappale on erittäin pitkulainen. Tällaista muotoa ei ole löydetty yhdeltäkään luonnolliselta aurinkokunnan kappaleelta. 

Auringon lähimmän ohituksen aikaan ei myöskään havaittu mitään kappaleesta irtoavaa ainetta. Tämä viittaa pinnan koostuvan hyvin kovasta aineesta. Yhdistettynä punertavaan väritykseen tutkijat päättelevät kappaleen olevan todennäköisesti tiivistä kiveä tai metallia.

Tähdet ja avaruus kertoo, että asteroidi etääntyy auringosta parhaillaan 38 kilometrin sekuntinopeudella. Maapallosta se on nyt noin 200 miljoonan kilometrin päässä.

Astronomit arvioivat, että Oumuamua on taivaltanut Linnunradalla satojen miljoonien vuosien ajan ennen osumistaan aurinkokuntaamme.

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, julkaisi havaintovideon Oumuamuan lennosta aurinkokunnassamme:

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Ilmastonmuutoksen aiheuttama luonnonoikku. Näitähän tulee😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on ontelokranaatin jööti eli "porkkana". Samanlainen lähtee routapanoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tämä alus jolla maija kulttuurin rippeet lähti maasta etsimään turvallisempaa ympäristöä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"pitkulainen ja metallipintainen" ... onkohan oheiset taiteilijan näkemykset hieman liian karkeat, kun ottaa huomioon, että kyseessähän oli toisesta aurinkokunnasta tullut avaruusalus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on kuin suoraan Kurt Vonnegutin alter egon mr. Kilgote Troutin kirjoissa kerrottua tarinaa. Kyllä Kurt oli viisas mies kaikinpuolin, kannatta tutustua tuotantoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse jännittää, kappale on menossa toiseen suuntaan. Toisaalta kappaleen koko on noin 400 metriä, kun taas dinosaruksen tappaaneen asteroidin koko 10 kilometriä, toisaalta miten tämmöinen sikarin muotoinen esine käyttäytyisi ilmakehässä, monttu olisi korkeintaan 4 kilometrin luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ok eli pitkulainen - kuulemma ei luonnollinen muodostuma - ja mahdollisesti metallipintainen. Siinäpä vain kehitelkää mitä juttuja haluatte, mutta tuo on nyt se ufo. Pitkulainen metallimötkäle ja joku alkaa selostamaan omiaan, että "ihan normaali tapaus ei mitään nähtävää". Just joopasejoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonot navigointijärjestelmät on uhvomiehillä, kun noin pahasti menivät Maan ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan totesivat ettei tuonne kannata mennä. Tulee ohjuksista (Trumppi ja Kimi). Heillä on varmaan hyvät kiikarit kun noin hienon aluksenkin ovat pystyneet rakentamaan niin ehtivät nähdä tarpeeksi. ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka sanoi että se ei ole "luonnollinen muodostuma"? Mistä kukaan tietää mikä on luonnollista muissa aurinkokunnissa? Ei se ole unidentified flying object eli ufo, koska se on tunnistettu asteroidiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vain jännittämään, osuuko Maahan. Viime kerralla menivät dinosaurukset...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

30
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
26
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
25
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
24
Talviaika ja kesäaika saavat lähes yhtä suuren kannatuksen – ministeriö julkaisi tasaisen kellojensiirtokyselyn tulokset
20
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
9
Taistelu irtisanomislakia vastaan jatkuu – JHL:n lakko näkyy muun muassa siivouksessa, ruokapalveluissa ja kiinteistöhuollossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image