Ulkomaat

Supo: Barcelonan iskulla ei yhteyksiä Suomeen, uhka-arvio ennallaan

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn mukaan terrorismin vastainen kamppailu on vapaiden ja avointen yhteiskuntien ykkösprioriteetteja. KUVA: Quique Garcia / EPA
Ulkomaat 18.8.2017 2:12 | Päivitetty 18.8.2017 13:32
STT

Suojelupoliisilla ei tässä vaiheessa ole tietoa tai viitteitä siitä, että Espanjan terrori-iskuilla olisi yhteyksiä Suomeen. Supo ei myöskään aio nostaa terrorismin uhka-arviotaan tapauksien takia.

- Uhkatason arvio perustuu aina meillä kolmeen tekijään: omaan operatiiviseen tietoon, Suomen profiiliin radikaalitoimijoiden silmissä sekä terrorismin trendeihin. Tällä hetkellä näissä ei ole tullut sellaista muutosta, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa meidän kokonaisarviotamme, sanoo Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen.

Uhka-arvio on tällä hetkellä neliportaisen asteikon kakkostasolla, mikä tarkoittaa kohonnutta uhkaa.

Supo linjasi aiemmin, että yksittäisten väkivallantekojen uhka on kohonnut, mutta terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala.

Supo kertoi STT:lle aikaisemmin, että merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka motivoituvat radikaalista propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksesta.

Supon mukaan "terrorismin toiminnan kohdehenkilöiden" määrä Suomessa on nyt noin 350. Hiltusen mukaan seurattavien henkilöiden määrä on pysynyt kohtuullisen ennallaan. Kaikkia Supo ei luonnollisesti pysty koko ajan seuraamaan.

- Priorisoimme aina toimenpiteet arvioidun uhan mukaan, Hiltunen muistuttaa.

Myöskään Suomen poliisille ei ole tullut yhteydenottoja kansainvälisiltä poliisijärjestöiltä, kerrotaan Poliisihallituksesta. Poliisille ei ole myöskään tullut tietopyyntöjä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolaisen mukaan ei ole tiedossa mitään, mikä linkittäisi Espanjan iskut Suomeen tai muuttaisi Suomen turvallisuustilannetta. Hänen mukaansa on vielä liian aikaista arvioida, mikä on ollut poliittinen tai uskonnollinen tausta, mutta teko vaikuttaisi olevan uskonnollisesti motivoitunut.

"Ei valtaa pelolle, ilmoituskynnys matalalla"

Poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo eri maiden poliisien vaihtavan aktiivisesti tietoa uhista.

- Totta kai näitä asioita seurataan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Viranomaiset vaihtavat tietoja ja ylläpitävät tilannekuvaa. Iskuihin liittyvä uutisointi, joka on tietysti omalta osaltaan tarpeellista, on omiaan lisäämään turvattomuuden tunnetta, ja syntyy ajatus siitä, milloin Suomessa voisi tapahtua jotain vastaavaa, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan terroriuhka otetaan huomioon muun muassa suuria yleisötapahtumia järjestettäessä.

- Poliisi tietysti yhdessä järjestäjien kanssa pohtii näitä asioita. Tämä alkaa nykyään olla, voisi sanoa valitettavastikin, sellaista arkirutiinia, Heikkinen valittelee.

- Liikaa ei saa pelolle antaa valtaa, mutta tietyissä tilanteissa pitää olla valppaana ja tarkkana. Sekin on tuotu julki, että jos joku arvelee tällaista lähipiirissään suunniteltavan tai haudottavan, niin mieluummin pitää sen ilmoituskynnyksen poliisiin aika matalalla.

Tutkija STT:lle: Isku olisi voinut tapahtua jo paljon aiemmin

On ihme, ettei Espanjassa ole tapahtunut varsinaista isoa terrori-iskua vuosiin, sanoo terrorismitutkija ja sotatieteiden tohtori Antti Paronen STT:lle. Hänen mukaansa iskua olisi voinut odottaa jo aiemmin, sillä Espanjassa on paljon jihadistista liikehdintää.

Parosen mukaan Espanja on noussut jihadistien pidätystilastoissa kolmen kärkeen Belgian rinnalle. Kärkisijaa pitää Ranska. Hänen mukaansa ongelma kulminoituu Espanjassa olevaan marokkolaissiirtolaisväestöön.

Espanjan liikehdinnästä ei tutkijan mukaan ole puhuttu kovin paljon, koska iskuja ei viime vuosina ole Espanjassa ollut. Hänen mukaansa maan viranomaisten terrorisminvastainen toiminta on ollut sinällään hyvää.

- Kun verrataan iskuhiljaisuutta ja vuosikausia jatkuneita korkeita pidätystilastoja, on ollut ihme, ettei varsinaista isoa terrori-iskua Espanjassa ole tapahtunut. Sitä olisi voinut odottaa jo aikaisemmin, hän sanoo.

Espanjassa oli viimeksi iso terrori-isku vuonna 2004, kun 11. maaliskuuta Madridin aamujunissa räjähti peräjälkeen kymmenen pommia. Lähes 200 ihmistä kuoli ja yli 1 800 loukkaantui.

"On uskottavaa, että Isis on iskun takana"

Äärijärjestö Isis ilmoitti olevansa Barcelonan iskun takana. Paronen pitää tätä verrattain uskottavana. Hänen mukaansa ilmoitus tuli sopivassa aikajänteessä, sillä iskut tunnustetaan yleensä muutaman tunnin tai viimeistään 72 tunnin kuluttua.

- Tunnustus tuli kieltämättä nopeasti, mutta se tuli virallisesta kanavasta. Iskua oli lisäksi hehkutettu aiemmin Isisin käyttämällä keskustelupalstalla, hän kertoo.

Parosen mukaan ilmoitustavan lisäksi iskutapa puhuu sen puolesta, että taustalla on todella Isis.

Paronen kiinnitti Isisin ilmoituksessa huomiota myös viestin sanamuotoon. Hän kertoo, että verrattain hyvän käännöksen mukaan ilmoituksessa sanottiin, että "iskijät toimivat kalifaatin käskystä iskeä länsiliittouman kotimaissa".

- Tämä ei ole hirveän suora käsky. Selkeästi halutaan kuitenkin osoittaa, että Isisillä on edelleen korkein johtaja ja hän koordinoi myös Isisin ulkomaanoperaatioita. Jos ei muutoin, niin ainakin omalla arvovallallaan, Paronen sanoo.

Parosen mukaan Espanjan iskujen taustalla näyttää olevan merkittävää suunnitelmallisuutta, jos yön aikana tulleet tiedot Cambrilsista ja Alcanarista ovat oikeansuuntaisia. Hän arvioi, että autoiskuja tapahtuu Euroopassa vielä lisää.

- Tämä iskutapa vaatii hirveän paljon vähemmän osaamista ja resursseja kuin mikään muu. Isisille on pääasia, että näitä tapahtuu ja näytetään, että ollaan vahvempia kuin itse asiassa ollaankaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image