Ulkomaat

Suomalaisen kuoleman tutkinta Ugandassa mutkistuu – hotellin val­von­ta­ka­me­ra­nau­haa peukaloitu

Suomalainen mies löydettiin helmikuussa kuolleena Pearl of Africa -hotellista Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. KUVA: RONALD KABUUBI
Ulkomaat 7.3.2018 18:04
Lea Peuhkuri

Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapaus mutkistuu. Ugandan turvallisuuspalvelun ISO:n mukaan valvontakameranauhaa hotellilta, jossa mies kuoli, on peukaloitu.

– Sitä oli käsitelty. Siihen oli tehty paljon lisäyksiä ja yritetty luoda joku, joka näyttää häneltä [kuollut suomalainen], kertoi ugandalaislehti Daily Monitorin mukaan ISO:n poliittisen osaston johtaja Joseph Aliganyira tiedotustilaisuudessa Kampalassa tiistaina.

Suomessa asiasta uutisoi Yle.

Suomalainen liikemies löytyi kuolleena hotellihuoneestaan Pearl of Africa -hotellista Kampalassa helmikuussa. Mukana matkalla oli entinen ministeri Suvi Lindén.

Suomalaismies oli saanut Ugandasta kutsukirjeen, joka paljastui väärennökseksi. Kirjeen oli allekirjoittanut juurikin turvallisuuspalvelu ISO:n johtaja Frank Kaka Bagyenda.

Kaksi viikkoa sitten Ugandan poliisi kertoi, että suomalaismiehen ruumiista olisi löytynyt kokaiinia ja hyönteismyrkkyä. Aliganyira ei vahvistanut asiaa tiistaina.

Ugandassa tutkitaan myös ruotsalaisen miehen kuolemaa toisessa hotellissa.

Presidentti erotti viranomaisia

Sunnuntaina Ugandan presidentti Yoweri Museveni erotti korkeita viranomaisia. Uutistoimisto Reutersin mukaan irtisanomiset olivat reaktio maata ravistelleisiin useisiin murhatapauksiin.

Museveni antoi potkut poliisin johtajalle Kale Kayihuralle, joka aiemmin oli puhunut suomalaismiestä koskevissa tiedotustilaisuuksissa. Myös turvallisuudesta vastannut ministeri Henry Tumukunde erotettiin.

Molemmat miehet taistelivat Musevenin rinnalla sisällissodassa, jonka loppu nosti Musevenin valtaan vuonna 1986.

BBC:n mukaan Museveni, 73, muutti hiljattain perustuslakia, minkä ansiosta hän pystyisi asettumaan ehdolle seuraavissa vaaleissa vuonna 2021, vaikka on silloin jo yli 75-vuotias.

"Poliisi hyvin heikko"

Ugandassa moni törmää poliisien harjoittamaan korruptioon. Myös luottamus oikeusjärjestelmään on suhteellisen heikko.

Maailman maista Uganda sijoittuu häntäpäähän Transparency Internationalin listalla, jossa ensimmäisinä ovat vähiten korruptoituneet maat, kuten Tanska ja Suomi. Uganda on 151. sijalla 176 maasta.

– Poliisi on hyvin heikko, eikä sillä ole kapasiteettia tutkia rikoksia laajalti. Sen seurauksena tapahtuu vakavia laiminlyöntejä, sanoi johtaja Livingstone Ssewanyana Washington Postille tammikuussa.

Ugandalaiselle Foundation for Human Rights Initiative -järjestölle työskentelevä Ssewanyana kommentoi tuolloin uutista, jonka mukaan presidentti Museveni aloittaisi teloitukset uudelleen.

Viime vuonna neljän kuukauden sisällä yli 20 naista löytyi murhattuna pääkaupungista Kampalassa. Murhia ei ole ratkaistu.

Sen sijaan huhumylly pyörii kiivaana. Kenialaislehti The East African kirjoittaa huhuista, joiden mukaan tekojen takana olisi turvallisuusviranomaisia tai liikemiehiä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image