Ulkomaat

Suomi sijoittaa Afrikan tuulivoimaan – lisäsähköä tulee yhtä paljon kuin Loviisan ydin­reak­to­reis­ta

Viime vuonna perustettu ilmastorahasto sijoittaa suomalaisten veronmaksajien rahoja uusiutuvan energian hankkeisiin kehitysmaissa. Jos asiat sujuvat suunnitellusti, varat palautuvat aikanaan korkojen kera Suomeen. Arkistokuva. KUVA: Nina Susi
Ulkomaat 11.10.2018 6:00
Ilari Tapio

Sähköt puuttuvat yhä yli miljardilta ihmiseltä. Maapallon kannalta ei ole yhdentekevää, miten sähköä heille tulevaisuudessa tuotetaan.

Afrikan tuulivoimakapasiteettia on tarkoitus lisätä tuntuvasti.

Asialla on Maailmanpankin yritysrahoitushaara IFC, jonka kanssa Suomi tekee syvenevää yhteistyötä. Äskettäin IFC sijoitti 1,54 miljoonan euron edestä Suomen myöntämää rahaa nimenomaan Afrikan tuulisähköhankkeiden edistämiseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) osallistuu parhaillaan Maailmanpankin vuosikokoukseen Balilla. Hän allekirjoittaa asiaa koskevan sopimuksen siellä. Kyse on teknisen avun yhteistyösopimuksesta.

– Sähköt puuttuvat yhä yli miljardilta ihmiseltä. Maapallon kannalta ei ole yhdentekevää, saavatko he jatkossa sähkönsä fossiilisista polttoaineista vai uusiutuvista lähteistä. Viimeistään IPCC:n tuore raportti osoitti tämän, Virolainen kommentoi.

– Kehitysmaissa sähkönsaanti on myös ihmisoikeuskysymys. Sähköpula on kuin käsijarru yhteiskuntien kehitykselle.

Rahasto sijoittaa, ja Suomi saa omansa pois

Ministerin allekirjoittama sopimus on jatkoa Suomen ja IFC:n viime vuonna perustamalle ilmastorahastolle.

Sen puitteissa IFC sijoittaa seuraavien neljän vuoden aikana kaikkiaan 144 miljoonaa euroa suomalaisten veronmaksajien rahaa kaupallisiin ilmasto- ja energiahankkeisiin kehitysmaissa.

Varat on tarkoitus maksaa sijoitusten tuotoilla takaisin 25 vuoden aikana – korkojen kera.

Rahaston ensimmäinen, 3 miljoonan euron sijoitus tehtiin marokkolaistaustaisen energiayhtiö Gaia Energyn suurhankkeeseen. Yhtiö rakentaa 22 pääosin tuulivoimalla toimivaa sähköntuotantolaitosta yhdeksään Afrikan maahan.

Rakennettavien voimaloiden nimellisteho on kolme gigawattia. Ne lisäävät Afrikan nykyistä tuulivoimakapasiteettia noin 50 prosentilla.

Maanosan tuuliolosuhteissa vuotuisen sähköntuotannon arvellaan olevan tämän kokoluokan voimaloilla ainakin seitsemän terawattituntia. Se on yhtä paljon kuin Fortumin Loviisan kaksi ydinreaktoria tuottavat yhdessä.

MAINOS

Kommentoi

Jotenkin ei ymmärrä miksi kannatamatonta yritys toimintaa viedään ulkomaille,jos on tuella toimiva yritysmuoto sehän perustuu kannatomuuteen,on sijoitus kelpoinen.Onko konsultteina olleet asiantujijat jotka suomenkin ovat myllyjä viljelleet ehkä sijoitus tulee maksamaan sijoittajille muutakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä meni veronmaksajien rahat ku kankkulan kaivoon. Ministerien on näköjään heleppo operoida veronmaksajien rahoilla, käy samoin kuin Kreikan lainat, ei ikinä takasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanos muuta! Kyllä kannattaisi tuulivispilöiden sijaan viedä Afriikkaan supisuomalaisia koivuhalkoja voimanlähteeksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, eikö nyt ole joku ilmastolämpenemis katasrofi juttu meneillään? Balille mennään vissiin soutuveneellä tai purjelaivalla. Uimalla?....Jotkut isot firmat pitävät kokouksia videopuheluiden ym vastaavien tekniikoiden avulla? On tämä ihmellistä touhua että kansalta vaaditaan toimenpiteitä ja verokorotuksia ja vähäpäästöisiä autoja ynnä muita ja nämä sitten tuhlaavat verorahoja täysin vastakkaisella tavalla lentelemällä ties minne jne..... Kansaa pidetään tyhmänä, pitäskö meidän ihmisten, suomen kansan alkaa tekemään jotain asian hyväksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä noiden laitosten huolto on järjestetty.Että ei käy, kuten aikoinaan vesikaivoille, toiminta loppui huollon puutteeseen. Hieman epäilyttää tuo korkojen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistihan siirtomaaisäntä kysyä paikallisilta että haluavatko he tuulimyllyjä kotikonnuilleen? Tuskin, koska ollaan omasta mielestä niin hyvällä asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai oikein korkojen kanssa niin kuin Kreikastakin piti saada korkoja mutta kun ei saada edes pääomasta osaakaan takaisin ! kenen oikeudella meidän verorahojamme jaetaan ympäri maailmaa, eikö tuollekkin rahalle olisi oikeaa käyttöä vaikka nuorten psykiatriassa tai mummojen vaipoissa ? Nyt tämän rahan jaon on loputtava oikeasti, aivan hullua ja turhaa, ei hyödytä Suomea ja suomalaisia millään tavalla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusasioita: aina kun sähkölaitetta käyttää, se sähkö pitää tehdä juuri silloin.
Sähköä ei oikeastaan voi varastoida laajamittaisesti kuin virheiden harhoissa.

Siispä, jos sähkö tuotetaan tuulivoimalla, ja loppuu tuuli, ei sieltä töpselistä tule enää sähköä.
Siksi järkevät ihmiset sanovat tuulisähköä sattunasähköksi.
Sen sijaan ydinvoima tuottaa sähköä KOKO ajan.
Tuulivoimaloiden ja ydinvoimaloiden tuotannon vertaaminen on lievästi sanottuna typerää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Afrikassa tuulivoima ja aurinko energia voi toimiakkin ja kannataa muttei Suomessa !
Afrikassa Sähköautot voi toimia muttei Suomessa.
Kylmä talvi ja pitkät välimatkat pitää huolen siitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin aina epäilyttää kun suomalainen on niin ahne, kun se lähtee Afrikkaan että mitä jää paikallisille ja kuinka paljon nämä myllyt tuhoaa luontoa ja sen alueen eläimiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image