Ulkomaat

Svenska Dagbladet: Ruotsissa etsitään vau­rioi­tu­nut­ta venäläistä su­kel­lus­ve­net­tä

Ulkomaat 18.10.2014 9:14 | Päivitetty 18.10.2014 22:51
STT

Ruotsin puolustusvoimat etsii Tukholman saaristossa vaurioitunutta venäläistä sukellusvenettä, uutisoi Svenska Dagbladet -lehti. Lehden tietoja ei ole saatu vahvistettua.

Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti aiemmin kasvattavansa tiedusteluoperaatiotaan Tukholman saaristossa entisestään.

Vahvistuksiin kuuluu kehittyneellä mittaus- ja tutkatekniikalla varustettuja yksiköitä. Kaikkiaan epäiltyä vedenalaista toimintaa tutkii ainakin parisataa ihmistä.

- Tässä ei ole kyse sukellusvenejahdista vaan tiedusteluoperaatiosta. Keskitymme tiedon keräämiseen, käsittelemiseen ja analyysiin, operaatiota johtava kommodori Jonas Wikström.

Vain muutamaa tuntia Wikströmin tiedotustilaisuuden jälkeen Svenska Dagbladet uutisoi, että operaatio käynnistettiin sen jälkeen, kun Ruotsin puolustusvoimien signaalitiedustelu sieppasi venäjänkielisen hätäviestin.

Viesti lähetettiin torstaina, Venäjän käyttämällä hätätaajuudella. Puoli vuorokautta myöhemmin saatiin näköhavainto vieraasta aluksesta Kanholmsfjärdenilla. Myöhemmin havaittiin salattua radioliikennettä Tukholman saaristossa sijaitsevan lähettimen ja Kaliningradin välillä.

Sotilasstrategioiden asiantuntija Stefan Ring Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, ettei perjantaina alkanut merioperaatio voi jatkua loputtomiin.

- Arvioni on, että operaatio voisi jatkua joitakin päiviä, mutta sen jälkeen sen keventämistä on harkittava kustannus- ja uskottavuussyistä, hän sanoi STT:lle.

Ring uskoo, että Ruotsin puolustusvoimien on joka tapauksessa ensin varmistuttava siitä, ettei tiedustelualueelta löydy lisää kohteita.

Hänen mukaansa Ruotsi halunnee myös näyttää ulkomaailmalle, että se suhtautuu epäiltyyn vedenalaiseen toimintaan vakavasti.

- Operaation nopea lopettaminen tässä tilanteessa lähettäisi epäonnisen signaalin muulle maailmalle. Meneillään on peli ja markkeeraus: puolustusvoimat haluaa näyttää, että Ruotsin alueen vaaliminen on sille tärkeää.

Luultua laajempi alue

Ruotsin puolustusvoimien julkaiseman kartan perusteella tiedustelualue olisi paljon suurempi kuin mediatiedot antoivat aiemmin ymmärtää.

Alue on arviolta ainakin 40 kilometriä leveä. Pystysuunnassa se ulottuu ainakin 50 kilometriä Tukholman korkeudelta kohti etelämpänä sijaitsevaa Nynäshamnia.

Wikström totesi, että operaatiota jatketaan niin kauan kuin se on tarpeellista. Hän ei kertonut, minkälaisia todisteita puolustusvoimat on mahdollisesti saanut.

- Operatiivisista syistä en voi kertoa, miten työskentelemme, mitä olemme saaneet tietää tai yksityiskohtaisesti mitä yksiköitä meillä on alueella.

Wikströmin mukaan tällaisten tietojen paljastaminen kertoisi liikaa alueella mahdollisesti operoivalle vieraalle vallalle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Taitaa venäläinen pienoissukellusvene lymytä jossain syvänteessä,mutta kyllä se sieltä nousee kun happi loppuu ja kalipurkitkit on käytetty loppuun.Voipa olla jopa sotkeentunut johonkin vanhaan kalastusverkoon ja tarvitsevat apua.Englantilaiset (Venäläiset vain "aanailivat")vapauttivat Jäämerellä vanhasta verkosta vastaavanlaisen suk.veneen viime hetkillä ja miehistö jäi henkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko sukellusvenejahti on Ruotsin asevoimien yritys ylläpitää turhaa organisaatiota. Tässä ohjeet, joilla kuka tahansa vieraan ja runsasväestöisen valtion johtaja voi vallata Ruotsin ilman sukellusveneitä tai vuodattamatta pisaraakaan verta:

(1) kuskaa viisi miljoona tai vielä vähän yli kansalaisiasi Ruotsin rajalle vaatimaan turvapaikkaa tai Ruotsin kansalaisuutta. Ruotsin itsemurhaisen maahanmuuttopolitiikan ansiosta he saavat Ruotsin kansalaisuuden ja äänestysoikeuden;

(2) näiden uuden ruotsalaisten kanssa on sovittu, että he muodostavat uuden puolueen, jonka pääagenda on liittää Ruotsi toiseen valtioon;

(3) koska näitä uusia ruotsalaisia on enemmistö, he liittävät Ruotsin osaksi toista valtiota parlamentaarisin keinoin. Mitään sotaa tai jäätynyttä konfliktia ei tarvita.

Nähtäväksi jää, ovatko suomalaiset maahanmuuttoon ja maanomistukseen liittyvän politiikan kanssa yhtä umpihulluja kuin ruotsalaiset. Toivottavasti emme ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsihan on vauras, rauhantahtoinen ja sivistynyt maa, joka on yksi maailman arvostetuimmista valtioista. Sitä vaan täälläkin koetetaan mollata. Ruotsin rantavesissäkin löytyy tarpeeksi syvyyttä sukellusveneillekin, vaikka Matti Aalto muuta väittääkin. Siellä on vuosien varrelta olemassa valokuviakin, jotka esittävät aidosti sukellusveneitä. Ajoihan siellä aikoinaan Neuvostoliiton sukellusvene rantakivillekin ja pääsi maailman median ykkösuutiseksi. Muka navigointivirhe ja sitähän se varmaan olikin.
Tuskinpa siellä nytkään Ruotsin ystävien Naton tai USA:n sukelluspaatit ilman lupaa partioivat ja tuskinpa tuo uusi ilmoitus on huuhaata. Lienee kyseessä kännykkäkuva, joka ei ainakaan esitä hyljettä, koska armeija on sen ottanut tosissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsihan on sivistynyt ja rauhantahtoinen maa, ja jopa hyvin vauras ja kehittynyt, yksi maailman kärkimaita. Senkin rannikoilla on riittävän syviä vesiä sukellusveneille, toisin kuin Matti Aalto väittää. Natolla ja USA:lla on Ruotsiin ystävyysvälit, joten tuskin niiden tarvitsee siellä sukellusveneineen tiedustella. Toisenlainen suhde oli tietenkin Neuvostoliitolla ja nyt Venäjällä, joten sukellusvenetiedustelu siellä jatkuu. Ajoihan siellä yksi rantaankin. Siellähän on olemassa aivan autenttisia valokuviakin sukellusvenehavainnoista, joten ilkeät höpinät jääkööt omaan arvoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi kailotti ettei Ruotsi mene Natoon. Venäjä pyörittää Ruotsia miten tahtoo. Ei venäjä tykkää empätiiä-meinigistä. Rajat pitää olla kaikella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi natoon kiitos. Suomi ja Fennovoima lopettakaa Putinin sotateollisuuden sponsoroiminen. Aika härskiä hommaa Suomelta ei voi muuta sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti en muista mitä Norjan laivaston komentaja sanoi aikoinaan näistä ruotsalaisten kolleegojensa 5 - 10 metrin syvyisten merialueiden sukellusvenejahdeista, mutta ei se mairittelevaa ollut. Sanoi jotakin siihen suuntaan että ellei yhden Neuvostoliittolaisen sukellusveneen kaikki sähkö- ja navigointilaitteet olisi menneet epäkuntoon niin Ruotsi olisi lakkauttanut laivastonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea oli arvata, että tulee vesiperä, kun kyseessä oli keksitty ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeenhan ei tuollaista tehdä. Venäjä on soluttautunut tänne jo vuosien ajan ja täällä ei reagoida mitenkään. Sanotaan vain että ei ole syytä huoleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Venäjä tuollaista tee. Huonon puhumiseta venäläiset suomessakin ahdistuu ihan. Ne on nuo muut maat. Onkohan siellä USA ja Suomi asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton hyökkäysarmeijan sukellusvene ilmiselvästi. Provosoiva teko Natolta, jolla yritetään saada Ruotsi ja Suomi Naton jäseneksi. Yhdysvallat on provokaation toteuttaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsihan on vuokrannut miehistöineen Kockumsin valmistaman ubåtin USAlle opettamaan hiljaisten sukellusveneiden jahtia. Ovat sen verran hyviä kamuja, että USAn ja Naton tekemistä rajaloukkauksista ei juuri kerrota. Ruotsi on USAn osavaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku taho koittaa ällyyttää saamaan Ruotsia ja Natoon ja sitä kautta Suomikin, kyllä niillä kieroilla riittää konsteja. Tuo nyt ei taida olla sen kummempaa, kiusataan vaan leikillään, aika ovelaa. Propagandaa selvästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannattaa tarkoin käydä läpi vedenalaiset tietoliikennekaapelit, voi löytyä yllättäviä laitteita kaapelista joiden kautta data vuotaa ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Försvarets Radioanstaltilla (FRA) Lovö-nimisella Mälarenin saarella on Ruotsin lain mukaan täysi pääsy kaikkeen Ruotsin tietoliikenteeseen, ja siten myös USAlla. 90% Suomen ulkomaan tietoliikenteestä kulkee tuota kautta. Siksi Suomella ei ole käytännössä mitään puolustus- tai yrityssalaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kryptaamalla kaikki hoituu. Toisekseen jos tiedot halutaan pitää luottamuksellisina, niitä ei kytketä verkkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
83
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
44
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
32
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image