Ulkomaat

Syyttäjä: Julian Assangen rais­kause­päi­lyn tutkinta avataan Ruotsissa uudelleen

Julian Assange kuvattiin Lontoossa matkalla vankilaan toukokuun 1. päivä, kun hänet oli tuomittu vankilaan 50 viikoksi. KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 13.5.2019 10:40 | Päivitetty 13.5.2019 12:51
Katja Ihatsu

Raiskausjutun tutkinta keskeytettiin 2017. Yhdysvaltojen lisäksi nyt myös Ruotsin odotetaan pyytävän Britannialta Wikileaksin perustajan luovuttamista.

Wikileaksin perustajan Julian Assangen epäillyn raiskausjutun tutkinta avataan uudelleen, kertoi Ruotsin apulaispääsyyttäjä Eva-Maria Persson maanantaina puolenpäivän aikaan.

Persson sanoi päättäneensä aloitttaa esitutkinnan ja haluavansa haastatella Assangea.

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Assange, 47, pidätettiin viime kuussa Lontoossa, kun Ecuador lopetti turvapaikan tarjoamisen hänelle lähetystössään.

Assangen epäillyn raiskausjutun uhrin asianajaja on pyytänyt tutkinnan avaamista. Assange kieltää syytökset. Hän sai seitsemän vuotta sitten Ecuadorilta turvapaikan maan Lontoon-lähetystöstä, mikä on estänyt Assangen luovuttamisen Ruotsiin.

Britannia tuomitsi Assangen 1. toukokuuta 50 viikon vankeustuomioon takuuehtojen rikkomisesta. Yhdysvallat haluaa Britannian luovuttavan Assangen, koska se epäilee häntä salaiseksi luokiteltujen sotilaallisten ja diplomaattisten tietojen julkistamisesta vuonna 2010. Luovuttamista käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä myöhemmin.

Mitä Ruotsissa tapahtui?

Ruotsalaissyyttäjä luopui Assangen epäillyn raiskausjutun tutkinnasta kaksi vuotta sitten, koska Assange oli Ecuadorin lähetystössä koskemattomissa.

Kuultuaan Assangen pidättämisestä Lontoossa, epäillyn raiskauksen uhri halusi, että juttu avataan uudelleen.

Kaksi naista syytti Assangea raiskauksesta ja muista seksuaalirikoksista, jotka tapahtuivat Tukholmassa Wikileaks-konferenssin jälkeen syyskuussa 2010. Muut väitetyt seksuaalirikokset ovat vanhentuneet vuonna 2015, mutta epäilty raiskausjuttu vanhenee ensi vuoden elokuussa.

– Olemme odottaneet ja toivoneet Assangen pidätystä vuodesta 2012, ja nyt se viimein tapahtui. Yhdenkään raiskausuhrin ei pitäisi joutua odottamaan yhdeksää vuotta saadakseen oikeutta, sanoi väitetyn raiskauksen uhrin asianajaja Elizabeth Massi Fritz.

Assangen mukaan molemmat osapuolet olivat suostuvaisia seksiiin, jota hän ja nainen harrastivat.

Luovutetaanko Assange?

Jos Ruotsi tekee Assangesta luovutuspyynnön, Britannian sisäministeri päättää kumpi luovutuspyyntö on etusijalla: Ruotsin vai Yhdysvaltojen. Hän tekee päätöksen sen perusteella, kumpi maa on pyytänyt luovuttamista ensin ja kuinka vakavista syytöksistä on kyse.

Luovutuspyyntö käsitellään oikeudessa, jossa tuomari päättää, loukkaisiko luovutus epäillyn ihmisoikeuksia. Assangen arvioidaan vastustavan luovuttamistaan Yhdysvaltoihin vetoamalla siihen, että jutun saaman julkisuuden ja poliittisten ulottuvuuksien takia hän ei saisi oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Persson viittasi Yhdysvaltoihin maanantain tiedotustilaisuudessa sanomalla, että Ruotsi ei luovuta Assangea kolmanteen maahan neuvottelematta Britannian kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
92
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
35
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image