Ulkomaat

Syyttäjä: Julian Assangen rais­kause­päi­lyn tutkinta avataan Ruotsissa uudelleen

Julian Assange kuvattiin Lontoossa matkalla vankilaan toukokuun 1. päivä, kun hänet oli tuomittu vankilaan 50 viikoksi. KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 13.5.2019 10:40 | Päivitetty 13.5.2019 12:51
Katja Ihatsu

Raiskausjutun tutkinta keskeytettiin 2017. Yhdysvaltojen lisäksi nyt myös Ruotsin odotetaan pyytävän Britannialta Wikileaksin perustajan luovuttamista.

Wikileaksin perustajan Julian Assangen epäillyn raiskausjutun tutkinta avataan uudelleen, kertoi Ruotsin apulaispääsyyttäjä Eva-Maria Persson maanantaina puolenpäivän aikaan.

Persson sanoi päättäneensä aloitttaa esitutkinnan ja haluavansa haastatella Assangea.

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Assange, 47, pidätettiin viime kuussa Lontoossa, kun Ecuador lopetti turvapaikan tarjoamisen hänelle lähetystössään.

Assangen epäillyn raiskausjutun uhrin asianajaja on pyytänyt tutkinnan avaamista. Assange kieltää syytökset. Hän sai seitsemän vuotta sitten Ecuadorilta turvapaikan maan Lontoon-lähetystöstä, mikä on estänyt Assangen luovuttamisen Ruotsiin.

Britannia tuomitsi Assangen 1. toukokuuta 50 viikon vankeustuomioon takuuehtojen rikkomisesta. Yhdysvallat haluaa Britannian luovuttavan Assangen, koska se epäilee häntä salaiseksi luokiteltujen sotilaallisten ja diplomaattisten tietojen julkistamisesta vuonna 2010. Luovuttamista käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä myöhemmin.

Mitä Ruotsissa tapahtui?

Ruotsalaissyyttäjä luopui Assangen epäillyn raiskausjutun tutkinnasta kaksi vuotta sitten, koska Assange oli Ecuadorin lähetystössä koskemattomissa.

Kuultuaan Assangen pidättämisestä Lontoossa, epäillyn raiskauksen uhri halusi, että juttu avataan uudelleen.

Kaksi naista syytti Assangea raiskauksesta ja muista seksuaalirikoksista, jotka tapahtuivat Tukholmassa Wikileaks-konferenssin jälkeen syyskuussa 2010. Muut väitetyt seksuaalirikokset ovat vanhentuneet vuonna 2015, mutta epäilty raiskausjuttu vanhenee ensi vuoden elokuussa.

– Olemme odottaneet ja toivoneet Assangen pidätystä vuodesta 2012, ja nyt se viimein tapahtui. Yhdenkään raiskausuhrin ei pitäisi joutua odottamaan yhdeksää vuotta saadakseen oikeutta, sanoi väitetyn raiskauksen uhrin asianajaja Elizabeth Massi Fritz.

Assangen mukaan molemmat osapuolet olivat suostuvaisia seksiiin, jota hän ja nainen harrastivat.

Luovutetaanko Assange?

Jos Ruotsi tekee Assangesta luovutuspyynnön, Britannian sisäministeri päättää kumpi luovutuspyyntö on etusijalla: Ruotsin vai Yhdysvaltojen. Hän tekee päätöksen sen perusteella, kumpi maa on pyytänyt luovuttamista ensin ja kuinka vakavista syytöksistä on kyse.

Luovutuspyyntö käsitellään oikeudessa, jossa tuomari päättää, loukkaisiko luovutus epäillyn ihmisoikeuksia. Assangen arvioidaan vastustavan luovuttamistaan Yhdysvaltoihin vetoamalla siihen, että jutun saaman julkisuuden ja poliittisten ulottuvuuksien takia hän ei saisi oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.

Persson viittasi Yhdysvaltoihin maanantain tiedotustilaisuudessa sanomalla, että Ruotsi ei luovuta Assangea kolmanteen maahan neuvottelematta Britannian kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

60
HS: Yli 30 Suomen eurovaaliehdokkaista on ollut syytettynä rikoksesta – joka neljännellä perussuomalaisten ehdokkaalla ollut syyte, yksi puolue silti omilla luvuillaan
40
Sebastian Tynkkynen pyytää eroa Oulun kaupunginvaltuuston jäsenyydestä – perustelee eronpyyntöään kansanedustajan tehtävillä
33
Oulun kaupungin budjettivaje täytyy korjata, mutta mistä ja mitä sitten? Lukijalta
26
Alankomaat voitti Euroviisut, yleisöäänet ratkaisivat voiton – katso voittoisa esitys
22
Puheenaihe: Voisiko kuka tahansa valita Vuoden urheilijan? "Viimeinen pisara minulle on e-urheilu"
22
Rinteen mukaan näyttää siltä, että talousasiat ratkeavat – hallitusneuvotteluissa väännetään sunnuntaina muun muassa rahasta
15
Itävaltaan ennenaikaiset vaalit "niin pian kuin mahdollista" – Varaliittokansleri erosi salavideon paljastaman korruptiotapauksen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pankki kiimassa säähtöihini

Vuosikausiahan tuo pankki on ehdotellut aikoja sijoitusneuvojalle. Pitävät jonkun aikaa taukoa ja uudelleen, vaikka ilm... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image