Ulkomaat

Suur­lä­het­ti­läs: Brexit ei tarkoita, että Britannia luopuisi pe­rus­ar­vois­taan

Tom Doddin aiemmalle uralle mahtuvat muun muassa komennukset Irakissa ja Afganistanissa. - Minut lähetettiin Suomeen rentoutumaan, hän vitsailee.
Ulkomaat 6.3.2018 19:59
Mikko Pulliainen

Britannian EU-ero ei tarkoita, että maan perusarvot muuttuisivat mihinkään, muistuttaa Britannian tuore Suomen-suurlähettiläs Tom Dodd.

Näitä arvoja ovat muun muassa laki ja oikeus, talouskehitys sekä vapaakauppa.

– Tämän vuoksi haluamme säilyttää läheiset suhteet EU-maiden kanssa. Meillä on paljon yhteistä, Tampereella tiistaina vieraillut Dodd toteaa.

Tammikuussa virassaan aloittanut suurlähettiläs osallistui Tampereella muun muassa Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon seremonioihin, tapasi kaupungin johtoa sekä tamperelaista brittiyhteisöä.

Dodd painottaa, että brittien EU-ero ei tarkoita eroa Euroopasta.

– [Ulkoministeri] Timo Soinin ja [Eurooppaministeri] Sampo Terhon kanssa käymieni keskustelujen perusteella suomalaiset haluavat Britannian kanssa läheiset taloudelliset ja turvallisuussuhteet, ja sen mekin pyrimme saavuttamaan. Suomen ja Britannian väliset suhteet ovat pitkäaikaisia, eikä elämä lopu vuonna 2019.

Viime perjantaina brittien pääministeri Theresa May hahmotteli puheessaan maan tavoittelemaa Brexit-ratkaisua. Hänen mukaansa britit haluavat "kauppasopimuksen, joka on laajempi ja syvempi kuin yksikään tähän mennessä tehty sopimus missään päin maailmaa".

May tunnusti, että Britannia ei voi saada neuvotteluissa kaikkea haluamaansa. Esimerkiksi ulkomaankaupalle tulee välttämättömiä esteitä.

Pääministerin puhe keskittyi talousasioihin, mutta hän sivusi myös keskeistä Pohjois-Irlannin kysymystä. Eroneuvottelujen avainkysymyksiä on, millaisen kauppasopimuksen EU ja Britannia tekevät.

EU ja Britannian oppositio haluaisivat maan pysyvän vastedeskin EU:n sisämarkkinoilla. Kovan linjan brexit-leiri, muun muassa Mayn omassa puolueessa, vastustaa tätä ja kannattaa puhtaasti taloudellista vapaakauppasopimusta.

Puheessaan May asettui johonkin näiden linjojen väliin.

–  Me haluamme kauppasopimuksen, joka on laajempi ja syvempi kuin yksikään tähän mennessä tehty sopimus missään päin maailmaa.

Hän sanoi tavoittelevansa ”sopimusta tulleista”, mutta ei tulliliittoa. Pohjois-Irlantiin May kaavaili ratkaisua, jossa rajavalvontaa voitaisiin välttää erilaisin sopimuksin. Esimerkiksi suuret yritykset voisivat kuljettaa tuotteitaan edelleen ilman tullimuodollisuuksia.

Mayn mukaan tulliliitto ei sovi Britannialle, koska maa haluaa itse solmia sopimuksia kolmansien maiden kanssa.

– Kuten pääministerikin puheessaan totesi, EU-erolla on seurauksensa. Emme tietenkään voi poimia ainoastaan rusinoita pullasta, Dodd luonnehtii.

Britit pääsivät joulukuussa EU:n kanssa alustavaan yhteisymmärrykseen kolmesta perusasiasta: EU-maksuista, kansalaisten oikeuksista sekä Irlannin asemasta.

– Maksamme unionille noin 40 miljardia euroa, josta puolet olisi joka tapauksessa maksettu jäsenmaksuina.

Britannian tullisopimuksesta on tarkoitus tulla mahdollisimman vapaan kaupan mahdollistava.

– Lyhyesti: esitämme mallia, joka on kehitetty jo olemassaolevista sopimuksista joita EU:lla on esimerkiksi Sveitsin ja Ukrainan kanssa.

Britannia suhtautuu kielteisesti malliin, jossa Pohjois-Irlannin ja Britannian välillä olisi tulleja.

– Sitä emme hyväksy. Tilanne olisi sama kuin Ruotsilla olisi tulliraja Ahvenanmaan kanssa.

Doddin mukaan Pohjois-Irlannissa ja Irlannissa on paljon pieniä, 1-2 henkilön yrityksiä, jotka ovat tottuneet liikkumaan rajan yli. Näiden toimijoiden asema tulee varmistaa sopimusmenettelyillä.

– Suurempien yritysten tilanne ratkaistaan sitten elektronisin keinoin.

Samoin EU-kansalaisten asuminen ja työskentely Britanniassa on tarkoitus turvata.

– Britannia keksi vapaakaupan, ja jatkamme sen puolestapuhujana. Maassa elää noin 20 000 suomalaista, ja suomalaiset ovat edelleen tervetulleita. En näe mitään syytä, joka muuttaisi asiaa.

Vastaavasti Suomessa asuu noin 4 000 brittiä.

Brexitin taloudelliset vaikutukset ovat olleet varsin suosittu keskustelunaihe jo hyvän aikaa. Huolena on ollut esimerkiksi se, miten Lontoon Cityn pankkisektori toimii EU-eron lähestyessä.

– Lontoossa on pankkeja, jotka ovat hyötyneet sisämarkkinoista, ja pääministerimme on laatinut ehdotuksia joiden tarkoitus on varmistaa tilanteen jatkuminen.

Tavoitteena on siis varsin läheinen taloudellinen yhteistyösuhde EU:n kanssa. Dodd toteaa, että Cityn finanssisektori on hyödyksi koko Euroopalle.

– Jos yritys lähtee Lontoosta, se ei välttämättä siirry Frankfurtiin tai Pariisiin vaan New Yorkiin tai Tokioon. EU:ssa tuntuu olevan ihmisiä jotka pitävät koko asiaa nollasummapelinä.

Suomen ja Britannian kauppasuhteissa ajankohtainen asia on ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta. Sen tarjouspyynnöt lähetetään myöhemmin keväällä.

Yhtenä kandidaattina kilpailussa on yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, jota Britanniassa kehittää BAE Systems. Doddin mukaan Eurofighter olisi Suomelle erittäin hyvä, jo käytännön lentotoiminnassa koeteltu vaihtoehto.

– Suomelle on myös tärkeää, että koneita voi operoida varsin itsenäisesti. Siitä voimme antaa takuun.

Typhoon esiintyi viime kesänä Kaivopuiston lentonäytöksessä Helsingissä, ja tänä kesänä kone on tulossa ilmavoimien 100-vuotisjuhlanäytökseen Jyväskylään.

– Luin juuri tänä aamuna, että yksi valmistajista on tuomassa paikalle koneen muovisen mallin (kyseessä on ruotsalainen Gripen E). Meiltä paikalle tulee neljä Eurofighteriä, yksi jokaisesta kumppanimaasta, ja kaikki ne lentävät.

 

Uutisen sanamuotoja täsmennetty 7.6. kello 15.21: Uutisessa käytettiin alun perin toistensa synonyymeinä termejä euroero, EU-ero sekä Brexit. Euroero on terminä harhaanjohtava, sillä Britannia ei kuulu euroalueeseen, vaan sen valuutta on punta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rajat kiinni ja Britannia PerusSuomalaiseksi. Ja pois NATO:sta. Kekkosen linja käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei nyt aivan noinkaan, mutta ymmärrän toki, että diplomaattinen puhe on tuommoista ympäripyöreää. Brexit tarkoittaa nimenomaan Britannian perusarvojen muuttumista ja vieläpäs hyvin dramaattisesti. Jatkossa nimittäin Britannia säätää itse omat lakinsa, valvoo omat rajansa ja solmii omat kauppasopimuksensa. Lyhyesti sanottuna Britanniasta tulee itsenäinen ja demokraattinen valtio. Jos tuo ei ole totaalinen perusarvojen muutos niin mikä sitten on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän EU tuo paljon muutakin kuin pelkän vapaakauppa-alueen, tosin EU:ta vaivaa sen tehottomuus. On paljon suunnitelmia ja sopimuksia, joita ei ole voitu pitää EU:n rikkonaisuuden vuoksi. Ei Saksa ja Ranskakaan ole pystynyt pitämään niitä sopimuksia, joita on sovittu. Schengen on yksi huono esimerkki tästä. EU laajeni liian nopeasti, jota täällä pohjolassa ihmeteltiin kovasti, miksi lähdettiin laajenemaan liian nopeasti. Ehkä isot EU maat halusivat "eturintaman" Venäjän ja EU:n välille näistä entisistä Itä-Euroopan maista. Pohjois-Euroopan unioni olisi ollut kaiken paras ratkaisu Suomen kannalta Euroopan vapaakauppa-alueen lisäksi. Pohjolan maiden arvot ja asenteet ovat paljolti samanlaiset verrattuna Euroopan pohjoisen ja etelän maihin.

EU on tällä hetkellä Brexitin myötä tienhaarassa. On mielenkiintoista nähdä tulevat EU linjaukset vaikka yhteisvastuusta. Miten halutaan niitä jakaa Brexitin myötä? Joitakin yhteisiä hankintoja voidaan ajatella, mutta ei mitään suurempaa. Vain bulkkitavarahankinnat on tehtävissä yhteisesti. Muuten kovin tekniset ja monimutkaiset hankinnat tulee ehdottomasti jättää jokaisen maan omiksi hankinnoiksi, muuten ne eivät valmistu ikinä. Tästä on erittäin hyviä esimerkkejä olemassa. Hankinnat voidaan kylläkin tehdä EU-sisämarkkinoilta, joka on EU:n linjaus. Paras EU on itsenäisten valtioiden liitto, joka ei puututa liiaksi nippeli ja jäsenmaiden asioihin kuten nykyisin on joidenkin asioiden kohdalla tehty.

Parempaa EU:ta tarvitaan, jos tällä tiellä halutaan jatkaa. On erittäin mielenkiintoista nähdä vaikka 10 vuoden jälkeen, että missä EU menee, kun on Brexit takana, ja on siten olemassa verrokkimaita, jotka ovat lähteneet EU:sta, että miten heillä menee ja jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhyesti sanottuna britit haluavat EU:ta edeltävään aikaan, eli Euroopan vapaakauppa-alueeseen. Ei tarvita kallista kuudensadantuhannen henkilön byrokraattiarmeijaa ja siipeilijää, kauppaa voidaan käydä muutenkin. Ei tarvita poliittista liittoa eikä puolustusliittoa, joka tuo vain lisäkustannuksia, mutta kukaan ei sitoudu kuitenkaan auttamaan ketään, jos ei itse hyödy. ETA riittäisi meille kaikille. Britannian vaatimus ei ole kohtuuton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image