Ulkomaat

Syöpään kuoleva saa Roundupin valmistajalta satojen miljoonien korvaukset

Ulkomaat 11.8.2018 2:38 | Päivitetty 11.8.2018 3:13
STT

Kasvimyrkky Roundupia valmistava Monsanto joutuu oikeuden päätöksellä maksamaan kuolemansairaalle yhdysvaltalaismiehelle lähes 290 miljoonan dollarin eli yli 250 miljoonan euron korvaukset. Kalifornialainen valamiehistö tuli siihen tulokseen, että Roundup ja sen ammattikäyttöön tarkoitettu versio Ranger Pro vaikuttivat merkittävästi siihen, että mies sairastui syöpään.

Valamiehistön mukaan Monsanton olisi pitänyt varoittaa tuotteittensa voivan aiheuttaa syöpää.

Kyseessä oli ensimmäinen oikeusjuttu, jossa syöpää sairastava syytti sairaudestaan Roundupia. Monsanton tappio avannee oven sadoille vastaavanlaisille oikeusjutuille.

Monsanto kiistää vaarallisuuden

Oikeusjuttu perustui Maailman terveysjärjestön WHO:n alaisuudessa toimivan kansainvälisen syöpätutkimusjärjestön IARC:n näkemykseen. Järjestö luokitteli vuonna 2015 Roundupin pääasiallisen vaikuttavan ainesosan glyfosaatin todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Monsanto on johdonmukaisesti kiistänyt tuotteensa voivan aiheuttaa syöpää ja sanonut tutkimusten osoittaneen tuotteen turvalliseksi. Oikeudenkäynnin aikana paljastui kuitenkin, että viranomaiset ovat epäilleet Monsanton tehtailleen itselleen edullisia tutkimustuloksia.

Monsanto ilmoitti tiedotteessa aikovansa valittaa päätöksestä.

- Puolustamme jatkossakin kiivaasti tätä tuotetta, jolla on 40-vuotinen historia turvallisesta käytöstä ja joka on edelleen välttämätön, tehokas ja turvallinen työkalu maanviljelijöille ja muille ihmisille, yhtiö tiedotti.

Glyfosaatti on tiettävästi maailman yleisimmin käytetty rikkaruohomyrkky.

MAINOS

Kommentoi

Roundup on todistetusti syöpää aiheuttamaton. Tästäkään jutusta ei kannattaisi vaahdota, sillä juttu on kesken ja faktat selviää myöhemmin. Itse jatkan hyvillä mielin Roudupin käyttöä, se on ylivoimaisesti paras torjunta-aine.
Muutenkin on naurettavaa näiden viherhysteerikkojen Monsanto-propaganda. Heille kaikki ylikansallinen on pahasta. Faktat heiltä puuttuu, mutu-tuntumalla mennään. Ääliömäistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"voisi ehkä mainita, että Monsanto kuuluu Bayer:iin", mutta kumpi tosiasiassa omista kumman? Monsanto omistaa suuren osan etelä-amerikastakin ja voi niitä joiden pelloille on vahingossa joutunut geenimuunneltua vehnää- maat ovat hetken kuluttua Monsanton omistuksessa. Porsaan patenttihakemus muuten vireillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monsanto on aidosti moraaliton firma, sillä on pitkä ja verinen historia väärinkäytöksistä myrkkyjen ja jätteidensä kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sallii edellleen aineen käytön muusta euroopasta poiketen. Jos jossakin ollaan rähmällään turvallisuusasioissa niin Suomessa. Kiitos kepulien jotka haluavat maksimoida tuotot. Muitakin torjuntamenetelmiä olisi käytettävissä mutta kun se tehokkuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta! Suomen käytäntö on todellakin poikkeava - kun meillä ruiskutetaan viljasänkiä juolavehnästä puhtaiksi niin vihreiden ihannoimassa keski Euroopassa vilja pakkotuleennutetaan ruiskutuksella 2 viikkoa ENNEN kuin se puidaan. Tilaappa murosi Saksasta satusetä niin saat itsellesi sopivia ravinteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa voisi ehkä mainita, että Monsanto kuuluu Bayer:iin, ja Bayer yrittää EU:ssakin lobata vähän kaikennäköstä pikkutuhmaa. Esimerkiksi myrkkyjä, jotka ovat tuhoisia mehiläisille.

Monsanto ei ole kovin tunnettu Suomessa, mutta Bayer sen sijaan on.
Tämän lisäksi Bayer on ilmoittanut lakkauttavansa Monsanto -nimen kokonaan. Tästä on uutinen Guardianilla 4.6.2018.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillälailla! Ja näitä rounduppeja ruiskutellaan peltoihin ympäri maailmaa! Erittäin hyvä että oikeus voitti,toibottavasti tämä myrkytyksen jättiläinen mene konkurssiin ,niin sairasta on yhtiön homma joka puolella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Glyfosaatin puolustajat hokeneet vuosien ajan, että sitä voisi jopa juoda ilman vaaraa. Vaan yksikään ei ole siihen suostunut tilaisuutta tarjottaessa.
Myrkky mikä myrkky.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ei syöpään sairastu, näillä eikä muillakaan myrkyillä,
tupakan tiedetään asbestin lisäksi olevan suomalaisille erityisen terveysvaikutteisia tuotteita,
Kun vain Suomen puolueetonta korkeinta oikeutta uskotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on hakenut Roundupin käytölle EU:sta lisäaikaa jo vuosikaudet, vaikka aineen tiedetään olevan silkkaa myrkkyä. Monissa maissa käyttö on kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsin vain kytkemään rikkaruohoja niin samalla syntyy uusia työpaikkoja 😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:14
Miksi iltapäivisin aina haukotuttaa ja miten väsymystä voi lievittää? Uniterapeutti vastaa
12:01
Mies menehtyi työtapaturmassa Valion tehtaalla Vantaalla – Poliisin mukaan työntekijä jäi jumiin liukuhihnan väliin
11:56
Kabulissa ainakin yksi lapsi kuollut hyökkäyksissä äänestyspaikkoja vastaan - Taleban-liike vannoi etukäteen hyökkäävänsä vaalipäivänä
11:07
Taskilan jätevedenpuhdistamolla uutta tekniikkaa – jätevesi johdetaan mereen aiempaa puhtaampana
11:06
Katso vinkit syyslomatekemiseen: Ouluhallissa järjestetään perinteinen X-ON-tapahtuma ja uimahallissa pääsee kokeilemaan vesipalloa
10:32
Bensavaras kaahasi poliisia karkuun, mutta hävisi lopulta juoksukilpailun
10:04
Maaseutumatkailun suosio kasvoi touko-elokuussa – Kesäsesonki oli alan yritysten mukaan erityisen vilkas
26
Entinen EK:n työmarkkinajyrä Laatunen: "Olen tänä päivänä suositumpi työntekijöiden Hakaniemessä kuin työnantajien Etelärannassa"
23
Oikeusministeri Häkkänen haluaa tiukentaa rikosten rangaistuksia entisestään – "Pahoinpitelykulttuuri elää meillä sitkeässä"
23
Rinne vei yrittäjille omat eväät: Uusi oikeusapuyksikkö joka maakuntaan ja verohuojennukset kolmelle ensimmäiselle työntekijälle
18
Rakennusyhtiö Lehto Group antoi tulosvaroituksen – liikevoitto jäämässä ennakoitua pienemmäksi
12
Puheenvuoro: Verotus vie liikennettä väärään suuntaan – autoveron tasoa tulisi pudottaa kautta linjan
11
Katso videolta, miten varmistat että pyöräsi renkaat pysyvät kiinni - Hengenvaarallinen renkaiden löysyttely näyttää jatkuvan Oulussa
10
Nuori Rasmus Kupari johdatti Kärpät yhdeksänteen peräkkäiseen voittoon ja uuteen seuraennätykseen – päätöserässä kaksi ulosajoa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Miksi sitten valehtelen? Olen nyt vuodesta 2011 kirjoitellut näitä, suurimmaksi osaksi välillä täysin kopioituja aloituk... Lue lisää...
Y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image