Ulkomaat

Su­kel­lus­ve­ne­mur­ha oikeudessa – Syyttäjä: Syytetty oli googlannut videoita tyttöihin koh­dis­tu­nees­ta väkivallasta surmapäivänä

Media piiritti syyttäjä Jakob Buch-Jepsenin, kun hän saapui oikeustalolle. KUVA: Mads Claus Rasmussen
Ulkomaat 8.3.2018 13:54 | Päivitetty 8.3.2018 17:10
Sari Rautanen

Yleisö reagoi syyttäjän esittämään videoon, jolla Kim Wallin käsivarsi löytyy meren pohjasta.

Keksijä Peter Madsen istui kädet rinnan päälle ristittyinä ja silminnähden rauhallisena, kun syyttäjä Jakob Buch-Jepsen luki hänelle syytteet murhasta, seksuaalirikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Oikeudenkäynti Madsenia vastaan alkoi Kööpenhaminassa torstaiaamuna. Noin sata toimittajaa on seuraamassa asian käsittelyä. Ruotsalaislehti Aftonbladet seuraa oikeudenkäyntiä suorana.

Madsen on syytettynä toimittaja Kim Wallin murhasta tapauksessa, jota julkisuudessa on kutsuttu sukellusvenemurhaksi. Wall kuoli väkivaltaisesti viime elokuun 10.–11. päivänä lähdettyään haastattelemaan Madsenia tämän sukellusveneelle. Wallin ruumis löytyi myöhemmin paloiteltuna merestä.

Wallin vanhemmat ovat paikalla oikeussalissa. Oikeussalissa valokuvaaminen oli kielletty.

Oikeudenkäynnin alussa Madsenin asianajaja kiisti syytteet murhasta ja seksuaalirikoksesta. Asianajajan ja tummaan puseroon pukeutuneen Madsenin nähtiin kuiskuttelevan keskenään ennen asianajan lausumaa.

Syyttäjä aloitti esityksensä näyttämällä videon, joka kuvasi merestä nostetun sukellusveneen tutkimuksia. Videolta selvisi, että noin 13 metriä pitkän sukellusveneen toisessa päässä oli konehuone ja toisessa ohjaamo. Tilat olivat ahtaat, mutta veneeseen oli mahdutettu myös messi ja kylpyhuone.

Syyttäjä aloitti illan tapahtumien kuvailun kertomalla Kim Wallin viimeiseksi lähettämistä tekstiviesteistä. Wall oli lähettänyt poikaystävälleen viestejä kello 20 jälkeen, joissa hän kertoi olevansa vielä elossa, ja että he ovat juuri sukeltamassa pinnan alle:

– Im still alive by the btw

– but going down no

– i love you !!!

Syyttäjän mukaan Madsenia vastaan puhuu, että hän sulki sukellusveneen lähettimen illalla, kun alus oli lähtenyt satamasta. Alus häipyi tutkasta kello 20.43.

Poliisi sai kuitenkin selville että alus sukelsi kahdesti, ensin 2 tunniksi 22 minuutiksi ja aamuyöllä klo 04.42 jälkeen vielä noin kolmeksi tunniksi.

Syyttäjä kuvasi, kuinka seuraavana aamuna Madsen löytyi, ja kuinka Madsenin kasvoissa tuolloin havaittu veritahra osoittautui myöhemmin Kim Wallin vereksi.

Syyttäjä näytti luonnoskuvia Kim Wallin ruumiissa havaituista vammoista. Oikeudessa nähtiin myös kuvia metalliputkista ja Bilteman remmistä, joita syyttäjän mukaan käytettiin ruumiin upottamisessa sekä kuvia merestä löytyneistä pusseista, joissa oli Wallin vaatteet ja ruumiinosia.

Oikeudenkäynnissä päätettiin pitää tauko reilun tunnin käsittelyn jälkeen. Juuri ennen taukoa syyttäjä esitti videon, jolla sukeltajat löytävät Wallin käsivarren meren pohjasta.

"Useat salissa reagoivat", kirjoittaa Aftonbladet.

Peter Madsenin ääni murtuu siinä vaiheessa, kun hän iltapäivällä alkoi kertoa, miten Kim Wall kuoli hänen sukellusveneellään. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan vaikuttaa siltä, kun hän lähes puhkeaisi itkuun.

– Anteeksi, Madsen sanoo.

Piirtäjän näkemys oikeudenkäynnistä. Vasemmalla syytetty Peter Madsen ja oikealla syyttäjä.

Oikeudenkäynnissä Madsen kuvaili, kuinka jokin meni sukellusvenematkan aikana teknisesti vikaan. Hän nousi aluksen kannelle ja laittoi kansiluukun kiinni, mutta ei saanut sitä enää auki alukseen muodostuneen alipaineen vuoksi. Sen jälkeen aluksen moottorit pysähtyivät.

Kun hän sai luukun auki, sisältä tulvahti lämmintä kaasua.

– Kun pääsin alas, löysin Kimin. Hän oli tajuton. Ymmärsin, etten voi tehdä mitään, ja että hänessä ei näy elonmerkkejä, Madsen kertoi.

Aftonbladet kirjoittaa, että Madsen ajatteli joutuvansa vuosiksi vankilaan siitä hyvästä, että Wall oli saanut myrkytyksen sukellusveneellä. Hänen ensimmäinen ajatuksensa oli tappaa itsensä.

Madsen kuvailee, kuinka ei saanut ruumista ulos sukellusveneen kapeasta kulkuaukosta, ja päätyi paloittelemaan ruumiin konehuoneessa. Sen jälkeen hän meni nukkumaan.

Madsenin mukaan ei ollut mitään kamalampaa, kuin palata yhden hengen voimin Nautilukselta, kun matkaan oli lähtenyt kaksi.

– Kim Wall oli oikein miellyttävä ja kyseli paljon. Ei ollut outoa, että aika kului niin nopeasti, Madsen kertoi.

Madsenin mukaan hän ei kertonut aluksi viranomaisille Kim Wallin kuolleen, koska halusi olla hienotunteinen Wallin vanhempia kohtaan. Hän sanoi torjuneensa koko asian mielestään.

Madsen oli pukeutunut oikeudenkäyntiä varten mustaan t-paitaan ja tummiin urheiluhousuihin. Oikeudenkäyntiä paikan päällä seurannut Aftonbladet kirjoitti, että puhuessaan hän vaikutti aluksi rauhalliselta, mutta hetken kuluttua kiivastui ja alkoi puhua kovempaan ääneen.

"Hänen oikea jalkansa hytkyy ajoittain voimakkaasti" Aftonbladet kirjoitti.

Syyttäjä Jakob Buch-Jepsen oli ennen Madsenin todistusta kertonut väkivaltaisesta materiaalista, jota oli löytynyt Madsenin tietokoneelta. Materiaali sisältää useita videoita, joilla naisia oli kuristettu ja mestattu.

Surmapäivänä, 16 tuntia ennen kuin Madsen oli lähtenyt Wallin kanssa satamasta, Madsenin koneella oli katseltu video, joka oli haettu internetistä googlaamalla sanoilla "beheading girl" eli tytön mestaaminen. Kun syyttäjä kysyi häneltä videosta, Madsen vastasi olevansa seksuaalisesti vapaamielinen.

Syyttäjä kysyi Madsenilta myös, oliko tämä tehnyt Wallin kanssa jotain seksuaalista. Madsen suuttui kysymyksestä ja sanoi, että Wall oli aluksella Wired-lehden toimittajana, ei naisena.

Syyttäjä kertoi oikeudenkäynnissä, että Madsenille tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan tällä on perverssi seksuaalisuus ja narsistisia piirteitä. Hän on myös patologinen valehtelija. Kun syyttäjä oikeudenkäynnissä kysyi Madsenilta tämän seksuaalisista mieltymyksistä, Madsen kiisti pitävänsä sadomasokismista.

Puolustusasianajaja Betina Hald Engmark saapui oikeustalolle torstaina. KUVA: Mads Claus Rasmussen

Puolustusasianajaja Betina Hald Engmark aloitti oman esityksensä painottamalla, että tuomioistuimen tulee unohtaa julkisuudessa käsitellyt asiat ja keskittyä siihen, mitä oikeuden käynnissä tulee esiin.

Asianajajan mukaan olennaista murhasta tuomitsemiselle on, oliko teko suunnitelmallinen. Puolustus toi esiin, että Madsenin oli määrä osallistua tapahtunutta seuraavana päivänä raketinlaukaisutesteihin.

Oikeudenkäynnille on varattu kaikkiaan 12 päivää.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

114
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
56
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
45
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
45
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
42
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
31
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
30
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola ja Rovaniemi lounaistuuli on huomenna voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Näytä minulle yksikin suomalainen köyhä. Verrataan häntä maailman keskivertokansalaiseen. Mitä huomaamme? Suomalainen ... Lue lisää...
Oikea mittakaava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image