Ulkomaat

Suomessa ei vielä päätöksiä Puig­de­mon­tis­ta – Espanja toimitti lisätietoja, osan espanjaksi

Parhaillaan Suomessa vierailevasta Puigdemontista on tehty luovutuspyyntö Suomeen. KUVA: MAURI RATILAINEN / EPA
Ulkomaat 24.3.2018 8:47 | Päivitetty 24.3.2018 18:10
STT, Kaleva

Suomessa ei ole vielä tehty päätöksiä Katalonian entisen johtajan Carles Puigdemontin suhteen.

Espanja on tänään toimittanut asiassa Suomen viranomaisille lisätietoja, rikostarkastaja Hannu Kautto Keskusrikospoliisista kertoo STT:lle. Tiedot on välitetty edelleen syyttäjälle.

Espanja on tehnyt kansainvälisen luovutuspyynnön Puigdemontista. Luovutuspyyntö tuli Suomeen yöllä.

Aiemmin aamulla Kautto kertoi, että harkinta Puigdemontin mahdollisesta kiinniotosta tehdään syyttäjän johdolla. Kautto ei osannut päivällä arvioida, ehtiikö syyttäjä tehdä asiassa tänään päätöksiä.

–  Tämä riippuu vahvasti siitä, kuinka täydellisiä Espanjan toimittamat tiedot ovat.

Kauton tietojen mukaan osa Espanjasta lähetetystä materiaalista on tullut espanjan kielellä, joten se vaatii kääntämistä.

Kautto ei ota kantaa kysymykseen, onko Puigdemontin olinpaikka Suomen poliisin tiedossa.

–  Meillä ei ole ollut tarvetta olla yhteydessä häneen tai tavoitella häntä, kun meillä ei ole tehty päätöksiä, mihin tämä ehkä johtaa, Kautto kommentoi.

–  Ylläpidämme valmiutta, että olipa päätös minkä sisältöinen tahansa, meillä on sen mukaiset toimintaedellytykset.

Piti poistua Suomesta tänään iltapäivällä

Puigdemont saapui torstaina Suomeen eduskunnan Katalonia-ystävyysryhmän vieraana.

Vierailua isännöinyt kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) ei kertomansa mukaan tiedä katalaanijohtajan nykyistä olinpaikkaa. Kärnä kertoi aamulla STT:lle, ettei ole ollut Puigdemontiin yhteydessä perjantai-iltapäivän jälkeen.

–  Alkuperäisen ohjelman mukaan hänen (Puigdemontin) piti tänään aamulla kierrellä museoita Helsingissä.

Kärnän mukaan Puigdemontin oli alun perin määrä lähteä Suomesta tänään iltapäivällä.

–  En tiedä enkä ole kysellyt, mihin heillä oli paluulennot varattuna.

Espanja syyttää kapinasta

Puigdemont on asunut lokakuusta lähtien omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Espanjan viranomaiset syyttävät häntä muun muassa kapinaan yllyttämisestä.

Espanjan korkein oikeus päätti eilen asettaa yhteensä 13 katalonialaista poliitikkoa ja aktivistia syytteeseen kapinoinnista. Uutistoimisto AFP:n mukaan viisi on pidätetty ja kuudesta oikeus antoi kansainvälisen pidätysmääräyksen. Joukossa on myös Puigdemont. Rikoksesta tuomitulle voidaan langettaa 30 vuoden vankilatuomio.

Puigdemont kommentoi Katalonian tilannetta torstaina Helsingissä Pikkuparlamentin kansalaisinfossa pidetyssä tilaisuudessa. Hän ei kertomansa mukaan ole aikeissa palata kotimaahansa, koska uskoo joutuvansa heti vankilaan.

–  Ehkä 25–30 vuodeksi, hän arvioi.

Puigdemont piti eilen myös avoimen luennon Helsingin yliopistolla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hiphei, tästä tulikin tämmöinen jännitysnäytelmä. Jotta Espanja ei menettäisi kasvojaan Ilja Janitskin luovutuksessa, niin tänne junailtiin katalaanijohtaja, jolle ihan yllättäin juuri nyt laitettiin luovutuspyyntö Espanjaan. Nyt Suomi ja KRP näytelee hetken aikaa ihmisoikeuksien turvasatamaa, mutta loppujen lopuksi ihan pakon edessä vaihtaa Puidgemontin Janitskiniin. B-luokan käsikirjoitus, jolla ei korjata KRP:n ja oikeuslaitoksen ryvettynyttä mainetta.. Puidgemont on voinut jo livahtaa Ruotsin, Norjaan tai minne vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on selviytynyt Venäjän vallankumouksen, sekä oman sisällis-sodan kurimuksesta valtiolliseen eheyteen ja lailliseen yhteiskuntaan. Mikäli Puigdemont päättää pyytää turvapaikkaa Suomesta ja vastustaa Espanjaan palautusta, se pitää hänelle sallia. Oma lähisukulainen miehineen oli aikoinaan lähdössä Espanjaan tukemaan diktaattori Francon vastaista kapinaa. Eivät päässeet Espanjaan, ja jatkoivat matkaansa
Argentiinaan toverien joukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image