Ulkomaat

Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen ju­ma­lan­pal­ve­luk­sis­sa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Poliisi on sulkenut osan Sri Lankan pääkaupunki Colombon alueesta, jossa räjähti sunnuntaiaamuna pommeja. KUVA: M.A. PUSHPA KUMARA
Ulkomaat 21.4.2019 9:18 | Päivitetty 21.4.2019 13:00
STT, Petteri Lindholm

Sri Lankaan on matkustanut varmuudella ainakin 88 suomalaista. Luku on todennäköisesti vielä paljon korkeampi.

Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa on tapahtunut kaksi uutta räjähdystä, paikallinen poliisi kertoo. Sri Lankan puolustusministeri Ruwan Wijewardene on määrännyt koko maahan ulkonaliikkumiskiellon tulevaksi yöksi.

Aiemmat iskut kohdistuivat kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin. Srilankalaisen Newsfirst-sivuston sairaaloista keräämien tietojen mukaan räjähdyksissä on kuollut tähän mennessä lähes 200 ihmistä ja haavoittunut noin 500

Aiemmat räjähdykset kohdistuivat kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin. Srilankalaisen Newsfirst-sivuston sairaaloista keräämien tietojen mukaan räjähdyksissä on kuollut tähän mennessä lähes 200 ihmistä ja haavoittunut noin 500.

Poliisin julkaisemien tietojen mukaan kuolleita on ainakin 156 ja 35 heistä on ulkomaalaisia.

Uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan Sri Lankan poliisipäällikkö antoi 10 päivää sitten maanlaajuisen varoituksen siitä, että suunnitteilla on itsemurhaiskuja useisiin kirkkoihin.

–  Ulkomainen tiedustelupalvelu on kertonut, että NTJ-järjestö aikoo toteuttaa itsemurhaiskuja, jotka kohdistuvat merkittäviin kirkkoihin ja Intian lähetystöön, varoituksessa sanottiin.

NTJ on radikaali muslimiryhmä, jonka epäillään liittyneen buddhalaisiin patsaisiin kohdistuneeseen ilkivaltaan viime vuonna.

Sri Lankassa turvauduttiin viime vuonna hätätilan julistamiseen, kun väkijoukot vahingoittivat useita moskeijoita ja muslimien omistamia liikehuoneistoja, autoja ja asuinrakennuksia, BBC kertoo. Kovan linjan buddhalaisten ruokkimat jännitteet ryhmien välillä ovat lisääntyneet vuoden 2012 jälkeen.

Tämänpäiväisten räjähdysten syystä tai tekijästä ei ole vielä varmaa tietoa. Negombossa Pyhän Sebastianin kirkon Facebook-sivulla julkaistiin päivitys, jossa räjähdystä sanottiin pommi-iskuksi ja kirkossakävijöiden läheisiä pyydettiin avuksi.

Neljä räjähdyksistä tapahtui pääkaupungissa Colombossa ja kaksi pääkaupungin ulkopuolella Negombon ja Batticalaon kaupungeissa.

Ei tietoa suomalaisuhreista

Poliisin mukaan ainakin yhdeksän uhreista on ulkomaalaisia. Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että räjähdyksissä olisi kuollut tai loukkaantunut suomalaisia.

Matkustusilmoituksen maahan on tehnyt ministeriön mukaan 88 henkilöä.

– Matkustusilmoitusten määrä on kasvanut sunnuntaiaamun aikana jonkin verran, näille kaikille olemme kertoneet tapahtuneesta tekstiviesteillä ja pyytäneet heitä lähettämään tietoa omaisilleen, sanoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Meira Pappi.

Pappi arvioi, että todellinen suomalaisten määrä alueella on luultavasti vielä korkeampi.

Suomella on Sri Lankassa kunniakonsulaatti ja alueella kiertävä suurlähettiläs.

– Suurlähettiläs koordinoi kunniakonsulaatin kanssa tällä hetkellä tiedon hankintaa ja tilanteen seuraamista, Pappi sanoo.

Ministeriön matkustustiedotteessa huomautetaan maan sisäpoliittisen tilanteen kärjistymisestä ja kehotetaan välttämään suuria yleisötapahtumia ja väentungosta sekä mahdollisia mielenosoituksia.

Talousministeri toivoo "teräshermoja"

Sri Lankan pääministeri Ranil Wickremesinghe kirjoitti Twitterissä tuomitsevansa "pelkurimaiset iskut kansalaisiamme kohtaan".

–  Pyydän kaikkia srilankalaisia pysymään yhtenäisinä ja vahvoina näinä traagisina hetkinä. Pyydän, ettette levitä vahvistamattomia tietoja ja spekulaatioita. Hallitus on ryhtynyt välittömiin toimiin tilanteen saamiseksi hallintaan, hän kirjoitti.

Presidentti Maithripala Sirisena sanoi olevansa järkyttynyt räjähdyksistä ja pyysi ihmisiä pysymään rauhallisina.

Myös talousministeri Mangala Samraweeran otti aiheeseen kantaa Twitterissä.

–  Monien viattomien tappaminen vaikuttaa hyvin koordinoidulta yritykseltä aiheuttaa kuolemaa, sekasortoa ja anarkiaa. Kaikkien demokratiaa, vapautta ja taloudellista hyvinvointia kannattavien on nyt tuettava toisiaan teräksisin hermoin, jotta tämä vastenmielinen yritys voidaan torjua, hän kirjoitti.

Pääosin buddhalaisen Sri Lankan asukkaista vain noin kuusi prosenttia on katolisia. Kristinusko kuitenkin nähdään alueella pääosin yhdistävänä tekijänä, sillä sen tunnustajiin kuuluu sekä tamileja että singaleeseja.

Osanottoja myös maailmalta

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitti osanottonsa räjähdysten uhrien perheille.

–  Olen kauhistunut ja surullinen siitä, kuinka monta elämää Sri Lankan pommi-iskut veivät. Esitän syvän osanottoni uskontoaan harjoittamaan kokoontuneiden tai vierailulle tähän kauniiseen maahan tulleiden uhrien perheille. Olemme valmiita antamaan tukea, Juncker kirjoitti Twitterissä.

Surunvalitteluja kuultiin myös Britanniasta, jonka entinen siirtomaa Sri Lanka on. Pääministeri Theresa May tuomitsi iskut "kuvottavina."

–  Väkivallanteot kirkkoja ja hotelleja vastaan Sri Lankassa ovat kerrassaan kuvottavia, ja esitän syvimmät osanottoni kaikille, joita nämä traagiset tapahtumat koskettavat, May kirjoitti Twitterissä.

Pääosin buddhalaisen Sri Lankan asukkaista vain noin kuusi prosenttia on katolisia. Kristinusko kuitenkin nähdään alueella pääosin yhdistävänä tekijänä, sillä sen tunnustajiin kuuluu sekä tamileja että singaleeseja.

Pyhän maan katolinen kirkko Jerusalemissa tuomitsi iskut ja antoi tukensa Sri Lankan kristityille.

–  Rukoilemme uhrien sielujen puolesta ja pyydämme haavoittuneille pikaista paranemista. Pyydämme Jumalaa johdattamaan terroristit katumaan tekemiään surmia ja pelon lietsontaa. Ilmaisemme tukemme Sri Lankalle ja kaikille sen asukkaille riippumatta heidän uskonnollisesta tai etnisestä taustastaan, kannanotossa sanottiin.

Verinen lähihistoria

Sri Lankan lähihistoriaa määrittävät pitkälti maan buddhalaisen singaleesienemmistön ja pääosin maan pohjoisosissa asuvan hindulaisen tamilivähemmistön väliset yhteenotot. Maan hallituksen ja tamilisissien välinen sisällissota kesti vuodesta 1983 vuoteen 2009.

Maa itsenäistyi siirtomaavallasta vuonna 1948. Tamilit kokivat tulleensa syrjityiksi, kun singaleesista tehtiin maan virallinen kieli ja viralliseksi uskonnoksi otettiin buddhalaisuus. Tästä syntyi eripuraa, joka johti muun muassa Tamilitiikereiksi itsensä nimenneen, itsenäisen tamilivaltion puolesta taistelleen sissiliikkeen syntyyn. Aseelliset yhteenotot yleistyivät 1970-luvulla ja leimahtivat sisällissodaksi vuonna 1983.

Lopulta vuonna 2009 Sri Lankan armeija kukisti tamilisissit ja valtasi viimeiset heidän hallitsemansa suuret kaupungit. Sodan loppumainingeissa kuoli kymmeniätuhansia siviilejä, ja sodan molempia osapuolia on syytetty sotarikoksista.

 

–  Sri Lankan väkiluku on runsaat 22 miljoonaa (arvio viime kesältä).

–  Väestöstä singaleeseja on noin 75 prosentteja ja Sri Lankan ja Intian tamileja noin 15 prosenttia (arvio vuodelta 2012).

–  Noin 70 prosenttia on uskonnoltaan buddhalaisia, 13 prosenttia hinduja, 10 prosenttia muslimeita ja loput kristittyjä (arvio vuodelta 2012).

–  Naisten elinajanodote on noin 80 vuotta ja miesten noin 74 vuotta (arvio viime kesältä).

–  Maa on valtiomuodoltaan demokraattinen sosialistinen tasavalta. Maan presidentillä on paljon valtaa.

–  Colombo sijaitsee maan länsirannikolla ja on käytännössä maan pääkaupunki. Lainsäädännöllinen pääkaupunki on Kotte Colombon lähistöllä.

–  Maa itsenäistyi vuonna 1948. Aiemmin se kuului Britannian alaisuuteen.

–  Sri Lanka tunnettiin ennen nimellä Ceylon.

–  Turismi on ollut voimakkaassa kasvussa sen jälkeen kun sisällissota tamilien ja singaleesien välillä päättyi kymmenisen vuotta sitten tamilien antautumiseen.

–  Maan poliittinen tilanne on ollut viime aikoina epävakaa ja valtataistelujen sävyttämä.

–  Vuoden 2004 tsunami runteli pahoin maata.

–  Sri Lankan aika on 2,5 tuntia edellä Suomea.

 

MAINOS

Kommentoi

Yleensä terrori-iskuista voi löytää jotain vihan "logiikkaa", mutta tämä ei aukea millään maata hiukan tuntevalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän sama kuvio kuin Myanmarissa, sillä molemmissa maissa on vallinnut buddhalaisuus yli 2000 vuotta. Uutisissa puhutaan vain lähihistoriasta. Molempiin maihin tekevät nykyään iskuja ääri-islamistien ryhmät, paitsi Myanmarissa myös sotilasjuntta sortaa kansaa tänäkin päivänä (vaikka virallisesti se ei olekaan enää johdossa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää kuinka suomalainen media kirjoittaa näistä terrori-iskuista ihan eri sävyllä kuin Uuden Seelannin terrori-iskusta.

En kyllä ymmärrä, miksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nämä iskut tuomitaan ja saavat palsta tilaa euroopassa niin kuin uuden-seelannin terroriteot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri eilen luin, että Lonely Planet oli valinnut maan vuoden 2019 matkailumaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis maa, joka on paljon kärsinyt valtataisteluista. Maassa on paljon vammautuneita sisällissodan jäljiltä. Toivottavasti maa ei ajaudu uudelleen sotatantereeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Näin se vaan on ja jos Trump ei olisi julistanut sotaa Isistä vastaan niin sekin jylläisi vielä täydellä teholla ja OMASSA maassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image