Ulkomaat

Sudan siirtyy kohti si­vii­li­hal­lin­toa – ulkoministeri Haavisto mukana his­to­rial­li­sen sopimuksen al­le­kir­joi­tus­ti­lai­suu­des­sa

Sudanilaiset iloitsivat kaduilla sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen lauantaina. KUVA: MORWAN ALI
Ulkomaat 19.8.2019 6:00
Riina Rastas

Sudanissa armeijan johto ja protestiliikkeen johtajat allekirjoittivat historiallisen sopimuksen, jossa sovittiin maan siirtyvän siirtymäkauden jälkeen demokraattiseen siviilihallintoon. Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto edusti Euroopan Unionia ja puhui tilaisuudessa.

Sudanin armeijan johto ja protestiliikkeiden johtajat allekirjoittivat merkittävän sopimuksen lauantaina maan pääkaupungissa Khartumissa. Sopimuksessa sovittiin siirtymisestä sotilashallinnosta siviilihallintoon siirtymäkauden jälkeen.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto oli mukana sopimuksen allekirjoittamisessa EU:n edustajana ja kertoi lauantaina Lännen Medialle tunnelman Khartumissa olevan odottava.

– Täällä on positiivisen odottavat tunnelmat. Äsken, kun tulimme tuolta allekirjoituspaikalta ulos, siellä oli valtavat kansanjoukot vastassa. Keväällä tilanne näytti vielä ihan toisenlaiselta, kun ihmiset olivat kadulla protestoimassa.

Mielenosoituksia Sudanissa on ollut lähes kahdeksan kuukauden ajan ja ne ovat paikoin äityneen väkivaltaiseksi. Esimerkiksi kesäkuun alussa Sudanin viranomaiset vahvistivat, että väkivaltaisessa välikohtauksessa menehtyi 61 ihmistä.

Haavisto kertoo, että vaikeasta neuvotteluprosessista huolimatta tunnelma oli lauantaina melko rakentava.

– Monet sanovat, että tässä toteutuu hyvällä tavalla monia eri tavoitetta, joita arabikevään aikana tavoiteltiin. Mutta aina takapakit ovat mahdollisia.

Haavisto edusti EU:ta

Sopimuksen mukaan Sudan aikoo tehdä maahan 39 kuukautta, eli kolme vuotta ja kolme kuukautta, kestävän väliaikaishallituksen. Hallituksessa on mukana siviiliedustajia ja armeijan edustajia.

Sudanin oppositio nimesi torstaina siirtymäkauden pääministeriksi taloustieteilijän Abdalla Hamdokin. Maahan täytyy kuitenkin vielä luoda poliittinen systeemi.

– Täällä pitää muodostaa puolueet ja demokraattiset toimijat osittain lähes tyhjästä, Haavisto sanoo.

Mukana Sudanin lauantaisissa neuvotteluissa oli kahden osapuolen lisäksi muun muassa Afrikan Unioni. Länsimaita edusti EU:n kautta Haavisto.

Haavisto kertoo pitäneensä paikalla puheen, jossa otti huomioon naisten ja nuorten roolin sopimukseen pääsemisessä.

Lisäksi Haavisto puhui Sudanin marginaalisemmista alueista, esimerkiksi Darfurista ja Itä-Sudanista. Hän kertoi puheessaan, että EU toivoo näillä alueilla nopeaa kehitystä.

– Tämä sopimus antaa meidän mielestämme tilaisuuden viedä koko maan kehitystä eteenpäin tasapuolisesti. Uuden hallituksen kannattaa varmaan lisätä painetta siihen suuntaan.

Tulevaisuuden haasteena talousvaikeudet

Haavisto kertoo, että neuvottelijoiden jakso on nyt ohitse. Tulevaisuuden haaste Sudanilla on maan heikon taloustilanteen parantaminen.

Sudanille on kertynyt paljon velkaa. Lisäksi sen edellistä presidenttiä syytetään korruptiosta ja rahanpesusta. Haavisto kertoo, että maa on myös Yhdysvaltojen mustalla listalla.

– Sudan on kuulunut jo vuosia Yhdysvaltojen terroristeja tukevien maiden mustalle listalle. Se on estänyt yhdysvaltalaiset investoinnit ja yhdysvaltalaisten yritysten toiminnan. Nyt uusi väliaikainen hallitus toivoo, että Yhdysvallat poistaisi Sudanin tältä listalta, jotta suhde amerikkalaisiin normalisoituisi.

Haaviston mukaan Yhdysvallat ovat laittaneet Sudanin listalle, koska maa on kokenut Sudanin edellisen hallinnon olevan läheinen islamististen ryhmien, kuten al-Qaidan, kanssa.

– Kuinka paljon niitä yhteyksiä käytännössä oli, siitä minulla ei ole tietoa. Musta lista on varmasti ollut painostuskeino, jolla Yhdysvallat on koettanut painostaa Sudania kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

MAINOS

Kommentoi

Kysymys kuuluukin, paljonko maksaa Suomi tåstä itsenäiayydestä. Afrikka ensin, suomalaiset sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi maksaa itäkeskuksen verran näistä itsenäisyyksistä ja puhos tietysti kaupan päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin sitä vihreät arvot ja arvopohjat karisee lentelemällä pitkin maailmaa ja täysin turhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan tuo reissuhan oli mitä välttämättömin. Itsekin lennän vain tuollaiset välttämättömimmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tokihan sudanin asiat kuuluvat suomen ulkoministerille, mutta olisi voinut purjehtia paikalle. Optimistijolla on purjehdukseen erittän hyvä ja saasteeton muoto joka sopisi vihreään arvoon erittäin hyvin.
Tuollaisen matkan purjehduksessa saa myös nauttia luontoarvoista mielinmäärin, sillä aikaa tuossa on nauttia arvopohjasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
28
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image