Ulkomaat

Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slo­va­kia­lai­seen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Hanna Jauhiainen on aiemmin vastustanut muun muassa kahdesti öljynporausta Norjassa. KUVA: Joel Maisalmi
Ulkomaat 21.9.2019 7:00
Hannu Toivonen

Jauhiainen mielestä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa joskus on tarpeellista turvautua kansalaistottelemattomuuteen, jotta viesti saadaan perille. Hän ei kuitenkaan koskaan vahingoittaisi ketään tai kenenkään omaisuutta. Slovakian-reissulta hänelle jäivät mieleen muun muassa vankilan hyvät kasvisruoat ja mukava sellikaveri.

– Se, että meidät otettiin kiinni, ei ollut yllätys. Ajattelin, että niin voi käydä.

Sitä Greenpeacen aktivisti Hanna Jauhiainen ei kuitenkaan osannut odottaa, että hän joutuisi olemaan pidätettynä Slovakian Novákyssa kuusi päivää: ensin neljä vuorokautta poliisiaseman sellissä ja sen jälkeen kaksi päivää vankilassa.

28. marraskuuta vuonna 2018 kaksitoista Greenpeacen aktivistia eri puolilta Eurooppaa käveli slovakialaisen Horna Nitra -ruskohiilikaivoksen tuotantoalueelle. Joukossa oli Hanna Jauhiainen ja kaksi muuta suomalaista.

Aitoja ei tarvinnut ylitellä, sen kun käveli kaivostornille. He lähtivät kapuamaan hiilennostotorniin. Välillä ylöspäin pääsi portaita astelleen, mutta toisinaan piti edetä tikkaita pitkin.

Korkea paikka ei hirvittänyt Jauhiaista, koska hän on harrastanut paljon kiipeilyä ja oli kerran aiemminkin jo ollut mukana kiipeilyä vaatineessa mielenilmauksessa. Adrenaliini virtasi suonissa, eikä torniin nouseminen tuntunut rankalta. Pian joukko oli tornin huipulla, noin 70 metrissä.

He laskivat tornista roikkumaan ison banderollin, jossa vaadittiin hiilen polton lopettamista, ja ottivat joitakin valokuvia. Sen jälkeen oli aika palata alas ja kohdata mahdolliset seuraamukset.

– Alhaalla meitä oli vastassa noin parinkymmenen poliisin kunniakuja, Jauhiainen sanoo.

"Kaikki keinot on käytettävä"

Jauhiainen kertoo lähteneensä osoittamaan mieltään, koska hänen mielestään hiilen ja muiden fossiilisten polttoaineiden polttaminen on lopetettava, jos ilmastonmuutosta halutaan oikeasti torjua. Ja näillä toimilla on kiire.

Ensisijaisesti maapalloa uhkaava ongelma tulisi ratkaista poliittisin keinoin ja perinteisellä vaikuttamisella, mutta joissain tapauksissa Jauhiainen on valmis turvautumaan myös suoraan toimintaan – kansalaistottelemattomuuteen.

– Minun mielestäni tässä tilanteessa meidän pitää käyttää kaikkia keinoja, mitä meillä on. Halusimme viedä viestin sinne, missä hiilenkäyttö konkreettisesti tapahtuu ja samalla kertoa viesti näkyvällä paikalla.

Aktivistit vaativat hiilen polton lopettamista hiilikaivoksen tornissa Slovakiassa viime marraskuussa.

Mielenilmauksella ei ollut tarkoitus vastustaa ainoastaan Horna Nitran kaivosta, vaan näyttää, että keskellä Eurooppaa kaivetaan ja poltetaan yhä ruskohiiltä energiaksi. Samalla viikolla Puolan Katowicessa oli alkamassa YK:n ilmastokokous, joten ajankohta oli otollinen vaikuttamistyölle.

Näkyvyyttä 12 aktivistien tempaus saikin – ja sitä lisäsi entisestään, kun ryhmä kuljetettiin Trencínin poliisiasemalle.

Kapea selli, jonka ikkunasta ei näkynyt ulos

Poliisiasemalla aktivistit laitettiin selleihin. Välillä heitä kuulusteltiin, välillä he saivat olla yhdessä, epätietoisuus oli suuri ja asioita tapahtui outoihin aikoihin. Pääosin Jauhiainen oli kuitenkin yksin sellissään.

Selli oli pieni. Jauhiainen näyttää, kuinka hän yletti kädet levittämällä koskettamaan sen seiniä. Pituutta huoneella oli vähän enemmän kuin sängyllä. Kalustuksena sellissä oli sänky, pöytä, tuoli, vessanpönttö ja hana. Vessanpönttöä ja hanan käyttämistä varten piti pyytää vartija niitä käyttämään. Pöydällä oli lehti, mutta se oli slovakiaksi.

– Ikkuna oli pieni ja peitetty, eikä siitä nähnyt oikein ulos. Pienestä raosta katsomalla pystyin arvaamaan, onko yö vai päivä, hän muistelee.

Aika kului sellissä Jauhiaisella pitkälti nukkuen, ajatellen, lauleskellen ja kyykkyjä tehden.

Aktivisteja syytettiin “yleisesti hyödyllisen laitoksen toiminnan uhkaamisesta”. Pahimmillaan teosta olisi voinut seurata viisi vuotta vankeutta. Jauhiainen kertoo, ettei hän juurikaan pelännyt.

– Minulla oli aika kova luottamus siihen, että en ole tehnyt mitään väärää. En ollut vahingoittanut ketään, joten tästä ei kuuluisi tulla kovinkaan vakavia seuraamuksia.

Aktivistia auttoi sellissä istuessaan myös tieto siitä, että heitä tuetaan. Useassa Slovakian kaupungissa järjestettiin mielenosoituksia, joissa vaadittiin aktivistien vapauttamista. Myös oikeustalon edustalle kerääntyi ihmisiä osoittamaan tukeaan pidätetyille aktivisteille, kun tuomari oli tekemässä päätöstä, jatketaanko pidätettyjen tutkintavankeutta.

Jauhiainen muistelee hieman liikuttuneena, kuinka hän näki ja kuuli oikeustalon ikkunasta heitä tukeneet ihmiset ja heidän kannustuksensa.

– Sieltä näki, että ihmiset ovat meidän puolellamme ja jakavat tunteen, ettemme ole tehneet mitään väärää. Se oli todella vaikuttavaa!

"Olimme vankilassa kuin kesäleirillä"

Vaikka Jauhiainen pääosin luotti siihen, että asia järjestyvät, iski häneen yhtenä yönä pelko. Seuraavana päivänä tuomarin oli määrä päättää, jatketaanko neljä vuorokautta pidätettyinä olleiden aktivistien tutkintavankeutta.

– Silloin mietin, että mitä jos joudun huomenna pitkäksi ajaksi vankilaan, enkä voi käydä kotona moikkaamassa läheisiä, järjestelemässä asioita ja siivoamassa huonetta, naurahtaa Jauhiainen.

Se tuntui hänestä täysin absurdilta ajatukselta, mutta samaan aikaan myös pelottavalta.

Tuomari päätti jatkaa tutkintavankeutta, ja 12 aktivistia siirrettiin Ilavan kaupungin vankilaan.

– Kun astuin vankilan käytävälle, katsoin, että wau tämä näyttää ihan vankilalta. Se ei tuntunut kohtaukselta omasta elämästäni vaan jostain vankilasarjasta.

Ennen vankilan käytävälle pääsemistä Jauhiainen oli ehtinyt jo kirjautua sisään, pukea päälleen vankilan tummansiniset collegehousut ja vaaleansinisen kauluspaidan, jättää omat tavaransa säilytykseen ja kahmaista syliinsä "säkillisen vankilakamoja".

Jauhiainen kertoo pelänneensä, että hän joutuu vieraiden ihmisten kanssa samaan selliin, mutta onnekseen hän sai neljän hengen selliin seurakseen vain yhden vieraan.

Tämäkin paikallinen osoittautui mukavaksi ja avuliaaksi. Jauhiainen muistelee hymy huulilla, kuinka vanki naureskeli heille, että he eivät näyttäneet siltä, että kuuluisivat vankilaan.

– Hänen mielestään näytimme ennemmin siltä kuin olisimme kesäleirillä, kun katselimme vankilan vaatteita ja mietimme sänkyjakoa.

Poliitikot puuttuivat peliin

Vankila oli Jauhiaisen mukaan karu mutta kohtalaisen viihtyisä paikka. Herätys oli puoli kuudelta, jonka jälkeen syötiin aamiainen. Päivällä oli tunti liikuntaa betoniseinäisessä tilassa, jonka katto oli avoin mutta kalterein ja piikkilangoin varustettu. Pääosin aika kului kuitenkin sellissä.

Aktivisteja kohdeltiin vankilassa hyvin ja erityisesti vankilan ruoat ovat jääneet Jauhiaisen mieleen. Tarjolla oli hyvää kasvisruokaa.

Varsinaiseen vankilan arkeen ympäristöaktivistit eivät ehtineet tottua, koska jo vajaan kahden päivän vankilassa istumisen jälkeen heidät vapautettiin. Yleinen syyttäjä oli päättänyt, ettei heillä ole perusteita pitää mielenosoittajia tutkintavankeudessa.

Asiaa auttoi myös tapauksen saama valtava julkisuus: paikallisissa televisiouutisissa tapausta käytiin läpi monena iltana. Myös Slovakian pääministeri Peter Pellegrini ja presidentti Andrej Kiska kyseenalaistivat aktivistien vankilassa istuttamisen.

Vankilasta vapautuminen oli riemukas, mutta samalla myös hämmentävä kokemus.

– Tuntui epätodelliselta, että ensin on tilanteessa, jossa vapautta on rajoitettu tosi voimakkaasti ja sitten ovi avataan ja voi olla taas vapaa.

"Laki ei ole sama kuin moraali"

Poliisi jatkoi vielä aktivistien vapauttamisen jälkeen tapauksen tutkimista, mutta tänä keväänä Slovakiasta tuli tieto, etteivät he olleet syyllistyneet rikokseen. Vaikka vankilakokemukset naurattavat välillä Jauhiaista, hän ei suhtautunut asiaan kepeästi. Hän pohtii useaan otteeseen vapauden merkitystä ja sitä, miltä sen menettäminen tuntui.

Greenpeacea on joskus kritisoitu siitä, että se toteuttaa välillä provosoivia tempauksia ja että se turvautuu aika ajoin myös kansalaistottelemattomuuteen. Jauhiainen kertoo olevansa yleisesti hyvin lainkuuliainen ihminen, eikä missään tapauksessa vahingoittaisi ketään tai rikkoisi kenenkään omaisuutta. Joissain tilanteissa kansalaistottelemattomuus ja siitä seuraama lain rikkominen on kuitenkin perusteltua.

– Laki ei ole kuitenkaan sama kuin moraali, hän muistuttaa.

Mielenilmauksen jälkeen Slovakiassa ilmastonmuutoksen vastainen taistelu on ottanut askeleita eteenpäin. Maa on päättänyt esimerkiksi lopettaa hiilen käytön sähkön tuotannossa, ja sillä on edistykselliset ilmastotavoitteet.

Jauhiaisen mukaan edistyksestä on kiittäminen ympäristöliikkeen pitkäjänteistä työtä, mutta myös aktivistien mielenilmaus toi asian paremmin esille.

– Edistys ei ole tapahtunut siksi, että minä kiipesin kaivostorniin, mutta meidän toimintamme on osa keskustelua ja ilmastoliikettä.

Jauhiainen toivoisi, että poliittiset päättäjät ottaisivat enemmän vastuusta ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä, vaikka myös yritysten ja kansalaisten tulee kantaa oma kortensa kekoon yhteisessä taistelussa. Uuden hallituksen ilmastotavoitteet ovat hänen mielestään kunnianhimoisia, mutta tavoitteet pitäisi myös toteuttaa.

– Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet on pakko tehdä jossain vaiheessa. Se on sitä helpompi, mitä aiemmin toimiin ryhdytään.

Hanna Jauhiainen

Tehnyt vapaaehtoistöitä ja töitä useassa ympäristöjärjestössä Suomessa ja Venäjällä.

Valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan ympäristöbiologia.

Vastustanut kahdesti Norjan arktista öljynporausta kajakilla.

Harrastaa retkeilyä, kiipeilyä, parkouria, melontaa ja lukemista.

Suosikkikirjat Tove Janssonin Kuvanveistäjän tytär ja Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia.

Greenpeace-järjestö

Kansainvälinen ympäristöjärjestö, joka on perustettu vuonna 1971.

Järjestön toiminta sai alkunsa, kun joukko aktivisteja hankki troolarin, jonka tarkoituksena oli estää ydinräjäytys Amtchitkan saarella Alaskassa.

Vaikuttaa ympäristöasioiden puolesta tutkimus- ja vaikuttamistyöllä sekä rauhanomaisella kansalaistottelemattomuudella.

Suomessa järjestö on toiminut vuodesta 1989 lähtien.

Slovakian Horna Nitran -hiilikaivoksella mieltä oli osoittamassa aktivisteja Suomesta, Slovakiasta, Tšekistä ja Belgiasta.

Suomalaisaktivistit olivat ilmastotutkija Rosa Gierens, Hanna Jauhiainen ja Ina Kauranen.

MAINOS

Kommentoi

Joudutaan naapurimaissa pistämään vähä lissää kivihiiltä uuniin jotta saadaan Slovakian energiantarve katettua. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanna voisi mennä kouluun ja opiskella biokemiaa, fysikkaa ja uusiutuvia energiamuotoja, jotta ruskohiilestä päästäisiin eroon. No mutta ei, onhan se nyt paljon jännempää seikkailla maailmalla, kiipeiillä kaivostorneissa, joutua pidätetyksi ja vakaumuksensa takia vankilaan. Hui sentään, joutui lusimaan kaksi kokonaista päivää. Kuten Hanna kertoi, tämä pitkän ajan sai kulumaan lauleskelemalla ja kyykkytreeneejä tehden. Siinä välissä sai nauttia vankilan tarjoamia kasvisherkkuja. Greenpeace on jälleen kerran tehty naurunalaiseksi. Vanhemmat lienee ylpeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen pitää saada samanlaiset protestit ja mellakat ulkomaisten kaivosyhtiöiden toiminnasta. Mm. Kuusamossa Suomen malmeja varastamaan aikovan australialaisen Latitude 66 Cobalt Oy:n toimintaan pitää saada piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin, tarvitaan paljon lisää Hannan kaltaisia toimijoita, jotka uskaltavat protestoida väkivallattomasti. Suomalainen kaivoslaki on niin vitsi, siirtomaitakin riistettiin vähemmän. Mielenosoittajia pidetään rikollisina jos kahlitsevat itsensä koneisiin, kun oikeat rikolliset ovat röyhkeät kaivosyhtiöt ja niitä suojelevat maansa myyneet poliitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa rikkaan, keskenkasvuisen ja huomionhakuisen tytön seikkailulta aikuisten maailmassa.
"– Kun astuin vankilan käytävälle, katsoin, että wau tämä näyttää ihan vankilalta. Se ei tuntunut kohtaukselta omasta elämästäni vaan jostain vankilasarjasta."
Onneksi vankilan kasvismenyy oli ihan gourmeeta, jee. Kyllä nyt riittää kerrottavaa lapsenlapsille. Ai niin, eihän nämä maailmanparantajat tee ilmastonmuutosta aiheuttavaa lisääntymistä :-)
Mitä vähemmän näille kakruille annetaan huomiota, niin sen parempi. Ihan aikuisten oikeesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaikuta kovinkaan viisaalta toiminnalta. Tärkeämpää on pyrkiä vaikuttamaan teollisuuslaitosten johtajiin ja tuotannon suunnittelijoihin sekä poliittisiin päätöksentekijöihin suoraan. Tiedemiesten asiantuntijalausunnot täytyy ottaa huomioon kaikilla tasoilla, heillä on tietoa ilmastonmuutoksen syistä ja mahdollisuuksista vaikuttaa siihen. Ihmiskunnalla on rajalliset keinot vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen.
Greenpeacen toiminta on harrastusluonteista varakkaan väen juhlintaa vakavalla asialla. Kannattaa lukea alla oleva kommentti nimimerkillä "Rahakas harrastus".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylistetään sankaritekona, että kävelee teollisuustuotanto alueelle ja nousee kaivoksen hissitorniin ilman minkäänlaisia turvavälineitä. Juttu ylistää kansalaistottelemattomuutta, mutta ei kerro tuliko tuolle yltiöpäiselle sakille minkäänlaisia rangaistuksia muuta kuin putkaa muutama päivä.
Tutkin hieman "Greenpeacen" taustoja, ja selvisi liikkeen alun olleen muutaman amerikkalaisen kutsuntoja paenneen nuorukaisen pasifistinen mielenilmaus, mikä myöhemmin on kaapattu ekoterroristien työkaluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Hanna! Hyvä Greenpeace! Teette todella tärkeää työtä. Kansalaistottelemattomuutta saisi olla paljon enemmän. Ilmastokriisi uhkaa romahduttaa sivilisaation, jos nyt ei ole aika ottaa kaikki kansalaisvaikuttamisen keinot käyttöön, milloin sitten? Odotellaanko jotain pahempaa tilannetta? Tämä on se pahin tilanne, juuri nyt! Olemme tienhaarassa.

Jako on hyviin ihmisiin, jotka puolustavat maapallon elinkelpoisuutta ja pahoihin ihmisiin, jotka fossiilialan yhtiöiden kannustamana valehtelevat silmät suut täyteen denialistiroskaa kommenttipalstoilla.

Jatkakaa nuoret mielenosoittajat, ympäristöjärjestöt, sivistyneet poliitikot hienoa aktivismia! Sen pitää levitä joka paikkaan ja kaikkien tietoisuuteen eikä sitä lopeteta ennen kuin on lakeihin kirjattu järeät keinot maapallon pelastamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsin vastauksesi perusteella, että kansalaistottelemattomuutta saisi harrastaa sinun kanssa samaa mieltä olevat "sivistyneet" henkilöt, mutta muut ei niinkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo sama tuli mieleen että mitenkäs se kansalaistottelemattomuus sitten kun eletään vihreää unelmaa ja joku päättääkin kansalaistottelemattomuuden nimissä laskea jäteöljyt mereen.

Mitä hyötyä on vihreän sääntelyn lisäämisestä jos samalla hehkutetaan kansalaistottelemattomuutta?

Vaaditaan tuhat uutta sääntöä ja kannustetaan silti ihmisiä tekemään mitä tykkää, säännöistä piittaamatta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ekoterrorismi on harrastajilleen tuottoisa harrastus, mikä ei millään tavalla pelasta maailmaa. Mistä "vihreä rauha" saa käyttövaransa ? Budjetti on sangen mittava, ja kallista mielenosoituskalustoa on paljon.
Greenpeace 702 H St Nw Ste 300, Washington DC 20001-3876. Revenue 2015 $3,754,860 $36,893,567

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästettäisiin paljon enemmän jos lopetetaan nämä kyseenalaiset ilmastonmuutos mielenilmaukset ja purjehdukset.
Ensin lennettiin lentokoneilla sinne mistä purjehdus lähti.
Miehistö lennätettiin myös.
Kaikki tämä suurten ihmismäärien liikuttelu näihin mielenilmauksiin rasittaa todella paljon ilmastonmuutosta pahempaan.
Tässä lieneekin kysymys vihreiden näkyvyydestä ,ei muusta .
Todellinen teko on ettei Presidentti Trump ole sotia aloittanut ,niistä tulee pahin saaste maahan ja ilmaan.
Suomessa pitäisi kieltää armeijalta sinappikaasun ja sariinin testaus!
Itse en lapsiani laskisi testauspaikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä lainrikkojat on saatava aina edesvastuuseen, se 5 vuotta vankeutta olisi ollut sopiva tuomio ja vankilassa, jossa voi oikeasti vastustaa ilmastonmuutosta, eli ei lämmitystä, ei lämmintä vettä, eikä muitakaan mukavuuksia.
Maailma olisi pelkkää sekasortoa ja kaaosta, mikäli miljardit ihmiset omassa pikku mielessään päättäisivät mikä on oikein ja mikä on väärin ja toimisivat sen mukaan.
kertoo olevansa yleisesti hyvin lainkuuliainen ihminen, eikä missään tapauksessa vahingoittaisi ketään tai rikkoisi kenenkään omaisuutta. Joissain tilanteissa kansalaistottelemattomuus ja siitä seuraama lain rikkominen on kuitenkin perusteltua.
Näinhän sitä voi selittää, mutta kun lähdetään rikkomaan lakia, niin siitä ei ole pitkä matka omaisuuden vahingoittamiseen, eikä myöskään ihmisten vahingoittamiseen ja nyt kun ollut otsikoissa määrättyjen kerhojen ja järjestöjen kieltäminen olisi syytä vakavasti miettiä pitäisikö listaa jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten artikkeli kertoo "tänä keväänä Slovakiasta tuli tieto, etteivät he olleet syyllistyneet rikokseen". Niin mitä lakia sinä tarkoitat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eebu". Tarkoittaa, on järkevämpää päästää "vähäiseen rikokseen" syyllistyneet pälkähästä, kuin jättää nämä käsittelyn myötä slovakialaisille maanvaivoiksi. Oikeuskäsittelyn myötä saisivat "asialleen" vain ansaitsematonta huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokoneellako nämä aktivistit matkustivat Puolaan. Kuinka suuri oli operaation hiilijalanjälki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät lentäneet Puolaan. Saattoivat lentää, mutta matkan kohde oli Slovakia. Jutut kannattaa lukea maltilla, koska sitten kommenttikin on tarkempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image