Ulkomaat

Suomalainen Soldiers of Odin -järjestö yhdistettiin ter­ro­ri­suun­ni­tel­miin Saksassa – Suo­je­lu­po­lii­si: "Mah­dol­li­sis­ta yhteyksistä Suomeen ei ole kerrottavaa"

Kansainvälinen media on yhdistänyt Suomessa perustetun ja toimivan Soldiers of Odin -järjestön saksalaiseen terroristijärjestöön. Arkistokuva.
Ulkomaat 17.2.2020 15:23
Hannu Toivonen

Saksalainen terroristijärjestö suunnitteli iskuja moskeijoihin ja poliitikkoja sekä turvapaikanhakijoita vastaan. Saksalaisen median mukaan pidätetyillä oli yhteyksiä suomalaiseen äärioikeistolaiseen ryhmään, joka on muun muassa perustanut katupartioita ja toiminut pakolaisia vastaan.

Saksan poliisi on pidättänyt 12 äärioikeistoryhmän jäsentä, jotka suunnittelivat iskuja poliitikkoja, turvapaikanhakijoita ja muslimeja vastaan.

Pidätettyjä epäillään uutistoimisto Reutersin mukaan osallistumisesta äärioikeistolaiseen toimintaan, jonka tarkoituksena on kaataa yhteiskuntajärjestys väkivaltaisten iskujen avulla.

Saksan korkeimman syyttäjäviranomaisen (GBA) mukaan neljää perjantaina pidätetyistä epäillään terroristijärjestöksi kuvatun Der Harte Kärnin ("Kova ydin") perustamisesta viime syyskuussa. He olivat tavanneet säännöllisesti sekä olleet yhteydessä toisiinsa mobiilisovellusten ja internetin välityksellä.

Heillä ei ollut suunnitelmia toteuttaa iskuja välittömästi.

Kahdeksaa muuta pidätettyä epäillään järjestön aseistamisesta ja rahallisesta tukemisesta.

Saksalaismedian ja asiasta uutisoineen Britannian BBC:n mukaan epäillyillä on ollut yhteyksiä suomalaiseen äärioikeistolaiseen ryhmään Soldiers of Odiniin.

– Saksassa pidätettyjen mahdollisista yhteyksistä Suomeen meillä ei ole kerrottavaa, Suojelupoliisi (Supo) kertoo sähköpostitse.

Äärioikeiston kannatus on lisääntynyt viime aikoina Saksassa. Kuva äärioikeiston mielenosoituksesta. Kuva ei liity tapaukseen. KUVA: SASCHA STEINBACH

Soldiers of Odin on Suomessa perustettu liike, jolla on toimintaa myös muissa maissa, kuten Saksassa. Kunkin maan osastot toimivat Supon mukaan itsenäisesti.

Supon mukaan Soldiers of Odin ei ole toistaiseksi vaarantanut kansallista turvallisuutta Suomessa.

– Liikkeen toiminta on ilmennyt lähinnä paikallisesti yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavana toimintana, kuten mielenosoituksina ja katupartiointina.

Arvovaltainen saksalainen Die Zeit -lehti kertoo Soldiers of Odinin taustojen olevan pohjoissuomalaisessa Kemin pikkukaupungissa, missä jäsenet järjestivät Ruotsin vastaiselle rajalle katupartioita lokakuussa 2015. Muutenkin ryhmän kerrotaan tulleen ensi kertaa esiin pakolaiskriisin yhteydessä.

– Se torjuu maahanmuuton ja islamin, mutta kiistää olevansa rasistinen tai rikollinen järjestö, lehti kertoo.

Ratsiassa löytyi pommintekotarvikkeita

GBA:n mukaan äärioikeistoryhmä halusi aiheuttaa iskuillaan sekasortoa ja luoda Saksaan sisällissotaa muistuttavan tilan.

– Järjestön tavoitteena oli ravistella ja lopulta tuhota demokraattinen yhteiskuntajärjestelmä ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus, GBA sanoi Reutersin mukaan.

Viime viikolla ryhmän jäsenet tapasivat toisensa ja keskustelivat mahdollisuudesta iskeä kymmeneen kohteeseen Saksassa.

Yhden iskun esikuvana olisi ollut viime vuonna Uudessa-Seelannissa tehty terrori-isku, jossa äärioikeistolainen ja valkoista ylivaltaa kannattanut mies hyökkäsi Christchurchin kaupungissa kahteen moskeijaan. Terrori-iskussa kuoli 50 ihmistä.

Tutkijat löysivät ratsioissa Welt am Sonntag -lehden mukaan aseita ja tarvikkeita, joita voi käyttää kotitekoisen pommin tekemiseen. Mediatietojen mukaan tutkijat saivat vihjeen järjestöstä ryhmään soluttautuneelta.

Äärioikeiston kannatus on lisääntynyt Saksassa viime aikoina. Se on löytänyt kasvualustaa erityisesti entisen Itä-Saksan alueelta.

Saksan tiedusteluviranomaisten arvioiden mukaan maassa on noin 24 000 radikaalia äärioikeistolaista, joista noin puolet on mahdollisesti väkivaltaisia.

MAINOS

Kommentoi

Toivoisin että te kaikki, jotka isänmaallisesti ajattelevat hylkäätte niin keskittyisitte vaikka faktoihin. Eikö se kuitenkin ole aivan ymmärrettävää että osa meistä ei kannata haittamaahanmuuttoa.!!! Ja sitä se valitettavasti on. Halusitte tai ette. On turhaa puhua työperäisestä maahanmuutosta. Tilastot kertovat ne faktat. Ainoastaan typerät sivuuttavat ne. Ei sellaista ole kuin työperäinen maahanmuutto. Ainoastaan työluvan saaminen tiettyyn maahan on haluttu. Kuinka moni työluvan saanut on ollut valmis jatkamaan työssään n. Vuoden kuluttua. ? Tähän haluaisin tilastot kiitos.
Järjestelmää käytetään häikäilemättä hyväkseen. Ja puuttuuko kukaan siihen? EI!!!!Entä työluvan saanut? Mitä veikkaatte että hän hakee? Oleskelulupaa? Ehkä hän menee naimisiin suomalaisen kanssa ja hakee pysyvää oleskelulupaa. Tai jos se ei onnistu niin ehkä hän mahdollisesti tulee homoseksuaaliksi. ?Älkää parjatko suomalaisten etuja ajavia. Ne jos mitkä ovat oikeutettuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa toimii äärioikeistolaisia "yhdistyksiä" useissa kaupungeissa, myös Oulussa, niitä ei valvota. Moottoripyöräjengeillä on yhteys näihin henkilöihin Suomessa ja ulkomailla. Toiminta on hyvin organisoitua ja luottamuksellista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toivottavasti suomen poliisi laittaa tarkkaan seurantaan odinin porukan ettei äärioikeisto tee täällä terroritekoja.tämäkin ryhmä pitäis kieltää kun on uhka suomen turvallisuudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo olisikohan jo aika kieltää tämä järjestö, jotenkin outoa ettei poliisi tee näille liivijengeille mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei varmaan tullut kellekkään yllätyksenä, lisäksi nämä Soldiers of Odin porukka on ainakin osaltaan Perussuomalaisten kannattajia. Tästä syystä ei voi koskaan äänestää Perussuomalaisia, kannattajat ovat liian sekalaista kansakuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median paisuttelema yhteys, jolla tuskin oli itse asian kanssa mitään tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisin Pudimir ja haluaisin valloittaa uusia alueita, hääräisin äärioikeiston rikkomaan yhteiskuntarauhan ja aiheuttamaan suuren luokan poliittista jakautumista ja levottomuuksia, joiden avulla sitoisin kohdemaihin maanpuolustusta kiinni kotimaiseen härdelliin ja näin synnytetyn viidennen kolonnan turvin suorittaisin vakaata yhteiskuntaa vastaan suoritettuun operaatioon verraten helpon operaation, nostaen valtaan jo valmiiksi tuen piirissä olevat, paikalliset kapinallisvoimat.

Näin tehtiin testiluontoisesti Itä-Ukrainassa, nyt on huolellisempi valmistautuminen käynnissä EU-maissa. Näin tehtiin myös Suomessa 1918 ja näin tehdään nyt, tuettu kapinallisporukka vain on eri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan ilmeistä on, että tämä pohdinta on menossa. Toivottovasti niitä todellisia tolkun ihmisiä löytyy riittävästi tästä maasta. Mediavaikuttamiseen olisi viimein Kalevassakin havahduttava. Olisiko uudessa päätoimittajassa on riittävästi "äijää" tekemään tarpeelliset korjaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image