Ulkomaat

Suomi lisää mii­nan­rai­vaus­ta Ukrainassa – ulkoministeri Haavisto vieraili myös tais­te­lua­lu­eel­la

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Ukrainassa torstaina ja perjantaina. Arkistokuva.
Ulkomaat 2.11.2019 16:57
Joonas Kuikka

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Ukrainassa torstaista perjantaihin. Suomi aikoo käyttää 600 000 euroa lisää miinanraivaukseen Ukrainassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Ukrainassa kahden päivän ajan loppuviikosta. Hän neuvotteli Ukrainan ulkoministerin Vadym Prystaikon kanssa muun muassa maan energiatehokkuuden parantamisesta ja koulu-uudistuksesta, tiedottaa ulkoministeriö.

Suomi aikoo käyttää 600 000 euroa lisää humanitääriseen miinanraivaukseen Ukrainassa. Taistelujen jäljiltä jääneet miinat vaikeuttavat maanviljelyä ja rakentamista.

Käynti myös sota-alueella

Haavisto tutustui Stanytsia Luhanska -rajanylityspaikkaan Itä-Ukrainassa. Siellä sotatoimet ovat tuhonneet kulkuyhteydet Luhanskin kaupunkiin. Don-joen yli pääsi vain puista siltaa pitkin, eivätkä ajoneuvot pääse sillan yli.

Ukrainalaisten sotilaiden ja Venäjän tukemien kapinallisjoukkojen vetäytyminen on meneillään. Kolmessa kohdassa aseelliset joukot siirtyvät kilometrin päähän kontaktilinjasta.

– Tilanne Ukrainassa on hieman paranemassa – uutta siltaa rakennetaan Stanitsya Luhankassa, ja taistelevat joukot ovat vetäytyneet kauemmas kontaktilinjasta. Konfliktin lopullisen ratkaisun avaimet ovat kuitenkin Minskin sopimusten toteuttamisessa, kirjoitti Haavisto Twitterissä.

Väliaikainen puusilta ylittää Don-joen Luhanskin kaupungin lähellä. KUVA: VLAD STASOV

Suomi tukee Haaviston mukaan Ukrainaa Minskin sopimuksen toteuttamisessa. Vuosina 2014 ja 2015 solmitun Minskin sopimuksen päämääränä on ollut lopettaa taistelut Ukrainassa. Sopimus ei ole pitänyt.

Suomalaisia kriisinhallintatehtävissä

Suomalaiset siviilikriisinhallinnan osaajat tarkkailevat turvallisuustilannetta Itä-Ukrainassa.

Suomalaiset ovat mukana Etyjin tehtävissä, jotka valvovat Minskin sopimuksen toimeenpanoa ja tarkkailevat rajoja. Näissä tehtävissä seurataan muun muassa tulitaukoloukkauksia, jotka jatkuvat yhä.

Lisäksi suomalaiset asiantuntijat auttavat EU:n kautta Ukrainan siviiliturvallisuuden kehittämisessä ja rajatukioperaatiossa Moldovalle ja Ukrainalle.

MAINOS

Kommentoi

Siivotkoon ne miinansa jotka ne sinne kylvi.
Myös Ukrainalaiset itse voivat sen hoitaa.
Pääosin se hoituu niin kuin ennenkin. Edetään hitaasti eteenpäin maata metallipuikolla tökkimällä.
Onnistuu ihan varmasti Ukrainalaisilta itseltäkin.
Ei siihen suomalaisten rahoja tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan kansa taistelee imperialistisen Venäjän hyökkäystä vastaan samanlaisessa tilanteessa kuin Suomi taisteli imperialistista Neuvostoliittoa vastaan. On oikein, että Suomi auttaa Ukrainaa, minkä kykenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No no, jäitä hattuuun jokivartinen! Muutenkin tällaiset rinnastukset ovat melkoista höttöä, anteeksi vain.

Ja Ukrainaa se on Itä-Ukrainakin, jossa avun tarve on vielä suurempi kuin muualla maassa. Yhdenkään baabuskan hätä, joka on jatkunut liian pitkään, ei lievity sillä että osoitellaan syyllisiä kuten tapana on.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, sanoi Paasikivi. Hyvä neuvo edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset asiantuntijat auttavat rajaturvaoperaatiossa Moldovaa ja Ukrainaa? Kunhan suomalaiset hoitasivat omat rajansa, se riittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onse kumma kuinkahelposti Rahaalöytyy Ulkomaille lähetetäväksi, kenen luvalla Haavistokin vingutaa Verovaroja ???????
Suomiko ne Miinat on sinne Laittanut ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi suurvaltaa kylvää maansa täyteen miinoja ja näiden maiden kansallissosialistiseksi maaksi haukkuma köyhä Suomi rientää apuun raivaamaan ja rahoittamaan miinakenttien purkua! Onko tässä mitäön järkeä? Haavisto pois sieltä ja heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuntuu nyt olevan Suomessa liikaa pöhölöjä ministereitä. Muualle apua riittää, mutta oman maan asiat jää hoitamatta. Voisi tämä ulkoministerikin huolehtia siitä, että oman maan rajavalvonta toimii, vaihtakoon työuransa jonkun muun maksettavaksi eikä suomalaisten veronmaksajien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miinat tappavat ja vahingoittavat sodan jälkeenkin siviiliväestöä ja jopa eläimiä. Suosittelen puhumaan vanhemman sukupolven kanssa, heillä voi olla asiasta kiinnostavaakin tietoa.
Ukrainan kohtalo hirvittää ja koska Suomikin sattuu olemaan Venäjän naapurimaa Suomen puolustusvoimilla kannattaa olla ja hankkia ajankohtaista käytännön tietotaitoa esim. miinanraivauksesta ja muusta nykyaikaisesta sodankäynnistä.
Miinanraivaukseen käytetyt rahat menevät siis humanitääriseen hyöytykäyttöön josta Suomikin tavallaan hyötyy käytännön harjoituksen muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mikä hillitsee Venäjän agressiota laajentua ja/tai auttaa sen kohteeksi joutuneita on hyvä Suomen harjoittaa.
Tämä toiminta on siitä positiivinen esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, humaaniutta riittää syyriaan ja ukrainaan mutta oman maan alkuperäisväestöä Suomi ei ole tunnustanut olemassaolevaksi vaikka yk ja eurooppa ovat vuosia sitä meiltä jo vaatineet. Hoidappa Pekka oma pesä ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En sen enempää kommentoi, nämä nyt vain ovat sellaisia asioita, joita ei voi ymmärtää tapahtuvan näinkin velkaisessa maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, onhan tässä lähellä vähemmän velkaisiakin maita, jotka vielä elämöivät pienellä velallaan. Vaan kuinka lienee siellä ihmisten hyvinvointi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se mukava reissailla LENTOKONEELLA pitkin maailmaa jakamassa SUOMALAISTEN rahoja pitkin maailmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja suomessa ei ole rahaa vanhusten hoitoon. Omaishoitajat eivät enää jaksa ja tapahtuu kauheita asioita. Tämä pasifisti vihreä jakaa verorahaa ulkomaiden sotatoimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun palataan suomeen haukutaan lentomatkustajat ja nostetaan veroja. Viheranarkiaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image