Ulkomaat

Suomessa vieraileva Itävallan liit­to­kans­le­ri on lasikattojen rikkoja

Ulkomaat 16.9.2019 15:03
Daniel Wallenius

Liittokansleri Brigitte Bierlein on Itävallan ensimmäinen naispuolinen tehtävässään.

Itävallan liittokansleri Brigitte Bierlein vieraili Helsingissä tänään maanantaina.

Bierlein keskusteli pääministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa muun muassa Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteista, brexitistä ja EU:n laajentumisesta. Bierlein tapasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Bierleinin vierailu Suomeen jää todennäköisesti harvinaisuudeksi, sillä hän on vain pätkäkansleri. Bierlein nimitettiin liittokansleriksi toukokuun lopussa sen jälkeen, kun liittokansleri Sebastian Kurz joutui väistymään.

Kurz hävisi luottamusäänestyksen sen jälkeen, kun varaliittokansleri Heinz-Christian Strachesta vuoti julkisuuteen videoita, jossa hän lupasi julkisia sopimuksia vastineeksi vaalituesta.

Kurzin toukokuisessa erossa tehtiin kuitenkin historiaa kahdella tavalla. Hänestä tuli Itävallan ensimmäinen luottamusäänestyksen hävinnyt liittokansleri ja samalla Bierleinistä tuli maan ensimmäinen naisliittokansleri.

Liittokanslerin tehtävä ei suinkaan ole ensimmäinen, jossa Bierlein on toiminut ensimmäisenä naisena maassaan.

Vuonna 1990 hän oli ensimmäinen naispuolinen julkisasiamies oikeusasiamiehen toimistossa, vuonna 2002 puolestaan ensimmäinen naispuolinen perustuslakituomioistuimen varapuheenjohtaja. Vuonna 2017 hän yleni perustuslakituomioistuimen puheenjohtajaksi myös ensimmäisenä naisena ja hoiti tehtävää liittokanslerinimitykseensä asti. Hän ei palaa tehtävään, sillä saavutti eläkeiän liittokansleriuransa alkumetreillä.

Kesällä 70 vuotta täyttäneellä Bierleinillä ei ole puoluekirjaa, mutta häntä on kuvailtu keskustaoikeistolaiseksi. Hänet tunnetaan ihmisenä, joka pystyy työskentelemään hyvin eri ideologioita tukevien ihmisten kanssa.

Itävallassa järjestetään uudet vaalit ensi viikon sunnuntaina. Jos mielipidemittauksiin on luottaminen, Bierleinin valtakausi päättyy ja Itävalta palaa Kurzin aikaan.

Kurz on mielipidemittauksissa suosituin poliitikko uudeksi liittokansleriksi ja hänen ÖVP-puolueensa on pysynyt kannatukseltaan suurimpana edellisistä vaaleista lähtien. Sille ennakoidaan kolmannesta äänistä.

Toiseksi suurimman puolueen paikasta kisaavat sosiaalidemokraatit sekä Kurzin entinen hallituskumppani FPÖ, jonka kannatukseen videoskandaali ei tehnyt juuri minkäänlaista lovea. Puolueen johto on väittänyt, että videoskandaali oli poliittisten vastustajien lavastama ansa, eivätkä he ole tehneet mitään väärää.

Hyvää menestystä tulevissa vaaleissa tukee myös se, että FPÖ pärjäsi hyvin eurovaaleissa. Skandaalin keskiössä ollut Strache sijoitettiin matalalle puolueen listalla, mutta sai niin paljon ääniä, että olisi päässyt europarlamenttiin, ellei olisi kieltäytynyt paikasta.

Kurz ei ole sulkenut pois mahdollisuutta muodostaa uusi hallitus FPÖ:n kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
190
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image