Ulkomaat

Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pa­ko­teuh­kauk­set tai ase­vien­ti­kiel­lot eivät taivuta Erdogania

Ihmiset katselivat sunnuntaina Turkin ja Syyrian rajalla, kuinka Turkin pommittamista syyrialaiskohteista nousi savua. KUVA: SEDAT SUNA / EPA
Ulkomaat 13.10.2019 23:06
STT

Turkki eteni yhä syvemmälle, Yhdysvallat vetää sotilaitaan pois alta.

Syyrian pohjoisosan taisteluihin saattaa olla avautumassa uusi rintama, sillä Syyrian armeija on liittymässä mukaan. Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana ilmoitti sunnuntai-iltana, että Syyria lähettää joukkojaan maan pohjoisosaan vastaamaan Turkin hyökkäykseen. Tarkempia yksityiskohtia ei paljastettu.

 

Pohjois-Syyrian kurdialueen hallinto ilmoittaa sopineensa Syyrian hallituksen kanssa tuesta Turkin hyökkäystä vastaan. Syyrian hallitus lähettää joukkojaan Turkin vastaiselle raja-alueelle, joka on ollut kurdien hallussa.

–  Tämän hyökkäyksen estämiseksi ja torjumiseksi on Syyrian hallituksen kanssa sovittu ... että Syyrian armeija voi edetä Syyrian ja Turkin väliselle raja-alueelle avustamaan SDF-joukkoja vapauttamaan alueita, joille Turkin armeija ja sen palkkasoturit ovat tunkeutuneet, kurdihallinto ilmoitti.

Syyrian armeija tulee kurdihallinnon Facebook-sivun mukaan auttamaan kurdien SDF-joukkoja. Joukkojen lähettämisestä on kertonut myös Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana. Tarkempia yksityiskohtia joukkojen siirrosta ei kerrottu.

Erdogan ei taivu

Samalla Turkki tunkeutui yhä syvemmälle Pohjois-Syyriaan kurdialueelle. Presidentti Recep Tayyip Erdogan puhkui taistelutahtoa ja sanoi, että länsimaiden pakoteuhkaukset ja asevientikiellot eivät pysäytä Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueilla.

Erdogan sanoi, että Turkki ja sen syyrialaiset liittolaisjoukot ovat saaneet haltuunsa Ras al-Ainin rajakaupungin. Myöhemmin päivällä Turkin puolustusministeriö ilmoitti, että Turkin joukot ovat myös saaneet hallintaansa kurdialueen halki itä-länsisuunnassa kulkevan M4-maantien sekä Tal Abyadin kaupungin.

– Kun aloitimme operaation, meitä uhattiin talouspakotteilla ja asevientikielloilla. Ne jotka luulevat saavansa Turkin perääntymään tällaisilla uhkauksilla ovat pahasti väärässä, Erdogan uhosi televisiopuheessa.

Sunnuntaina kuoli ainakin 26 siviiliä Koillis-Syyriassa, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Järjestön mukaan heistä kymmenkunta kuoli ilmaiskussa, joka osui siviilejä ja toimittajia kuljettaneeseen saattueeseen.

"Tilanne kestämätön"

Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper sanoi CBS:n haastattelussa, että Yhdysvallat aikoo presidentti Donald Trumpin käskystä vetää noin 1  000 sotilastaan Pohjois-Syyriasta niin nopeasti kuin mahdollista.

Esper sanoi Face the Nation -ohjelmassa, että tilanne Turkin joukkojen ja kurdijärjestö SDF:n taistelijoiden välissä on käynyt Yhdysvaltojen kannalta kestämättömäksi.

– Puhuin presidentin kanssa eilisiltana ja hän antoi ohjeet, että meidän tulee alkaa vetää joukkojamme Pohjois-Syyriasta.

Esperin mukaan amerikkalaisjoukoilla on lupa puolustautua ja vastata tulitukseen. Washington Post -lehti kertoi aiemmin amerikkalaisjoukkojen epäilevän, että turkkilaiset olivat perjantaina tulittaneet amerikkalaisten asemia tieten tahtoen.

Turkki on Esperin mukaan laajentamassa hyökkäystään aiemmin suunniteltua kauemmaksi etelään ja länteen.

– Olemme myös todenneet, että SDF pyrkii tekemään kaupat syyrialaisten ja venäläisten kanssa iskeäkseen takaisin turkkilaisia vastaan pohjoisessa, Esper selvitti.

800 Isis-omaista pakeni

Pohjoissyyrialaiselta Ain Issan leiriltä pakeni sunnuntaina kurdiviranomaisten mukaan lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä. Useimmat paenneista ovat kurdilähteiden mukaan Euroopan maista.

Kurdien mukaan Turkki teki ilmaiskuja leiriin aamulla, minkä jälkeen kurdijärjestö SDF:n vartijat jättivät leirin. Olosuhteita Ain Issassa kuvattiin täydeksi kaaokseksi.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12  000 Isis-taistelijaa. Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suurin vaara maailmanrauhalle on presidentit, joiden kansansuosio on kiinni "sotataidoista". Tähän ryhmään kuuluu selvästi myös Trump, Putin ja Erdogan. Tällä on suuret vaikutukset myös Suomelle, tämän varjolla poliitikot ja armeja saavat haluamansa sotakaluston pyytämällä, ja välittämättä maksajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni nykyinen Suomenpankin pääjohtaja, ollessaan EU komissaarina, puolusti Turkin liittämistä EU.n. Jos hänen toivensa olisi toteutunut, niin olisihan EU. nyt rauhan tyyssija

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistat väärin.

Turkki ei ollut edes täyttänyt ehdokasmaalle asetettuja kriteerejä. Sellainen maa ei voi tehdä jäsenyyshakemusta eikä kukaan siis voinut teoriassakaan puolustaa Turkin liittämistä EU:hun.

Ja aina pitää muistaa myös se, että EU-jäsenyyttä ei hyväksytä, elleivät kaikki jäsenmaat sitä puolla. Vaikka Turkki läpäisisi kaikki muut esteet, niin lopulta se törmäisi siihen viimeiseen: Kreikan vastustukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olli reenin ollessa komissaarina hän sanoi hän tekee kaikkensa turkin saamiseksi eu:nioniin siinä hän ei onneksi onnistunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehn teki hänelle määriteltyä työtään. Onhan Eu:ssa nytkin laajentumiskomissaari, jolle päätösten mukainen tehtävä annetaan. Ei siellä yksi komissaari ota jäseniksi valtioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa että Oulusta löytyy Sekuli jolla muisti pelaa. Ihmettelen että Tätä Rhenin intoa saada Turkki EU-jäseneksi puolustellaan..nooh..kepu pettää aina, ja muisti pätkii

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikin se todella outoa ellei Syyrian oma armeija puolustaisi Syyriaa, omaa maataan tunkeijilaa, Turkkia, vastaan.
Kurdien kannattaisi päästää ne vankeina olevat 12 000 ISIS terroristia Turkkiin sen armeijan selustaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä vasta varsinaista strategista ajattelua. Ajatteleeko Lihamylly tosissaan, että vapaalle laskettavat ISIS:n jäsenet ryhtyisivät yhtäkkiä entisen vihollisensa asialle. Ennen kaikkea: millä hän varmistaa sen, etteivät ne 12 000 terroristia aloittaisi terrori-iskuja uudelleen myös Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isis-ukot ja Turkkilaiset ova parhaita ystävyksiä (oletan että et tiennyt). Tekivät öljykauppaa koko Kalifaatin olemassaolon ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi surkeeta kansan "demokraattisesti" valittua itsekeskeistä "presidenttiä" ovat aikaansaaneet kansanmurhan, josta heidät on saatettava vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli siis sotaa käyvät kurdit, Syyria sekä Venäjä vastapuolellaan Turkki jonka takana pitäisi olla Nato? Mielenkiintoinen tilanne. Tuollahan alkaa olemaan kaikki vastaan kaikki tilanne kun lasketaan mukaan muita ympäröivien maiden konflikteja. Ja keskellä on Isis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on asevoimaa lujasti käytettävissä, niin näin niitä rajoja siirrellään! Turkin ei tarvitse piitata itsensä aseistariisuneiden EU maiden kritiikistä! Pahasti näyttää kuitenkin siltä, että kajahtaneiden diktaattorien aika on palannut ryminällä. Kun rajojen siirtelystä ei nyt seuraa paheksuntaa ja talouspakotteita suurempaa "rangaistusta", on diktaattoreille pitopöytä katettu ja pikkuvaltiot saavat varautua pahimpaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin, kauniit unelmat eivät ole koskaan estäneet tykkejä puhumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
30
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image