Ulkomaat

Syyria päästi kemiallisten aseiden tutkijat Dumaan - Venäjän la­vas­tus­väit­teet osoitettiin vääriksi

Ulkomaat 17.4.2018 22:11 | Päivitetty 17.4.2018 22:16
STT

Kemiallisten aseiden vastaisen järjestön OPCW:n tarkastajat pääsivät tiistaina ainakin askeleen lähemmäksi tehtävänsä aloittamista, kun Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana kertoi heidän saapuneen Dumaan.

Tietoa ei tuoreeltaan vahvistettu muualta. Tiistaina ei ollut selvyyttä myöskään siitä, pääsivätkö tarkastajat aloittamaan heti tehtävänsä.

Tarkastajien piti päästä aloittamaan tutkimuksensa Dumassa jo sunnuntaina, mutta Syyria ja Venäjä eivät päästäneet heitä sinne turvallisuussyihin vedoten.

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa puolitoista viikkoa sitten. Länsimaat ovat syyttäneet Syyrian hallintoa kemiallisten aseiden käyttämisestä iskussa.

Länsimaat ovat epäilleet, että iskun jäljet Dumassa on ehditty puhdistaa ja todistusaineistoa peukaloida sillä aikaa, kun OPCW:n tarkastajia viivytettiin Damaskoksessa, jonne tarkastajat saapuivat jo lauantaina.

Esimerkiksi Britannia on syyttänyt Venäjää ja Syyriaa myös tarkastajien työn tahallisesta viivästyttämisestä.

Lavastusväitteiden "todisteet" peräisin elokuvasta

Venäjä on kiistänyt kaikki syytökset. Sen mukaan mitään iskua kemiallisilla aseilla ei koskaan tapahtunut ja koko tapahtuma oli lavastettu.

Tiistaina kävi tosin ilmi, että kuvatodisteet, joilla Syyria ja Venäjä olivat perustelleet lavastusväitteitään, olivat peräisin syyrialaisesta elokuvasta. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:n faktantarkistusblogi Factuel.

Kuvat oli julkaistu elokuvan Facebook-sivuilla jo helmikuussa. Syyrian kulttuuriministeriön tukema elokuva kertoo kuuluisuudenhaluisesta toimittajasta, joka matkustaa Syyriaan laittomasti dokumentoidakseen sotaa. Kun toimittaja ei onnistu pyrkimyksissään, hän lavastaa kemiallisilla aseilla tehdyn iskun.

Fiktiivinen Vallankumousmies-elokuva sai ensi-iltansa maaliskuussa, eli kuukautta ennen iskua Dumaan.

Homsissa väärä hälytys

Syyrian valtiollinen media kiisti tiistaina tiedot yöllisestä ohjushyökkäyksestä Homsiin maan keskiosassa. Uutistoimisto Sanan mukaan kyseessä oli väärä hälytys, joka johti ilmatorjuntasireenien hälytykseen ja torjuntaohjusten ampumiseen.

Uutistoimiston mukaan hälytyksen syynä oli "ulkomainen aggressio", jota se ei eritellyt tarkemmin. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, nimettömänä pysytelleen sotilaskomentajan mukaan ohjuslaukaisu johtui Yhdysvaltojen ja Israelin voimakkaasta elektronisesta tutkahäirinnästä.

Syyrian armeijan tukikohtiin Homsissa on hyökätty kahdesti runsaan viikon sisällä. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tulittivat lauantaina Homsia ja Damaskoksen ympäristöä ohjuksilla, ja runsas viikko sitten lentotukikohtaan Homsissa tehtiin isku, josta Syyria ja Venäjä syyttivät Israelia. Israel ei ole sen paremmin myöntänyt kuin kiistänyt tietoja.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image