Ulkomaat

Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pa­ko­teuh­kauk­set tai ase­vien­ti­kiel­lot eivät taivuta Erdogania

Ihmiset katselivat sunnuntaina Turkin ja Syyrian rajalla, kuinka Turkin pommittamista syyrialaiskohteista nousi savua. KUVA: SEDAT SUNA / EPA
Ulkomaat 13.10.2019 23:06
STT

Turkki eteni yhä syvemmälle, Yhdysvallat vetää sotilaitaan pois alta.

Syyrian pohjoisosan taisteluihin saattaa olla avautumassa uusi rintama, sillä Syyrian armeija on liittymässä mukaan. Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana ilmoitti sunnuntai-iltana, että Syyria lähettää joukkojaan maan pohjoisosaan vastaamaan Turkin hyökkäykseen. Tarkempia yksityiskohtia ei paljastettu.

 

Pohjois-Syyrian kurdialueen hallinto ilmoittaa sopineensa Syyrian hallituksen kanssa tuesta Turkin hyökkäystä vastaan. Syyrian hallitus lähettää joukkojaan Turkin vastaiselle raja-alueelle, joka on ollut kurdien hallussa.

–  Tämän hyökkäyksen estämiseksi ja torjumiseksi on Syyrian hallituksen kanssa sovittu ... että Syyrian armeija voi edetä Syyrian ja Turkin väliselle raja-alueelle avustamaan SDF-joukkoja vapauttamaan alueita, joille Turkin armeija ja sen palkkasoturit ovat tunkeutuneet, kurdihallinto ilmoitti.

Syyrian armeija tulee kurdihallinnon Facebook-sivun mukaan auttamaan kurdien SDF-joukkoja. Joukkojen lähettämisestä on kertonut myös Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana. Tarkempia yksityiskohtia joukkojen siirrosta ei kerrottu.

Erdogan ei taivu

Samalla Turkki tunkeutui yhä syvemmälle Pohjois-Syyriaan kurdialueelle. Presidentti Recep Tayyip Erdogan puhkui taistelutahtoa ja sanoi, että länsimaiden pakoteuhkaukset ja asevientikiellot eivät pysäytä Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueilla.

Erdogan sanoi, että Turkki ja sen syyrialaiset liittolaisjoukot ovat saaneet haltuunsa Ras al-Ainin rajakaupungin. Myöhemmin päivällä Turkin puolustusministeriö ilmoitti, että Turkin joukot ovat myös saaneet hallintaansa kurdialueen halki itä-länsisuunnassa kulkevan M4-maantien sekä Tal Abyadin kaupungin.

– Kun aloitimme operaation, meitä uhattiin talouspakotteilla ja asevientikielloilla. Ne jotka luulevat saavansa Turkin perääntymään tällaisilla uhkauksilla ovat pahasti väärässä, Erdogan uhosi televisiopuheessa.

Sunnuntaina kuoli ainakin 26 siviiliä Koillis-Syyriassa, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Järjestön mukaan heistä kymmenkunta kuoli ilmaiskussa, joka osui siviilejä ja toimittajia kuljettaneeseen saattueeseen.

"Tilanne kestämätön"

Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper sanoi CBS:n haastattelussa, että Yhdysvallat aikoo presidentti Donald Trumpin käskystä vetää noin 1  000 sotilastaan Pohjois-Syyriasta niin nopeasti kuin mahdollista.

Esper sanoi Face the Nation -ohjelmassa, että tilanne Turkin joukkojen ja kurdijärjestö SDF:n taistelijoiden välissä on käynyt Yhdysvaltojen kannalta kestämättömäksi.

– Puhuin presidentin kanssa eilisiltana ja hän antoi ohjeet, että meidän tulee alkaa vetää joukkojamme Pohjois-Syyriasta.

Esperin mukaan amerikkalaisjoukoilla on lupa puolustautua ja vastata tulitukseen. Washington Post -lehti kertoi aiemmin amerikkalaisjoukkojen epäilevän, että turkkilaiset olivat perjantaina tulittaneet amerikkalaisten asemia tieten tahtoen.

Turkki on Esperin mukaan laajentamassa hyökkäystään aiemmin suunniteltua kauemmaksi etelään ja länteen.

– Olemme myös todenneet, että SDF pyrkii tekemään kaupat syyrialaisten ja venäläisten kanssa iskeäkseen takaisin turkkilaisia vastaan pohjoisessa, Esper selvitti.

800 Isis-omaista pakeni

Pohjoissyyrialaiselta Ain Issan leiriltä pakeni sunnuntaina kurdiviranomaisten mukaan lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä. Useimmat paenneista ovat kurdilähteiden mukaan Euroopan maista.

Kurdien mukaan Turkki teki ilmaiskuja leiriin aamulla, minkä jälkeen kurdijärjestö SDF:n vartijat jättivät leirin. Olosuhteita Ain Issassa kuvattiin täydeksi kaaokseksi.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12  000 Isis-taistelijaa. Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suurin vaara maailmanrauhalle on presidentit, joiden kansansuosio on kiinni "sotataidoista". Tähän ryhmään kuuluu selvästi myös Trump, Putin ja Erdogan. Tällä on suuret vaikutukset myös Suomelle, tämän varjolla poliitikot ja armeja saavat haluamansa sotakaluston pyytämällä, ja välittämättä maksajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni nykyinen Suomenpankin pääjohtaja, ollessaan EU komissaarina, puolusti Turkin liittämistä EU.n. Jos hänen toivensa olisi toteutunut, niin olisihan EU. nyt rauhan tyyssija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistat väärin.

Turkki ei ollut edes täyttänyt ehdokasmaalle asetettuja kriteerejä. Sellainen maa ei voi tehdä jäsenyyshakemusta eikä kukaan siis voinut teoriassakaan puolustaa Turkin liittämistä EU:hun.

Ja aina pitää muistaa myös se, että EU-jäsenyyttä ei hyväksytä, elleivät kaikki jäsenmaat sitä puolla. Vaikka Turkki läpäisisi kaikki muut esteet, niin lopulta se törmäisi siihen viimeiseen: Kreikan vastustukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olli reenin ollessa komissaarina hän sanoi hän tekee kaikkensa turkin saamiseksi eu:nioniin siinä hän ei onneksi onnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehn teki hänelle määriteltyä työtään. Onhan Eu:ssa nytkin laajentumiskomissaari, jolle päätösten mukainen tehtävä annetaan. Ei siellä yksi komissaari ota jäseniksi valtioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa että Oulusta löytyy Sekuli jolla muisti pelaa. Ihmettelen että Tätä Rhenin intoa saada Turkki EU-jäseneksi puolustellaan..nooh..kepu pettää aina, ja muisti pätkii

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikin se todella outoa ellei Syyrian oma armeija puolustaisi Syyriaa, omaa maataan tunkeijilaa, Turkkia, vastaan.
Kurdien kannattaisi päästää ne vankeina olevat 12 000 ISIS terroristia Turkkiin sen armeijan selustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä vasta varsinaista strategista ajattelua. Ajatteleeko Lihamylly tosissaan, että vapaalle laskettavat ISIS:n jäsenet ryhtyisivät yhtäkkiä entisen vihollisensa asialle. Ennen kaikkea: millä hän varmistaa sen, etteivät ne 12 000 terroristia aloittaisi terrori-iskuja uudelleen myös Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isis-ukot ja Turkkilaiset ova parhaita ystävyksiä (oletan että et tiennyt). Tekivät öljykauppaa koko Kalifaatin olemassaolon ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi surkeeta kansan "demokraattisesti" valittua itsekeskeistä "presidenttiä" ovat aikaansaaneet kansanmurhan, josta heidät on saatettava vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli siis sotaa käyvät kurdit, Syyria sekä Venäjä vastapuolellaan Turkki jonka takana pitäisi olla Nato? Mielenkiintoinen tilanne. Tuollahan alkaa olemaan kaikki vastaan kaikki tilanne kun lasketaan mukaan muita ympäröivien maiden konflikteja. Ja keskellä on Isis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on asevoimaa lujasti käytettävissä, niin näin niitä rajoja siirrellään! Turkin ei tarvitse piitata itsensä aseistariisuneiden EU maiden kritiikistä! Pahasti näyttää kuitenkin siltä, että kajahtaneiden diktaattorien aika on palannut ryminällä. Kun rajojen siirtelystä ei nyt seuraa paheksuntaa ja talouspakotteita suurempaa "rangaistusta", on diktaattoreille pitopöytä katettu ja pikkuvaltiot saavat varautua pahimpaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin, kauniit unelmat eivät ole koskaan estäneet tykkejä puhumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image