Ulkomaat

Suomi on palauttamassa si­sä­ra­ja­tar­kas­tuk­set Trumpin ja Putinin tapaamisen ajaksi - ei pitäisi aiheuttaa isoja ruuhkia

Ulkomaat 12.7.2018 17:39 | Päivitetty 12.7.2018 17:55
STT

Sisäministeriö esittää sisärajavalvonnan väliaikaista palauttamista Suomen Schengen-sisärajoille perjantaista alkaen. Valtioneuvoston odotetaan päättävän asiasta kokouksessaan aamupäivällä.

Sisärajatarkastusten on määrä alkaa perjantaina kello 12, ja ne jatkuisivat neljän vuorokauden ajan eli tiistaihin kello 12:een asti.

Tarkastusten palauttaminen on osa Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamiseen liittyviä turvallisuusjärjestelyjä. Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina.

Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa kertoo sisärajatarkastusten painottuvan Helsingin ja Turun satamiin sekä Helsinki-Vantaan ja Turun lentoasemille. Tarkastuksia voidaan kuitenkin tehdä muillakin sisärajojen rajanylityspaikoilla, kuten Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajoilla.

Tarkastuksia ei tehdä kattavasti, vaan ne kohdennetaan riskianalyysien perusteella henkilöihin, jotka saattavat aiheuttaa presidenttien tapaamiselle jonkinlaisen turvallisuusriskin tai -uhkan. Tarkastuksia voidaan kohdistaa myös lentoihin tai laivavuoroihin, joilla saattaa olla turvallisuusriskin aiheuttavia henkilöitä.

Elomaan mukaan mitään erityistä uhkaa ei ole tiedossa, mutta kyseessä on yksi osa tapaamisen turvallisuusjärjestelyjä. Tarkastukset painottuvat Suomeen saapuviin matkustajiin.

Passi kannattaa nyt ottaa mukaan

Suurimmalle osalle matkailijoista muutos näkyy niin, että rajanylityspaikoilla on rajavartijoita, jotka poimivat matkustajavirran joukosta ihmisiä passintarkastusta varten.

- Rajavartiolaitoksen läsnäolo sisärajaliikenteessä on näkyvämpää kuin normaalisti, Elomaa sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa tarkastuksista ei pitäisi aiheutua suuria ruuhkia tai jonoja rajanylityspaikoille.

- Sanoisin, että on hyvä varata siihen hiukan enemmän aikaa. Ei kannata ihan viime hetkellä mennä sinne.

Elomaan mukaan Schengen-alueen sisällä matkustavien kannattaa erityisesti nyt ottaa passi mukaan, koska se saatetaan tarkastaa joko Suomesta lähtiessä tai Suomeen palatessa.

Schengen-maasta toiseen matkustavilla tulee normaalistikin olla mukanaan hyväksytty matkustusasiakirja eli passi tai uudenmallinen henkilökortti. Tavallisesti tarkastuksia ei kuitenkaan tehdä sisärajaliikenteessä.

Schengen-alueeseen kuuluu 22 EU-maata sekä Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein. Suomi luopui sisärajatarkastuksista keväällä 2001.

MAINOS

Kommentoi

Orpohan sanoi sen kieltää kansainväliset sopimukset,nyt varmaan suomi erotetaan eusta ja pannaan nurkkaan seisomaan aasi hattu päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi valtio ei suojele tavallisia kansalaisia, vaan rajat pidetään kiinni vain silloin kun kaksi maailman vaarallisinta henkilöä tappajakaarteineen on maassa. Rajatarkistukset pidettävä pysyvinä sittenkin kun nämä terroristit on ulos maastaa saatu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitä marssijärjestyksen määräämistä. Tehdään selväksi se mikä ja kuka on ihan oikeasti tärkeää tässä maailmassa. Eikö olekin yksinkertaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus ja presidentti suojelee mukisematta ulkomaalaisia, mutta ei suomalaisia?! Erittäin outoa, eikö Suomen pitänyt mennä kiinni mikäli rajavalvonta otetaan käyttöön. Eikö se ole suuri riski, kun rajoja ei ole valvottu niin maassa on nyt Supon mukaan ainakin 300 terroristia ja 5000 tuntematonta kuljeskelemassa. Tulee mieleen, että Suomen tämänhetkiset politikot ja viranomaiset eivät ole oikeita henkilöitä hoitamaan Suomen asioita. Kenen etuja he sitten ajavat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämä loukkaa ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä sopimuksia, kun kaikki halukkaat eivät pääse turvalliseen maahan pakoon vainoa ja sotaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image