Ulkomaat

Sudanissa valtaan noussut so­ti­las­hal­lin­to pidätti entisen hallituksen jäseniä, protestoijat vaativat vallan siirtoa siviileille

Protesteihin osallistuneet tuhannet ihmiset huusivat iskulauseita Sudanin pääkaupungissa Khartumissa lauantaina.
Ulkomaat 15.4.2019 11:32
Katja Ihatsu

Sotilashallinto lupaa tukea opposition nimeämää pääministeriehdokasta.

Afrikan Sudanissa vallan ottanut sotilashallinto on pidättänyt maan syrjäytetyn hallituksen jäseniä, kertoi BBC. Sotilashallinto on luvannut vapauttaa kaikki poliisit ja sotilaat, jotka on pidätetty protesteihin osallistumisen takia, kertoi Reuters.

Sotilashallinto on kehottanut oppositiopuolueita nimeämään pääministeriehdokkaan ja luvannut tukea opposition valintaa.

– Me emme nimitä pääministeriä. Se on heidän valintansa, sanoi sotilashallinnon tiedottaja Maj Gen Shams Ad-din Shanto sunnuntaina BBC:n mukaan.

Joulukuussa alkaneet protestit johtivat viime viikon torstaina vallankaappaukseen ja maata lähes 30 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin syrjäyttämiseen ja pidättämiseen.

Istumalakko jatkuu

Protestoijat vaativat sotilashallintoa antamaan vallan välittömästi siivileille ja sanovat pysyvänsä kaduilla siihen asti, kertoi Reuters.

Sotilashallinto määräsi aiemmin hallintokaudekseen kahden vuoden siirtymäajan, joka päättyisi vaaleihin. Se julisti maahan myös kolme kuukautta kestävän poikkeustilan.

Protestoijat jatkavat istumalakkoaan pääkaupungissa Khartumissa sotilashallinnon päämajan edustalla.

Sotilashallinto lupasi olla hajottamatta protestia, mutta kehotti mielenosoittajia lopettamaan laittomat tiesulut ja toivoi "elämän normalisoitumista".

Burhan johtaa maata

Tällä hetkellä sotilashallinnon johdossa on kenraaliluutnantti Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, kolmas mies maan johdossa muutaman päivän sisällä.

Sekä vallankaappausta johtanut puolustusministeri Awad Ibn Auf että hänen seuraajansa, turvallisuuspäällikkö Salah Gosh erosivat sotilashallinnon johtajan paikalta hallittuaan päivän eikä heidän lähtönsä syistä kerrottu.

Burhan on luvannut repiä vanhan hallinnon juuriltaan. Sunnuntaina se ilmoitti liudan toimenpiteitä, joiden mukaan armeijan ja poliisin johto vaihtuu, median rajoitukset ja sensuuri lopetetaan ja maahan perustetaan korruptiota kitkevä komitea.

Burhan piti lauantaina televisiopuheen, jossa hän lupasi kunnioittaa ihmisoikeuksia ja vapauttaa poliittiset vangit.

Bashirin olinpaikka ei tiedossa

Protestoijat vaativat, että syrjäytetty presidentti Bashir tuodaan oikeuden eteen.

Hänen sijaintinsa ei ole tiedossa, mutta sotilashallinto sanoo hänen olevan hyvässä tallessa.

Kansainvälinen rikostuomioistuin syyttää Bashiria sotarikoksista ja ihmisoikeusrikoksista Darfurissa, mutta sotilashallinto on sanonut, ettei luovuta häntä, kertoi Reuters.

Sen mukaan Bashiria vastaan voidaan kuitenkin käydä oikeutta Sudanissa.

MAINOS

Kommentoi

Olisiko mahdollista edes yrittää ymmärtää mitä copypastettaa ulkomaisista lähteistä? Vinkkinä sotilashallinnon tiedottaja ei ole nimeltään Maj Gen Shams Ad-din Shanto, vaan kenraalimajuri Shams Ad-din Shanto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:47
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
119
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
28
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image