Ulkomaat

Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri kritisoi USA:ta ja kutsui ydinsopimusta täydelliseksi

Presidentti Sauli Niinistö (oik.) ja Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif tapasivat Helsingissä tänään. KUVA: Arttu Laitala
Ulkomaat 19.8.2019 15:00 | Päivitetty 19.8.2019 16:26
Daniel Wallenius

Mohammed Javad Zarif tapasi muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja presidentti Sauli Niinistön. Suomi vetosi Hormuzinsalmessa kiinni otetun tankkerin vapauttamiseksi, mutta Zarif ei tarjonnut ppyntöön Iranin vastausta.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif sanoi vieraillessaan Suomessa, että jos joku haluaa toimia Iranin ja Yhdysvaltojen kiistan välittäjänä, tämän ensisijainen tehtävä olisi hakea Yhdysvallat takaisin neuvottelupöytään.

– Välittäjällä pitäisi olla pohjaa, jota käyttää, oli välittäjä sitten kuka tahansa. Välittäjän pitäisi tuoda Yhdysvallat takaisin neuvottelupöytään, josta he lähtivät, Zarif sanoi lehdistötilaisuudessa Helsingissä maanantaina.

Zarif vastasi median kysymykseen siitä, näkeekö hän Suomella roolia kiistan välittäjänä.

Yhdysvallat oli Zarifin kritiikin kohteena useissa puheenvuoroissa. Vaikka Iran vetosi jännitteiden liennyttämisen puolesta, selväksi jäi, että tällä hetkellä Iran itse ei ole innokas tekemään asiassa aloitetta.

Syyn tälle kertoi Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka isännöi Zarifin Suomen-vierailua. Haavisto puhui asiasta suomalaistoimittajille ministerien yhteisen tiedotustilaisuuden jälkeen.

– Heidän (Iranin poliitikkojen) on vaikea myydä omille kansalaisilleen sopimuksia, joissa Iran pannaan paikoilleen. Hän viittasi omiin kannatuslukuihinsa, jotka ovat ilmeisesti Iranissa kovasti pudonneet sen takia, että hän on tehnyt ydinsopimuksen.

– Iran on valtavan vanha kulttuuri. Omanarvotunto on niin sanotusti kohdallaan siinä maassa, Haavisto muotoili.

Pakotteet lisäävät vihamielisyyttä

Haaviston mukaan iranilaisten reaktioita selittää osin heidän taloudellinen asemansa. Yhdysvallat on kohdentanut Irania vastaan useita taloudellisia pakotteita.

– Zarif toi esille keskusteluissa, että kansalaisten mielialat alkavat kääntyä hyvin vihamielisiksi länttä ja myös Eurooppaa kohtaan taloustilanteen heikentyessä. Euroopalta on ehkä odotettu enemmän.

Haaviston mukaan pakotteet rajoittavat myös Euroopan liikkumistilaa Iranin kanssa. Zarif muun muassa sanoi Yhdysvaltojen käyvän taloudellista sotaa Irania vastaan.

– Eikä se sodi yksin, vaan se estää myös muita tekemästä yhteistyötä Iranin kanssa, hän totesi lehdistötilaisuudessa.

Iran on ilmoittanut kesän aikana rikkoneensa vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen ehtoja sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat sopimuksesta.

Itse sopimusta Zarif kehui vuolaasti. Hän kutsui sitä muun muassa täydelliseksi sopimukseksi.

– Jos joku valtio pitää sopimuksesta liikaa, se ei ole hyvä sopimus. Iran ei pitänyt sopimuksesta, Yhdysvallat ei pitänyt siitä, eikä kukaan muukaan pitänyt siitä. Kukaan ei pitänyt tästä sopimuksesta, ja siksi se on täydellinen sopimus.

Suomi vetosi tankkerin miehistön vapauttamiseksi

Zarif ei tarjonnut aloitetta myöskään Hormuzinsalmessa kiinni otetun Stena Impero -aluksen tilanteesta.

Iran otti brittilipun alla purjehtineen alukseen haltuunsa sen jälkeen, kun Britannia oli vastavuoroisesti pysäyttänyt iranilaisaluksen Grace 1 Gibraltarilla epäiltynä Syyrian vastaisten pakotteiden rikkomisesta.

Gibraltarin viranomaiset päästivät aluksen jatkamaan matkaan myöhään sunnuntai-iltana aiemman ilmoituksen mukaisesti.

Pekka Haavisto kertoi lehdistötilaisuudessa, että Suomi on vedonnut Iraniin aluksen ja sen miehistön vapauttamiseksi. Zarif ei kuitenkaan tarjonnut Iranin vastausta omassa puheenvuorossaan.

– Mitään konkreettista lupausta siitä ei saatu, mutta he ottivat lukuun Suomen vetoomuksen, Haavisto täsmensi tilaisuuden jälkeen suomalaistoimittajille.

Zarif tapasi ulkoministeri Haaviston, presidentti Sauli Niinistön, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) sekä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n henkilöitä Helsingissä maanantaina.

Suomessa viimeksi vuonna 2016 vieraillut Zarif jatkaa Helsingistä matkaansa Tukholmaan ja Osloon.

Kysymys Stena Imperosta voi nousta esille Pohjoismaiden-vierailulla vielä uudestaan. Kyseessä on nimittäin ruotsalaisen Stena Bulk -varustamon alus.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 19.8. klo16.20. Lisätty muun muassa Haaviston kommentit tiedotustilaisuuden jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä se Trumpi tuntuu olevan asemyyjien (tai Israelin) asialla kun vetäytyi sopimuksesta.

Iran teki typerästi kun lähti peesaamaan ja rikkoi sopimuksen. Olisi vain pitänyt siitä kiinni ja myynyt öljyn Eurooppaan. Trumpetti ois saanut pitkän nenän.

Mut ei ne taida olla pelimiehiä tuolla Iranissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA vetäytyi sopimuksesta kun Iran ei noudattanut sitä ja muutenkin huono sopimus jonka Obama neuvotteli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi miten kiusaavat Irania. Venäjä on kuitenkin ainoa rajojaan Euroopassa viimeisen 11 vuoden aikana siirrellyt valtio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image